...
TRENUTNO16:00 - 16:10Popodne na O radiju

Društvo / Aktivizam

Najbolji pod gumenim mecima i razbijenim staklom

12.07.2016.

Momci i devojke iz Crvenog krsta u Beogradu osvojili su titulu najboljeg tima u Evropi u pružanju prve pomoći! Dok su se pripremali prešli su oko 400 poligona, a na takmičenju su morali da spašavaju ljude tokom terorističkog napada, poplava i drugih katastrofalnih scenarija!

.

Jednom od članova tima Nikoli Prici najzanimljiviji su poligoni na kojima su morali brzo da reaguju, zajedno sa timovima iz drugih oblasti, kao što su specijalci.

crveni krst srbije 3

"Najzanimljiviji je bio trijažni poligon, gde je bilo 10 povređenih osoba, a simuliran je požar u izbegličkom migrantskom kampu, u šatorskom naselju. Tu si bile i strukture vatrogasaca i civilne zaštite i nas - ekipa prve pomoći iz Crvenog krsta, koji smo bili zaduženi za trijažiranje i zbrinjavanje tih povređenih osoba. Bio je još jedan zanimljiv poligon u smislu šminke - pljačka, teroristički napad na benzinsku stanicu, gde su bili pravi specijalci, pripadnici njihove policije, specijalnih jedinica! Oni su pucali gumenim mecima, aktivirali su školske bombe, razbijali stakla, tako da je bilo poprilično jezivo kada priđete toj sceni", kaže Prica za O radio.

crveni krst srbije pobeda

Osam meseci su se pripremali uz pomoć ekipe koja se bavi isključivo šminkanjem i simuliranjem najrazličitijih nesreća, koje dosta verno prikazuju. Ključ uspeha je timski rad, jer kako naši sagovornici kažu – tokom priprema su bili nerazdvojni.

crveni krst srbije opekotine

"Da bi jedan tim bio uspešan, potrebno je mnogo, mnogo rada i da se sve kockice spoje. Morali smo da radimo i budemo kao jedno. Dok su nam trajale pripreme tokom osam meseci, skoro svaki dan smo provodili zajedno, tako da mislim da je to jedinstvo donelo evropsku titulu", kaže član tima Matija Janić.

crveni krst srbije 1

Srbija već godinama učestvuje u ovim takmičenjima i pre nekoliko dana osvojili smo šesti put titulu najboljih! A najbolji treba da znaju mnogo toga – da veslaju, dobro reaguju pri terorističkom napadu, pod gumenim mecima i slično.

crveni krst srbije 4

Pobeda ekipi Crvenog krsta Srbije nije donela mnogo materijalnog, ali planiraju da naprave međunarodni kamp u Beogradu na koji će pozvati ekipe sa kojima su se družili tokom tri dana takmičenja u Ljubljani.

crveni krst srbije 2

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Za život se navija

Naslov zvuči kao neki slogan, zar ne? Ne samo da zvuči, već i jeste. U pitanju je slogan kojim Crveni…

.

Ako želiš da pomogneš, kontaktiraj Crveni krst

Situacija u kojoj se nalazimo zahteva od svih nas da se uključimo u borbu protiv virusa. Kako je veći deo…

.

Konkurs Crvenog krsta za najbolju fotografiju

Crveni krst Vojvodine organizuje konkurs za najbolju fotografiju na temu "Principi Crvenog krsta u svakodnevnom životu", za učenike srednjih škola…

.

U Crvenom krstu naučite o Međunarodnom pravu

"Šta znaš o Crvenom krstu" aktivnost je koju Crveni krst Vojvodine organizuje petu godinu za redomu okviru "Nedelje Crvenog krsta".…

.

Mladi prepoznaju važnost pružanja prve pomoći

Poznavanje i pružanje prve pomoći potrebno je svima i trebalo bi da bude deo opšte kulture. Veoma je važno da…

.

"Odvažni & snažni" edukuju mlade o bezbednosti

Udruženje Step to step realizovalo je u protekla tri meseca projekat "Odvažni & snažni" u okviru koga je deset odabranih…

  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo