...
TRENUTNO13:10 - 13:20Vredi pročitati

Društvo

Prilika da pokrenete svoju podkast avanturu

28.02.2022.

U Novom Sadu narednog vikenda počinje Podkast hakaton u organizaciji Dojče Vele akademije. Timovi, sastavljeni od studenata, nadmetaće se svojim idejama, a oni najbolji će imati priliku i da ih uz tehničku pomoć i realiziju.

.

Pravo učešća imaju svi zainteresovani, uz uslov da bar jedan od članova tima mora biti redovan student Odseka za žurnalistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Prijave su otvorene do 3. marta, a kako navodi Dajana Marković iz Dojče Vele akademije, sve što je potrebno za početak je dobra ideja.

“Kao studentkinja novinarstva tražila sam svaku priliku da plasiram svoju ideju o tome kakvi mediji treba da budu, ali u tada, pre nekoliko godina, nije bilo vreme za to. Zato sada studenti imaju priliku da se pozabave podkastom. Potrebno je da imaju načelnu ideju, koju ćemo dalje razvijati na prvom delu takmičenja“, kaže naša sagovornica.

Tokom prvog vikenda hakatona, takmičarima će svoje iskustvo preneti autor podkasta Pojačalo, jednog od najslušanijih na našem jeziku, Ivan Minić. On će pokušati da objasni kako izgleda priprema podkasta, ali i sa kojim izazovima se autori ovakvih sadržaja suočavaju.

"Pokušaćemo da takmičare naoružamo svim novinarskim znanjem potrebnim za prve korake. Pričaćemo o idejama i videti u kom smeru bi sve moglo da ide. Nakon prvog vikenda, izabraćemo tri tima sa najzanimljivim idejama i oni će proći u drugi krug, koji će biti 26. i 27 marta. Tada kreće ozbiljna priča i samo snimanje. Ostavili smo taj prostor da bi se timovi adekvatno pripremili za snimanje, pronašli sagovornike i definisali svoju temu“, objašnjava Dajana.

podcast jpg

(Foto: Pixabay)

Teme predlažu sami takmičari, ali je bitno da se u fokusu njihovih priča nalaze deca ili mladi. Svaka grupa će dobiti mentora koji će im pomoći u pripremi podkasta, dok će za tehnički deo posla biti zadužena ekipa sajta Podcast.rs.

“Onaj tim koji bude pobedio 27. marta, dobiće priliku da zajedno sa nama snimi još dva podkasta. Ako ideja stvarno bude dobra, otvorena je mogućnost za njen dalji razvoj. Dojče Vele akademija se preko projekta 'Mladi i mediji' bavi upravo time - promaže mladima da razvijaju svoje medije, ali i aktuelnim medijima da se razvijaju, isprobavaju nove tehnike i opremu".

telefon jpg

Podcasti sve više privlače pažnju (Foto: Pixabay)

Istraživanje sprovedena u SAD pokazuju da je najveći rast slušanosti podkasta zabeležen upravo među mladima, starosti od 12 do 34 godina. Broj onih koji svoje slobodno vreme provode uz ovaj mediji se skoro duplirao u odnosu na 2017. godinu, piše Forbes. Trendovi su sasvim sigurno slični i kod nas, tako da je ovo prava prilika za sve da započnu svoju podkast avanturu. Formular za prijavu se nalazi na ovom linku.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Kako otvoriti socijalno preduzeće?

Udruženja Biznisnova i Remiks organizuju besplatne trodnevne radionice za mlade pod nazivom "Model virtuelnog socijalnog preduzeća po metodologiji TriP". Radionice…

.

Besplatna radionica o medijskoj pismenosti

EU info point organizuje besplatnu radionicu o medijskoj pismenosti, koja će biti druga po redu u serijalu “Da li je…

.

Serija besplatnih online radionica za mlade

Novosadski edukativni centar organizuje seriju besplatnih online radionica za mlade koji imaju do 30 godina.  

.

Nauči više o medijskoj pismenosti i produkciji

Asocijacija Kulturanova u saradnji sa Sun Radiom organizuje dvodnevnu radionicu medijske pismenosti i produkcije pod nazivom "Speak Up!" koja je…

.

Radionica medijske pismenosti

Asocijacija Kulturanova i Sun Radio pozivaju mlade od 15 do 30 godina da se prijave na radionicu medijske pismenosti i…

.

Radionica: Društvene mreže kao alat za trgovinu ljudima

Drenovački omladinski klub organizuje besplatnu radionicu za mlade na temu društvenih mreža kao alata za trgovinu ljudima. Radionica će se…

  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo