...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo

Popis će pokazati koliko mladih je zaista otišlo iz Srbije

29.08.2022.

Popis stanovništva zakazan je za period od 1. do 31. oktobra i po prvi put anketari koristiti elektronski upitnik. Iz Zavoda za statistiku Srbije najavili su angažovanje oko 20.000 ljudi, od čega 15.000 popisivača, 2.200 instruktora, 161 popisna komisija, među kojima i članova nacionalnih manjina.

.

Obuka je već završena, a kako će popisivači doći do ovog angažmana pojasnila je Zvezdana Dimitrijević iz Zavoda za statistiku.

"Radna obaveza popisivača počinje 23. septembra. Imali su testiranje i petodnevnu obuku, nakon kojih se potpisuju ugovori, kako bi popis krenuo na vreme, 1. septembra", objašnjava Zvezdana.

Obuku su popisivači imali u svojim opštinama, a prednost su imali mladi i nezaposleni ljudi koji prođu skrining. Jedan od njih je i Marko Božović koji će, nakon 12 godina, ponovo popisivati građane. On kaže da je zadatak ove godine znatno kompleksniji.

"Učestvovao sam i 2011. godine i dosta se sada razlikuje jer se sada sve radi kroz aplikaciju i na kompjuterima. Kada je počela obuka, malo je bilo problema da se sve to savlada, ali smo brzo naučili kako da rešavamo probleme, ispravljamo greške. Predavači su bili dobri i mislim da smo spremni", kaže Božović.

A, kakve odgovore popis može dati o mladima? Milijana Pejić iz KOMS-a kaže da je osnovno to što ćemo konačno znati koliko mladih uopšte ima u odnosu na pre 12 godina.

"Nama će biti interesantno koliki procenat mladih je u ukupnom broju stanovništva. Mi svake godine ispitujemo stavove mladih o želi da ostanu ili idu iz Srbije i sada očekujem da ćemo videti koliko je mladih zaista ovde, a koliko njih konačno i ode iz Srbije", kaže Milijana.

Prema njenim rečima mladi imaju najviše problema sa zapošljavanjem, a manje sa obrazovanjem i završavanjem škola.

"Videćemo koje kategorije mladih se lakše ili teže zapošljavaju, ima li to veze sa rodom, odnosno da li lakše do posla dolaze mlade žene ili muškarci. Naša istraživanja su pokazala da je veliki broj mladih u ovom trenutku zaposlen na crno, nema nikakav ugovor. To je svaka peta osoba. Popis bi mogao da rasvetli i taj podatak", kaže Milijana.

popis2 jpg

Ona napominje da će KOMS detaljno analizirati rezultate popisa i na osnovu njih formirati akcioni plan za sprovođenje nove strategioje mladih koja se usaglašava trenutno.

Metodologija ovog istraživanja potpuno je usaglašena sa međunarodnim standardima. Svi podaci iz popisa mogu da se koriste samo u statističke svrhe. Preduzete su mere u cilju zaštite podataka i lični podaci se ne mogu koristiti u druge svrhe, a kuriozitet je da će popisom biti obuhvaćeni i strani državljani koji žive i rade u Srbiji duže od godinu dana, ili nameravaju da ostanu duže od godinu dana, kao i migranti smešteni u prihvatnim centrima.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Kod državnog lekara samo ako mora

Ništa nije preče od zdravlja. To svi znamo, ali je pitanje koliko je moguće brinuti se o sebi, ako ne…

.

Odložen Forum mladih naučnika

Usled nezapamćenih tragedija koje su se desile u Republici Srbiji, upravni odbor Humanitarne organizacije "Nađi Raula" doneo je odluku o odlaganju…

.

Problemi sa vraćanjem studentskog kredita posledica neobaveštenosti

Studenti i studentkinje državnih fakulteta često se odlučuju za studentske kredite i stipendije. Manjak znanja o tome u kojim situacijama…

.

"Jade" na fakultetima: lude žurke samo za jednu društvenu grupu

Prvobitan cilj osnivanja studentskih "jada" bilo je učestvovanje studenata i studentkinja sa različitih fakulteta na sportskim i edukativnim takmičenjima. Održavanje…

.

Prijave za osmi festival "On the Record" do 15. maja

Odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu otvorio je prijave za osmi Međunarodni festival studenata novinarstva "On…

.

Oradio ponovo dobio odlične ocene za izveštavanje o mladima

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) objavila je istraživanje "Mladi u medijskom ogledalu 2022", koje između ostalog analizira i sadržaj omladinskih…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo