...
TRENUTNO06:00 - 12:00Music Mix by Bea

Društvo

Sve veštine za zaposlenje na jednom mestu

31.05.2022.

Protekle nedelje u omladinskom centru OPENS održan je "02hero" poslovni sastanak, gde je 43 mladih imalo priliku da razgovara o mogućnostima zapošljavanja i poslovne saradnje sa predstavnicama i predstavnicima IT i drugih kompanija i organizacija u Novom Sadu.

.

Poslovni sastanak "02hero" je organizovan u okviru projekta "Moja karijera na putu do heroja", gde su mladi u prethodnih šest meseci prošli kroz inovativan program obučavanja u polju digitalnih i prenosivih veština, kao i karijernog savetovanja. Kako kaže koordinatorka Violeta Stanković projekat je zasnovan na ideji dosezanja mladih ljudi koji do sada nisu uključeni u sistem formalnog ili neformalnog obrazovanja.

"Odatle smo krenuli i shvatili da je zapravo jako malo situacija u kojima ti mladi imaju sve na jednom mestu. Mi smo se potrudili da kreiramo tu metodologiju. To znači da na jednom mestu dobiju uslugu neformalnog obrazovanja, mentorsku podršku, mogućnost za upoznavanje sa poslodavcima, praktični rad i tako dalje. Krajnji cilj je da povećamo njihovu zapošljivost, da postanu mobilniji na tržištu rada, da odgovore na savremene potrebe takozvane četvrte industrijske revolucije. Želeli smo da uključimo i druge organizacije civilnog društva, koje će na ovaj način jačati svoje kapacitete, da se i one bave dosezanjem tih mladih koji su do sada nekako bili daleko od nas i naših programa", priča Violeta.

Mladi su kroz projekat bili podeljeni u dve grupe - grupu za digitalni marketing i grupu za programiranje mobilnih aplikacija, gde su prikupljali potrebna znanja i veštine za ove profesije radeći na sopstvenim projektima. Jedna od tih mladih je studentkinja marketinga na Ekonomskom fakultetu Željana Rusmir. Ona se na projekat prijavila jer planira da upiše master Digitalni marketing. Htela je da nauči više i proveri da li je to nešto čime želi da se bavi u budućnosti.

"Pored svih alata koje smo naučili i same izrade projekta, najviše sam naučila o sebi. Način na koji radim, šta mi prija, šta ne prija, kako da iskomuniciram zadatke sa ljudima. Naučila sam da volim jasno definisane zadatke, da mi je potrebna duga priprema pre same izrade. Značilo je to što smo tokom šest meseci imali punu podršku mentora, kako na samim predavanjima, tako i individualno na konsultacijama. Jedno korisno iskustvo", kaže Željana.

02hero2 png

Projekat se najviše fokusira na NEET mlade, odnosno nezaposlene mlade, koji nisu u procesu sticanja obrazovanja ili obuke. Njihova stopa u Srbiji iznosi 19 odsto, a polovinu NEET populacije čine neaktivni mladi. Jedan od onih koji spada u tu kategoriju je Adorian Čizmar koji je pre dve godine počeo samostalno da uči programiranje.

"Kada sam video šta nudi ovaj program nisam mnogo razmišljao i prijavio sam se momentalno. To su neke veštine i znanja koja bi doprinela mom samostalnom učenju programiranja do sada. Kurs karijernog vođenja mi je, pomogao i da naučim kako da apliciram, kako da napišem CV, kako da razgovaram sa potencijalnim poslodavcima. Sada sam u procesu za praksu u jednoj firmi, tako da sam iskoristio to znanje, koje smo ovde naučili, i već mi je pomoglo", ističe Adorian.

Dalji plan projekta "Moja karijera na putu do heroja" je formiranje grupe, gde će mladi proći obuku za sticanje preduzetničkih veština. Tu će imati priliku da uče o biznis planovima i pokretanju sopstvenog posla.

Prilog o "02hero" poslovnom sastanku slušajte u novom izdanju emisije Pop up:

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Mladi u kulturi: potreba za jačom međusektorskom saradnjom

U beogradskom Domu kulture Silosi u četvrtak od 18 časova biće održan okrugli sto pod nazivom "ARTikulacija – Gde su…

.

Joker Out i Black Eyed Peas obeležili petak na Exitu

Druge večeri EXIT-a najviše pažnje privuklo je dvoje hedlajnera - pre svega bend Black Eyed Peas čiji je nastup publika…

.

Nulti dan EXIT-a u znaku Evrovizije

U sredu je na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoren EXIT festival koji je, kao i svake godine, okupio veliki broj domaćih i…

.

Kako do jeftinijeg letovanja: first minute, paradajz turizam i autobus umesto aviona

Bez obzira da li svoj godišnji odmor planirate u first minute ili last minute režimu, ono što je sigurno je…

.

Nove generacije stari problemi

Poslednju epizodu emisije "U kakvoj zemlji želim da živim?", u ovoj sezoni, posvetili smo razgovoru sa četvoro mladih sa Zapadnog…

.

Mladi Borani pod pritiskom: Kako opstati u rudarskoj koloniji

Jedna od prvih stvari koje se primete pri ulasku u Bor jeste vozni park. Voze se skupi automobili, džipovi, limuzine.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju
  • 12:10 Gost O radija

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo