...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

O legalizaciji marihuane treba javno diskutovati

23.08.2021.

Prema poslednjem Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih za 2021. godinu koji je objavila Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), potpunu legalizaciju marihuane (u medicinske i rekreativne svrhe) podržava 49 odsto ispitanih mladih osoba, 29 procenata smatra da je treba legalizovati ali samo u medicinske svrhe, dok 15 odsto smatra da marihuanu ne treba legalizovati uopšte.

.

Predsednik Upravnog odbora KOMS-a Uroš Savić Kain kaže da su, bez obzira na to o kojoj se temi radi, a da se tiče mladih, država i institucije u obavezi da se konsultuju sa mladima.

"Ako ništa drugo, dijalog je potreban pre bilo kakve akcije. Treba nam što više dokaza i što više podataka, ali ovakva istraživanja nam daju osnovu za početak cele priče, za suočavanje argumenata kako bi se došlo do nekih zaključaka. Ja sve te nalaze vidim kao početni korak za ulaznu kartu za razgovor o tim temama", kaže Uroš.

On dodaje i da je kontraproduktivno sve što se gura pod tepih, a pokazuje se kao važno za mlade, bez obzira na to koja je reakcija institucija.

kain1 png

Uroš Savić Kain

"Ako je nešto mladima važno, oni će se time baviti, bez obzira šta to bilo. Pogotovo ako ljudi to ne prepoznaju ili smatraju iz bilo kog razloga opasnim ili pogrešnim. To je razlog više da se sastanu sa mladima i pričaju i prepoznaju probleme i potrebe koje mladi imaju. Naravno, obe strane u dijalogu treba da budu otvorene za promenu mišljenja. U tom smislu, ignorisanje je najgora stvar koja se može uraditi. I ako postoji negativan stav države, trebalo bi da se verbalizuje, eksplicitno argumentuje, jer se na taj način radi na podizanju svesti, ukoliko se to smatra potrebnim", ističe Uroš. 

Razgovarali smo i sa mladima o legalizaciji marihuane. Mišljenja su različita:

"Legalizovala bih marihuanu. Kada se ljudima dozvoli nešto i kada su slobodni da to koriste, onda se želja za tim smanji."

"Generalno sam protiv konzumiranja i zloupotrebe svih vrsta narkotika, pa i marihuane. Međutim, kada je ova tema u pitanju, rekla bih da treba, jer bi se na taj način stvorila sistemska kontrola njenog konzumiranja."

"Za legalizaciju sam, jer ona, za razliku od alkohola, ima i pozitivna dejstva po ljudski organizam i psihu. A vidimo i po novinama da zbog nelegalizacije dolazi do kobnih ishoda".

kanabis

Aktivistkinja Dunja Marušić kaže da je neinformisanost mladih o ovoj temi jedna od stvari zbog kojih se marihuana čini zabranjenim voćem, te je sve veći broj mladih konzumira.

"Negde sam i stava da bi se, kada bi se legalizovala marihuana, možda i smanjio broj mladih koji konzumiraju marihuanu. To što je zabranjeno ih možda i više privlači, jer to nosi adrenalin sa sobom. Lično nisam za legalizaciju i konzumaciju marihuane. U medicinske svrhe da, ali i u tom slučaju mlade treba da informišemo o tome za šta ona zaista služi, kako se koristi rekreativno, a šta se nalazi u onome što služi u medicinske svrhe. I koje medicinske svrhe. Mislim da bi onda dolazilo do manje zloupotrebe narkotika, generalno", zaključuje Dunja.

J. Božić

Možda te još zanima:

.

Poluotvoreno kroz zatvorski život

Milan Čekrdžin Cef novosadski je tonac i binski radnik, organizator koncerata i čovek na koga ste sigurno naišli ukoliko ste…

.

Industrijska konoplja može da preporodi Srbiju

Uzgoj i prerada industrijske konoplje na ovim prostorima je nekada bila fundamentalna privredna grana. Decenije različitih događaja i okolnosti učinile…

.

Bolje biti ilegalno živ, nego legalno mrtav

Kanada, Čile, Kolumbija, Hrvatska, Kipar, Češka, Jamajka, Grčka, Finska, Nemačka, Izrael, Italija, Makedonija, Holandija, Poljska, Španija, Peru, Rumunija i Urugvaj…

.

Smem li da kažem konoplja?

Da li ćemo marihuanu, gandžu, džicu moći da koristimo za lečenje ili ne? To je bilo i glavno pitanje na…

.

Kanabis marš u subotu u Novom Sadu

Inicijativa za promenu zakonske regulative kanabisa (IRKA) organizovaće u subotu 24. septembra "Kanabis marš" u Novom Sadu, sa ciljem da…

.

U Hrvatskoj legalna medicinska marihuana

U Hrvatskoj se indijska konoplja može koristiti u medicinske svrhe, jer je na snagu stupio pravilnik Ministarstva zdravlja koji omogućava…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo