...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Ako želiš da pomogneš, kontaktiraj Crveni krst

24.03.2020.

Situacija u kojoj se nalazimo zahteva od svih nas da se uključimo u borbu protiv virusa. Kako je veći deo stanovništva prinuđen da vreme provodi u svojim domovima, povećana je potreba za volonterima koji će im taj boravak na neki način učiniti lakšim.

.

Omladinske organizacije mogu puno da pomognu u borbi protiv korona virusa. One na raspolaganju imaju veliki broj volontera i aktivista koji su uključeni u njihove redove aktivnosti. To su pre svega mladi ljudi koji nisu najugroženiji u trenutnoj situaciji.

Načini na koji će omladinski sektor biti uključen u sprovđena mera Vlade Srbije određen je od strane Ministarstva omladine i sporta, navodi koordinator Opens-a Vukašin Grozdanović.

"Ono što smo svi zaključili je da mladi ne treba da se samooragnizuju, nego da će svaki lokalni krizni štab organizovati model po kome će se uključivati volonteri i da svako preko svog lokalnog kriznog štaba treba da se organizuje dalje", kaže Vukašin.

vukasingrozdanovic jpg

Vukašin Grozdanović

Prema njegovim rečima, za koordinaciju volontera na nivou Novog Sada zadužen je Crveni krst, koji volontere angažuje po potrebi.

Na poziv koji su objavili u toku proše nedelje, javilo se oko 250 volontera. Oni uglavnom sanbdevaju starije sugrađane osnovnim životnim potrepštinama. Volonteri preuzimaju narudžbine, a nakom obavljene kupovine u centralu Crvenog krsta šalju fotografuju računa.

Jedna do volenterki uključenih u ovaj proces je Sanja Đorđević, koja ističe da je ovo jedini način da budemo od koristi u ovoj situaciji.

"Mene je motivisalo to što mogu da zamislim kako je bezizlazna situacija kad sediš kod kuće i ne smeš da izađeš. Potpuno ti je zabranjeno i pri tom si svakako usamljen, jer si penzioner. Želim da doprinesem ovoj situaciji kako god je moguće, jer svakako nemam ništa pametnije da radim", rekla nam je Sanja.

crvenikrst2 jpg

Ekipa Crvenog krsta, arhiva

Broj volontera na teritoriji Novog Sada je trenutno dovoljan, ali će potreba za njima svakako rasti u nedeljama koje su pred nama. Osim snabdevanja starijih sugrađana, volonteri će verovatno imati još neke zadatke, objašnjava Vukašin Grozadnović.

"Postoje i neki razgovori sa Gradskom upravom da će možda biti potrebna pomoć oko pakovanja paketa koji budu stizali za pomoć građanima, tako da čekamo dalje instrukcije. Za sada sve fukcioniše i nije bilo puno potrebe da se volonteri uključuju. Očekujemo da će u narednim danima i nedeljama biti sve veća potreba i da će biti još više mogućnosti za volontere da se uključe", navodi Vukašin.

Grozdanović ističe da je najbitnije da sve akcije budu koordinisane sa zvaničnim instistucijama, što znači da se mladi ne organizuju sami, nego da se preko već postojećih organizacija uključe u sistem koji je napravljen zajedno sa Kriznim štabom i Crvenim krstom.

Pored ovih akcija, iz Crvenog krsta apeluju i da su usled trenutne situacije povećane i potrebe za rezervama krvi. Oni pozivaju sve koji mogu da daju krv da se jave Studentskom parlamentu novosadskog univerziteta, radi organizovanja akcije.

M. L.

Možda te još zanima:

.

"Odvažni & snažni" edukuju mlade o bezbednosti

Udruženje Step to step realizovalo je u protekla tri meseca projekat "Odvažni & snažni" u okviru koga je deset odabranih…

.

Prva noć Exita bez većih problema

Počeo je 23. Exit za koji su, prema rečima organizatora, prodati svi kompleti ulaznica. Iako tako nije izgledalo po otvaranju…

.

"Sazvežđe podrške": pomoć mladima u očuvanju mentalnog zdravlja

Rezultati istraživanja "Mentalno zdravlje u Srbiji: procena potreba, faktora rizika i barijera u dobijanju stručne podrške", sprovedenog u martu 2022.…

.

Kad god možemo, treba da pomognemo drugome

Novogodišnji praznici su stigli. Period koji označava slavlje, veselje, sreću i generalno dobro praznično raspoloženje. U tim trenucima nekada i…

.

Počela prijava mladih za novčanu pomoć od 5.000 dinara

Prijave mladih u Srbiji za pomoć države u iznosu od 5.000 dinara počele su prvog i traju do 15. decembra.

.

Stanice solidarnosti za lakše zimske dane ljudima u nevolji

Sa dolaskom hladnog vremena svi oni čije je dom, na žalost, postala ulica, nalaze se u mnogo goroj situaciji nego…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo