...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Zdravlje

Za život se navija

20.07.2021.

Naslov zvuči kao neki slogan, zar ne? Ne samo da zvuči, već i jeste. U pitanju je slogan kojim Crveni krst Vojvodine promoviše aktuelnu kampanju za poziv dobrovoljnim davaocima krvi. Jedan od partnera u toj kampanji je i Fudbalski klub Vojvodina, otud i taj "fudbalski" slogan. Ali, slogan nije toliko važan, važnije je da je pandemija osiromašila postojeću bazu jedinica krvi i da je zato, u ovim vrelim letnjim danima, kampanja za poziv davaocima više nego neophodna.

.

Simbol Crvenog krsta i oznake krvnih grupa na tribinama stadiona Vojvodine

"Pre pandemije, na teritoriji Vojvodine smo imali 55.000 jedinica krvi. Imajući u vidu kakva je situacija bila prošle godine, mi smo iz nje izašli sa 45.000 jedinica krvi. To je tada i bilo dovoljno, jer zbog pandemije operacije nisu mogle da se realizuju i one su ostavljene za neki naredni period. Sada možemo reći da je pandemija u nekom blažem stanju i da su bolnice krenule da rade svoje redovne obaveze, pa je krvi neophodno mnogo više. Imajući u vidu da je ovo letnji period, u kome je inače smanjen broj dobrovoljnih davalaca krvi, jer ljudi putuju i odlaze na godišnje odmore, u tom periodu uvek pokušavamo da pojačamo akcije kako bi naveli ljude da dobrovoljno daju krv", priča nam Boško Mitrašinović, sekretar Crvenog krsta Vojvodine.

Ako neko želi da se oseća dobro i bude odgovoran prema bližnjem svom, na koji način može da pruži svoj doprinos i učini ovaj svet malo boljim?

Davalac krvi može da bude punoletno lice od navršenih osamnaest godina, pa sve do šezdeset i pet godina starosti. Važno je da je zdravo i da može da daje krv. To je dobrovoljno i anonimno davanje krvi. Dok nije izašao Zakon o transfuzijskoj medicini, postojalo je namensko davanje, a sada smo prešli na drugi način davanja krvi. Ovo je organizovano davanje, a Crveni krst je tu zakonom prepoznat da radi na motivaciji dobrovoljnog davalaštva krvi.

bosko mitrasinovic jpg

Boško Mitrašinović

Danas je jako moderno pitanje "šta ja imam od toga?". U ovom slučaju - šta dobrovoljni davalac krvi ima od tog svog čina? Osim što nekome spašava život.

Svako ko donira krv, na neki način proverava svoje zdravlje. Kada dajete krv, ona ide na potpunu analizu. Samim tim, možete videti da li ste zdrava osoba. Obnovom krvlju vi na neki način "motivišete" svoj organizam i poboljšavate zdravstveno stanje. Doniranje krvi je i protektivna strategija kod kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije. I na kraju, vi ste učinili dobro delo i spasili ste nekome život.

Iako je reč o veoma humanom činu, ni dobrovoljno davanje krvi ne ide bez problema, zar ne?

Kada smo prešli na ovaj način davanja krvi, u opštinama i gradovima gde je postojala transfuzijska medicina ljudima je onemogućeno da daju krv kada oni žele. Sada, dolaze samo kad je akcija, a postavlja se pitanje da li baš u tom trenutku mogu da dođu? Većina i ne dobije slobadan dan na poslu, bez obzira na Zakon o radu.  Poslodavac, ako je privatnik, može da ne pusti svog radnika da ode sa posla. Zato mi, kao društvo, moramo biti svesni da nekoj nama bliskoj osobi može biti potrebna krv, da bi se spasio život. Život je nepredvidiv, nikada ne znate kada će nekome zatrebati krv. 

crveni krst fkvojvodina stadion jpg

Na kraju, vraćamo se na početak. Da bi se omasovilo davanje krvi, ušli ste u saradnju sa FK Vojvodina?

Dogovorili smo se da 28. jula organizujemo akciju dobrovoljnog davanja krvi na platou ispred Spensa. Doći će i fudbaleri, biće jedno vreme tu, kako bi se i publika družila s njima. I ko god bude dao krv, imaće mogućnost da dobije dve karte za utakmicu koja će se odigrati sutradan. Doći će i navijači Vojvodine da daju krv. Sve će to trajati u periodu od 13 do 18 h. To je vanredna akcija i u sklopu nje smo i na tribinama postavili simbole krvnih grupa i simbol Crvenog krsta. Nadamo se da će se i ostali sportski klubovi pridružiti.

Vojin Ivkov

Možda te još zanima:

.

Ako želiš da pomogneš, kontaktiraj Crveni krst

Situacija u kojoj se nalazimo zahteva od svih nas da se uključimo u borbu protiv virusa. Kako je veći deo…

.

Konkurs Crvenog krsta za najbolju fotografiju

Crveni krst Vojvodine organizuje konkurs za najbolju fotografiju na temu "Principi Crvenog krsta u svakodnevnom životu", za učenike srednjih škola…

.

Najbolji pod gumenim mecima i razbijenim staklom

Momci i devojke iz Crvenog krsta u Beogradu osvojili su titulu najboljeg tima u Evropi u pružanju prve pomoći! Dok…

.

U Crvenom krstu naučite o Međunarodnom pravu

"Šta znaš o Crvenom krstu" aktivnost je koju Crveni krst Vojvodine organizuje petu godinu za redomu okviru "Nedelje Crvenog krsta".…

.

Mladi prepoznaju važnost pružanja prve pomoći

Poznavanje i pružanje prve pomoći potrebno je svima i trebalo bi da bude deo opšte kulture. Veoma je važno da…

.

Karavan ljubavi okuplja davaoce krvi

"Karavan ljubavi" je kampanja dobrovoljnog davanja krvi koju od 19. do 23. aprila organizuje Novosadski tim Centra za međunarodnu javnu…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo