...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura

Doček 7530: Zeniteum i pregršt koncerata

11.01.2022.

Doček Nove godine po Julijanskom kalendaru u Novom Sadu će ove godine biti posebno svečan - te večeri će glavni grad Vojvodine zvanično preuzeti titulu Evropske prestonice kulture. Već nekoliko godina se na ovaj dan organizuje bogat program, koji će ove godine biti posebno zanimljiv.

.

Centralno mesto u programu svakako zauzima predstava "Zeniteum  2022" koja je jedan od produkciono najsloženijih projekata relizovanih u Srbiji proteklih godina, kaže PR Fondacije EPK 2022 Milana Milovanov.

"Predstava Zeniteum 2022. će se odrigrati ispred Banovine, na jednom od glavnih gradskih bulevara, a njen reditelj je slovenački avangardni umernik Dragan Živadinov uz sjajni ansambl koji čine mladi  novosadski i beogradski glumci i muzičari. Predstava će slaviti nauku i umetnost, glavni protagonisti će biti Mileva Marić Anštajn i Milutin Milanković, koje će igrati Anita Mančić i Boris Isaković", kaže naša sagovornica.

Naslov predstave inspirisan je umetničkim pokretom Zenitizam, umetnika i urednika časopisa Zenit Ljubomira Micića, koji je u tom međunarodnom časopisu oblikovao modernističku umetnost između dva svetska rata u Evropi.

Pored toga, posetioce očekuje i bogat muzički program, koji će biti realizovan ne više desetina lokacija širom Novog Sada.

"Ono što se nastavlja od predhodnih godina, jesu koncerti na više od 40 lokacija u gradu. Stižu nam velika svetska imena - Morcheeba, Nouvelle Vague, Carminha, Jimi Tenor, Rudimental DJ set, kao i regionalne zvezde Josipa Lisac, Damir Urban, Marija Dedić... Sve lokacije i satnice možete pronađi na sajtu docekns.rs“, najavljuje Milana.

teslagalerija png

Uprkos brojnim programima i velikom interesovanju koje postoji, mnogi mladi Novosađani sa kojima smo razgovarali kažu da programe Dočeka 7530. ipak neće posetiti:

"Nisam zainteresovan, jer je većina programa dosadna i neinspirativna, a često i ne čujem za njih jer nisu dobro promovisani".

"Broj zaraženih raste i uopšte ne planiram da idem na bilo kakve događaje i slavim van stana. Zato nisam ni gledala šta se dešava po gradu".

"Zainteresovan sam, ali da budem iskren, nisam dovoljno upoznat sa programom EPK. Ono što očekujem su nešto stalnije i opiljivije promene, što se će završiti sa 2022. godinom, a ne aktivnosti poput koncerata i izložbi".


Zbog epidemiološke situacije, kapaciteti su ograničeni, pa su mnogi koncerti već odavno rasprodati.

"Vlada veliko interesovanje za koncerte, ali nisu sve karte još uvek rasprodate. Svakako preporučujem da odete na naš sajt i da vidite za koje koncerte su ostale ulaznice. Ovo će biti interesantan doživljaj, s obzirom na to da će se programi odvijati u nesvakidašnjim prostorima, kao što je Reformatorska crkva, ili katedrala, sinagoga, sva pozorišta... To će biti jedno drugačije iskustvo, bez obzira na kom koncertu budete tog 13. januara“, navodi Milana Milovanov.

Program se nastavlja 14. i 15. janura kada će se u kulturnim stanicama širom Novog Sada uz pesmu horova, muziku tamburaša i izložbu fotografija biti obeležena "Slava". Na ovaj način biće proslavljeno prvo domaće kulturno dobro ubrojeno u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska.

Opširnije o programu Dočeka 7530. poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:


M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Novogodišnji vodič

Zvanični doček u Novom Sadu organizuje se u Pograđu Petrovaradinske tvrđave gde vas očekuju tri bine i čak osam koncerata.…

.

Neda Nikolić: Tradicija u novom svetlu

Mnogo je vemena trebalo jednostavnom instrumentu koji postoji u tradiciji gotovo svakog naroda, da izađe iz senke i zauzme mesto…

.

Ne morate u Beč ili Krakov, sjajan doček je i u regionu

Poslednjih godina postalo je popularno da se za Novu godinu ode u neki evropski grad za doček. Uglavnom su to…

.

Gde ćeš za Novu?

Polako se bliži najluđa noć u godini, 31. decembar, datum kada se opraštamo od stare i dočekujemo Novu godinu. Kako…

.

Nedeljni vodič od 10. do 16. januara

Nadamo se da ste uspeli malo da se odmorite tokom praznika, jer vas ove nedelje očekuje gomila događaja u okviru…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo