...
TRENUTNO14:00 - 15:00Y2K

Društvo

Poreznici merkaju napojnice

02.03.2023.

Ostavljate li bakšiš u kafani, restoranu, u taksiju? Da li je to za vas stvar kulture ili obaveza? Bakšiš bi uskoro i u Srbiji mogao da se nađe kao stavka na fiskalnom računu. To je predlog Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede HORES, koje će ministarstvima turizma i finansija uputiti inicijativu za uvođenje napojnice u legalne tokove.

.

Već dugo ugostitelji upozoravaju na to da su meta inspekcija zbog viška novca koji ostaje zbog napojnica. Kazne mogu biti milionske, ponekad i posao zavisi od toga.

Ugostiteljka iz Novog Sada Marina Vlahović za Oradio kaže da je krajnje vreme da država zakonski reguliše napojnice.

"Konobarima mnogo znači napojnica. Kod nas postoji kultura davanja napojnica koje su znatan deo njihovih prihoda. Novosađani su posebno galantni i darežljivi, jer smatraju da je nekulturno ne ostaviti neki bakšiš. U poslednje vreme sve češće primećujem da se napojnice ne ostavljaju, ali u Novi sad dolaze ljudi iz celog sveta i nekima to nije deo kulture", kaže Marina.

napojnica2 jpeg

Prema njenim rečima napojnica bi morala biti deo nekog sistemskog rešenja.

“Naš zakon ne prepoznaje nikakav višak novca pored onoga što je prošlo kroz fiskalnu kasu. To dovodi konobare u situacije da budu kažnjavani i oni i vlasnici zbog viška novca. Inspekciju to ne zanima", kaže Marina.

Prema njenim rečima, potrebno je pronaći način da taj novac ostane kod konobara i da ne bude posebno oporezovan, jer se radi o poklonu.

"Treba naći model po kojem je mušteriji ostavljeno na volju hoće li i koliko ostaviti bakšiš", kaže Marina.

Prof dr Georgi Genov, profesor na Visokoj hotelijerskoj školi u Beogradu ističe da je bakšiš mala količina novca koja se daje kao nagrada onome ko pruža uslugu.

"U Hrvatskoj to sada rešavaju, ima dosta polemike oko tog pitanja, ali oni to sada rešavaju zbog nedostatka radne snage u ugostiteljstvu. Žele da stimulišu ljude da ostaju i rade u toj oblasti. Drugi razlog je plaćanje karticama što je došlo na 90 odsto prometa. Kako karticom ne plaćamo napojnicu, potrebno je regulisati taj deo, da se zadrži stimulacija za radnike”, objašnjava Genov.

Aleksandar Segedi iz Unije poslodavaca Srbije kaže da bakšiš ne sme biti obavezan, jer je to čast.

"Nekoga častite jer ste zadovoljni uslugom. To je isto kao poklon, koji nije regulisan zakonski u Srbiji duže od 100 godina. Uslugu smo platili, na tu uslugu se plaća porez. Ali, ovo nije usluga već sledi nakon usluge. Ako to provučete kroz fiskalni račun, plaćate porez i na nešto što ne treba oporezovati kao uslugu”; kaže Segedi.

napojnica1 jpg

Bakšiš je u nekim zemljama regulisan, dok u drugima nije. Na svetu postoje desetine modela kako se reguliše napojnica koju dajemo konobaru

Italija takođe uvodi plaćanje poreza na bakšiš. On neće biti kao PDV, već je predložena znatno niža poreska stopa.

"Glavna dilema je da li da to bude obavezno ili dobrovoljno. Postoji mogućnost da se na račune uvede stavka 'servis' i da za potrošača to bude obaveznih deset odsto, a da se ne oporezuje do tog iznosa. Druga opcija je da onaj ko nije zadovoljan uslugom ima mogućnost da ne plati taj iznos", kaže profesor Georgi Genov.

Plate u ugostiteljstvu su generalno najniže u odnosu na sve druge sektore, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za novembar, konobari su u proseku primali 44.326 dinara, što je gotovo upola manje od republičkog proseka koji je iznosio 78.326 dinara.

Celu emisiju “Za i protiv” o ovoj temi poslušajte na našem podkastu.

P. K

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Fud bloging kao strast

Hrana je važan deo svakodnevice svih nas, pa zato ni ne treba da čudi pažnja koju dobijaju fud blogovi i…

.

Konkurs za program #Zeleneideje

Trag fondacija je otvorila konkurs programa Foruma za zelene ideje, a namenjen je udruženim građanima koji žele da primenjuju uspešne poslovne…

.

Trening za vršnjačke edukatore u oblasti medijske pismenosti

Bečejsko udruženje mladih je raspisalo javni poziv za učešće na treningu “Mladi u nadzoru informacija” koji će biti održan od…

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo