...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Anja

Društvo

Pozorište mladih otkupilo tekst Luke Kurjačkog i pomaže njegovo lečenje

21.12.2021.

Akcijama prikupljanja novca za lečenje mladog dramaturga Luke Kurjačkog pridužilo se ovih dana i Pozorište mladih i to tako što je od Luke otkupilo dramski tekst "Princ Aslana".

.

Foto: Pozorište mladih

Luka (32) i njegova porodica bore se ovih dana da prikupe novac za lečenje u Japanu, u kojem na jednoj klinici primenjuju inovativnu terapiju protiv najagresivnijeg malignog tumora na mozgu – glioblastom mutant WHO gradus IV tumora, koji mu je dijagnostikovan.

Direktor Pozorišta mladih Mihajlo Nestorović kaže da je na ovu ideju došao čim je čuo za Lukinu priču. Mladog dramaturga upoznao je pre dve godine na Sterijinom pozorju i već tada su pričali o saradnji.

"Luka mi je tada ponudio da njegov tekst 'Princ Aslana' radimo kao lutkarsku predstavu, koja bi se bavila ekološkom svešću. Uvek saslušam mlade ljude, mlade autora, ali imajući u vidu kako se i koliko sezona unapred prave pozorišni planovi i repertoari, rekao sam mu da bismo to mogli da radimo tek 2024. godine. Međutim, pročitavši šta mu se desilo, setio sam se odmah našeg razgovora. Razmišljajući kako je moguće da mu kao direktor jedne institucije pomognem, kako da mu mi kao kolege iz Pozorišta mladih pomognemo, ponudio sam mu da otkupimo njegov komad 'Princ Aslana' koji ćemo izvesno raditi u predstojećem periodu. U dogovoru sa Lukom, Pozorište mladih uplatilo mu je 120.000 dinara i to je jedan deo otkupa teksta, koji će, nadam se, pomoći da što pre sakupimo novac za njegovo lečenje", kaže Mihajlo Nestorović.

luka kurjacki jpg

Luka Kurjački, foto: Facebook

Luka je prvu uspešnu operaciju imao 2015. godine, ali se tumor vratio 2018. Operisan je ponovo, usledila je radioterapija, posle koje se Luka vratio normalnom životu. Nažalost, u aprilu ove godine nalaz je pokazao da je bolest opet tu, a nakon treće operacije, u maju, ustanovljeno je da se radi o najagresivnijem malignom tumoru na mozgu – glioblastom mutant WHO gradus IV tumoru. 

U Japanu postoji klinika koja primenjuje inovativnu terapiju koja se pokazala efikasnom protiv ove vrste tumora, a japanski lekari potvrdili su da je Luka dobar kandidat za ovu vrstu terapije. Luki, kome je posle treće operacije narušena sposobnost govora i pisanja, potrebno je blizu 31 milion dinara da bi dospeo do Japana (lečenje u inostranstvu, terapije, specijalistički i kontrolni pregledi, dijagnostika, putni troškovi i smeštaj).

Detaljnije informacije o uplatama pomoći za Lukino lečenje mogu se pronaći na sajtu Humanitarne fondacije "Budi human".

izvor: Pozorište mladih

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Infant 2019. od 25. juna do 2. jula

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra "Infant" biće održan od 25. juna do 2. jula u Kulturnom centru Novog Sada,…

.

Ignorisanjem dopuštamo čudovištu da naraste

U Pozorištu mladih premijerno je izvedena predstava "Parada" grčke dramaturškinje Lule Anagnostaki. Predstava se bavi pitanjem dobrovoljne izolovanosti, kako od…

.

Nedeljni vodič od 12. do 18. juna

Nova sezona Brod teatra, Veliki prezir, predavanja, Interfest, Water fest,...

.

U Srbiji se osamostališ ako uzmeš pasoš u ruke

Rediteljka i umetnička direktorka Subotičkog pozorišta Olivera Đorđević u Novosadskom pozorištu ovih dana priprema predstavu "Kučka" koja govori o bračnim…

.

U šta se ulaže ako štedimo na kulturi?

"Ono što dobijamo kao informaciju jeste da je naš budžet sve manji i to je ono što je poražavajuće. Sad…

.

Uspeh nije zasnovan na sreći, već na dobro isplaniranom radu

Kobold je jedan od najaktivnijih metal bendova u Srbiji, a čine ga Elio Rigonat (gitara, vokal), Stefan Stanojević (bas gitara) i…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo