...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Tinejdžeri nemaju osnovna znanja o ljudskoj seksualnosti

24.11.2020.

Ljiljana Suvajdžić je mikrobiolog i doktor nauka. Početkom oktobra pokrenula je kanal na Jutjubu "Istorija seksualnosti" na srpskom i engleskom jeziku. Na osnovu jedanaestogodišnjeg iskustva i rada u Srednjoj medicinskoj školi "7. april" u Novom Sadu, uvidela je koliko današnji tinejdžeri nemaju osnovna znanja o ljudskoj seksualnosti.

.

Shvativši da adolescenti nemaju sa kim da razgovaraju, odakle da uče i više saznaju na tu temu, najpre je u školi pravila prezentacije.

"To što ne znaju i nije problem, nego imaju utisak da sve znaju, što jeste problem. Kada sam ih pitala da li znaju šta je to orgazam, pet sekundi je vladala tišina, jer su bili iznenađeni da profesorka uopšte izgovara tu reč, a zatim su svi masovno izgovorili – vrhunac. Kada tako odgovore, znači da nemaju pojma. Moje sledeće pitanje je bilo da li znaju da orgazam nije obavezni dar koji momak mora devojci da donese pred noge. Bukvalno se fizički moglo čuti kako im 'kamenje pada sa srca'. Još je veće iznenađenje bilo kada sam ih pitala da li znaju da devojka veoma može da uživa u seksu i bez vrhunca, ukoliko se pažljivo provede kroz čaroliju čula", kaže dr Suvajdžić.

Ovaj kanal na Jutjubu je otvoren na sugestiju bivših đaka, od kojih su već mnogi njene kolege. Životno i radno iskusto navelo ju je da se ne bavi isključivo seksualno prenosivim bolestima i kontracepcijom, nego da teme stavi u kontekst.

"Seksualnost je isuviše složena da bi se objašnjavala samo biološki, jer čovek nije samo sisar, nego je sisar koji ima malu sivu ćeliju, sisar koji misli, ima dušu, duhovnost, senzibiltet. Sve to je u međusobnoj igri, zajedno i zasebno, pod uticajem prostora, vremena i ukupnog sadržaja u istom. Dakle, ne može se mimoići kultura, u svim njenim aspektima, ne može se zaobići religija u svim njenim raskošima, nijedna vrsta umetnosti, ni slikarstvo ni književnost ni ples, jer sve je u vezi sa seksualnim normama, oblicima ponašanja, pisanim i nepisanim zakonima", ističe naša sagovornica.  

Nastojeći da napravi odgovarajući kontekst, sve moguće uticaje na ljudsku seksualnost, kao i da obradi reproduktivno zdravlje, o čemu mladi treba najviše da znaju kako bi mogli da zaštite sebe i svoje partnere, Ljiljani Suvajdžić su se pridružile kolege - sociolozi, psihijatri, ginekolozi, urolozi, endokrinolozi, virusolozi.

Svaka tema iz oblasti ljudske seksualnosti je istovremeno i savremena i svevremena. Stiče se utisak da se ništa nije promenilo, osim tehničko-tehnološkog napretka, od praistorije do danas.

"Ono što bih istakla kao možda eklatantan primer je muška fantazija, možda čak i nesreća, zbog veličine penisa, koji po njihovom mišljenju, nije dovoljno raskošan. Tu fantaziju možemo naći u grafitima pećinskog slikarstva, kao i predivno obrađenu na Torino papirusu 55001 u drevnom Egiptu, koji smatraju prvim muškim magazinom. I danas u časopisima i filmovima za odrasle možemo videti tu maštariju, ali mladim ljudima to može doneti problem. Ukoliko gleda isključivo takve izvore, zaključuje da nije dovoljno potentan i kompetentan, te se nažalost događa da tinejdžeri piju vijagru i time postaju kandidati za infarkt već oko 30. godine. Još je gore sa devojkama koje se smatraju seksualnim invalidima, jer nisu ravne glumicama koje u filmu za nekoliko minuta doživljavaju višestruke orgazme", navodi dr Suvajdžić.

drljiljana jpg

Ljiljana Suvajdžić

Seksualnost je jedna od najčarobnijih dimenzija ljudskog bića. Magnetizam koji privlači jedne ka drugima i da ga nema, ne bismo postojali. Međutim, magnetizam privlačenja može da ima snagu gravitacije.

"Preko trideset mikrobnih vrsta može izazvati seksualno prenosivu bolest, od toga, od sedamdeset do osamdeset posto od samo jednog kontakta bez zaštite. Većina virusnih bolesti ne može se izlečiti, a samo za neke od njih postoje vakcine, koje je mogu sprečiti da se te bolesti dobiju. Pošto je to tako, poštujte abecedu bezbednog seksa koja glasi A – apstinirajte. Ukoliko ne želite, B – budite verni. Ukoliko ne možete, C – koristite kondom. Ako vam se ipak nešto zalomi, nemojte se lečiti sami, nego D – posetite doktora", zaključuje naša sagovornica. 

A.T.

Možda te još zanima:

.

Seksualno obrazovanje pokreće teme pristanka, prevencije i zaštite

Znate li koje su to prirodne, a koje mehaničke metode kontracepcije ili šta znače plodni i neplodni dani menstrualnog ciklusa?…

.

"Midlseks" o fenomenu interseksualnosti

Premijera predstave "Midlseks", u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Omladinske prestonice Evrope Novi Sad, biće održana u ponedeljak 1. novembra…

.

Malo se priča o seksualnosti osoba sa invaliditetom

Filmski festival "Uhvati film" pokrenuo je projekat Seksualnost nevidljivih: film i realnost sa idejom rušenja stereotipa i predrasuda o osobama sa…

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo