...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Muške pilule za kontracepciju pred vratima, a još ni kondom nismo savladali

16.03.2023.

Kontracepcija iz nekog razloga nije najprijatnija tema. Kako za starije, tako i za nove generacije. Nedavno se pojavila vest da je u procesu istraživanje kontraceptivne pilule za muškarce. To je vrsta kontracepcije koja je do sada bila dostupna samo ženama, a prve reakcije muškog dela populacije su u najmanju ruku rezervisane.

.

Foto: Pexels

Potencijalni lek, koji još nije testiran na ljudima, mogao bi izaći na tržište za nekoliko godina ako se pokaže da je efikasan i da nema opasne nuspojave.

Doktorka Katarina Bajec kaže da se ovde radi o pilulama koje su još u dubokoj test fazi, jer su oprobane samo na miševima. U toj fazi dale su odlične rezultate.

“Pilula nije na bazi hormona, već protein koji sprečava razvoj spermatozoida blokiranjem vitamina A. Nije bilo neželjenih efekata, ali na ljudima bi tek trebalo da se vidi jer mi imamo drugačiju strukturu. Medicinska javnost je podeljena i ne veruje se dovoljno da ovaj proizvod može biti bez neželjenih efekata", kaže Bajec.

kondomi2 jpg

Prema njenim rečima pilula neće imati uticaja na plodnost kod muškaraca u dužem periodu.

"Istraživanje je pokazalo da je proces reverzibilan. Kod miševa kojima je lekom suzbijena proizvodnja spermatozoida, funkcija se vraćala posle kraćeg vremena nakon prestanka uzimanja leka", kaže Bajec.

Kada govorimo o kontracepciji, mladi u Srbiji se ne razlikuju mnogo od svojih roditelja. Mali broj njih koristi bilo kakvu vrstu kontracepcije, a i kada to čine, u pitanju je uglavnom kondom.

Darko Lazarević iz JAZAS a kaže da mladi u Srbiji danas nemaju ništa veću svest o potrebi kontracepcije nego što to imaju njihovi roditelji.

"Mladi stagniraju godinama. I dalje najviše koriste kondom. Vidim da je broj zaraženih od veneričnih bolesti u blagom porastu, pa mi je jasni da ni kondom ne koriste u meri u kojoj bi morali", kaže Lazarević.

Prema njegovim rečima, svaka treća mlada osoba je imala neku polno prenosivu infekciju, ali mimo kondoma ništa drugo ne koriste.

"Tu je osnovni problem u edukaciji. Imamo na medijima reklame koji promovišu kontracepciju, ali one ne dopiru do mladih. Nema reklama ili ozbiljnih kampanja na društvenim mrežama, a to je mesto gde oni kupe 95 odsto svojih informacija", kaže Lazarević.

condomi1 jpg

Prema rezultatima jednog od istraživanja s kraja prošle godine, u populaciji mladih uzrasta od 15 do 19 godina, 55 odsto je dalo podatak da je prilikom poslednjeg seksualnog odnosa koristilo kondom.

Posmatrajući podatke iz Istraživanja višestrukih pokazatelja položaja žena i dece u Srbiji 2019, koje su sproveli Republički zavod za statistiku i UNICEF, među modernim metodima kontracepcije najviše se koristi kondom za muškarce (15,1 odsto), mnogo ređe kombinovana oralna kontracepcija (3,0 odsto), intrauterini ulošci (2,6 odsto), sterilizacija žene (0,6 odsto) dok se uopšte ne koriste dijafragma, spermicidi, progestagenska oralna kontracepcija, depo-injekcioni preparati, implanti i voljna sterilizacija muškarca.

Više o ovoj temi poslušajte u našoj emisiji “Za i protiv”:

P. K.

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vraća se legendarna Samanta

Glumica Kim Katral ipak će se vratiti svojoj ulozi Samante Džouns u drugoj sezoni "And Just Like That...", spinofa kultne…

.

Šta nas koči da budemo svoji?

U subotu 24. i nedelju 25. decembra od 20 časova monodrama "Major i Helena" biće premijerno igrana na Akademiji umetnosti…

.

Radionice "Seksualno nasilje i ratovi 90-ih: Poveznica sa današnjicom"

Inicijativa mladih za ljudska prava organizuje dve radionice za mlade starosti od 16 do 25 godina pod nazivom "Seksualno nasilje…

.

Seksualno obrazovanje pokreće teme pristanka, prevencije i zaštite

Znate li koje su to prirodne, a koje mehaničke metode kontracepcije ili šta znače plodni i neplodni dani menstrualnog ciklusa?…

.

Problem seksualnog uznemiravanja konačno prepoznat na univerzitetima

Tokom protekle nedelje na društvenim mrežama su se pojavile ispovesti studentkinja Arhitektonskog fakulteta iz Beograda, koje su, kako navode, bile…

.

Kod državnog lekara samo ako mora

Ništa nije preče od zdravlja. To svi znamo, ali je pitanje koliko je moguće brinuti se o sebi, ako ne…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo