...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Društvo

Popis će pokazati koliko mladih je zaista otišlo iz Srbije

29.08.2022.

Popis stanovništva zakazan je za period od 1. do 31. oktobra i po prvi put anketari koristiti elektronski upitnik. Iz Zavoda za statistiku Srbije najavili su angažovanje oko 20.000 ljudi, od čega 15.000 popisivača, 2.200 instruktora, 161 popisna komisija, među kojima i članova nacionalnih manjina.

.

Obuka je već završena, a kako će popisivači doći do ovog angažmana pojasnila je Zvezdana Dimitrijević iz Zavoda za statistiku.

"Radna obaveza popisivača počinje 23. septembra. Imali su testiranje i petodnevnu obuku, nakon kojih se potpisuju ugovori, kako bi popis krenuo na vreme, 1. septembra", objašnjava Zvezdana.

Obuku su popisivači imali u svojim opštinama, a prednost su imali mladi i nezaposleni ljudi koji prođu skrining. Jedan od njih je i Marko Božović koji će, nakon 12 godina, ponovo popisivati građane. On kaže da je zadatak ove godine znatno kompleksniji.

"Učestvovao sam i 2011. godine i dosta se sada razlikuje jer se sada sve radi kroz aplikaciju i na kompjuterima. Kada je počela obuka, malo je bilo problema da se sve to savlada, ali smo brzo naučili kako da rešavamo probleme, ispravljamo greške. Predavači su bili dobri i mislim da smo spremni", kaže Božović.

A, kakve odgovore popis može dati o mladima? Milijana Pejić iz KOMS-a kaže da je osnovno to što ćemo konačno znati koliko mladih uopšte ima u odnosu na pre 12 godina.

"Nama će biti interesantno koliki procenat mladih je u ukupnom broju stanovništva. Mi svake godine ispitujemo stavove mladih o želi da ostanu ili idu iz Srbije i sada očekujem da ćemo videti koliko je mladih zaista ovde, a koliko njih konačno i ode iz Srbije", kaže Milijana.

Prema njenim rečima mladi imaju najviše problema sa zapošljavanjem, a manje sa obrazovanjem i završavanjem škola.

"Videćemo koje kategorije mladih se lakše ili teže zapošljavaju, ima li to veze sa rodom, odnosno da li lakše do posla dolaze mlade žene ili muškarci. Naša istraživanja su pokazala da je veliki broj mladih u ovom trenutku zaposlen na crno, nema nikakav ugovor. To je svaka peta osoba. Popis bi mogao da rasvetli i taj podatak", kaže Milijana.

popis2 jpg

Ona napominje da će KOMS detaljno analizirati rezultate popisa i na osnovu njih formirati akcioni plan za sprovođenje nove strategioje mladih koja se usaglašava trenutno.

Metodologija ovog istraživanja potpuno je usaglašena sa međunarodnim standardima. Svi podaci iz popisa mogu da se koriste samo u statističke svrhe. Preduzete su mere u cilju zaštite podataka i lični podaci se ne mogu koristiti u druge svrhe, a kuriozitet je da će popisom biti obuhvaćeni i strani državljani koji žive i rade u Srbiji duže od godinu dana, ili nameravaju da ostanu duže od godinu dana, kao i migranti smešteni u prihvatnim centrima.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Ispiti poskupeli, studente niko nije obavestio

Studenti Filozofskog fakulteta su neposredno pred prijavu ispita za januarski rok saznali da su poskupeli brojni troškovi usluga studiranja. Osim…

.

Oprezno sa informacijama na Tik Toku

Popularna društvena mreža Tik Tok sve više raste. Prema alternativnom izveštaju Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) za 2022. godinu 69,6…

.

Novinarstvo je iscrpljujuće, ali ti uđe u vene

Novinarka Radio-televizije Srbije Milica Milosavljević dobitnica je nagrade "Marina Kovačev", u oblasti dnevnog novinarstva, koju najboljim mladim novinarkama i novinarima…

.

Nauči više o medijskoj pismenosti i produkciji

Asocijacija Kulturanova u saradnji sa Sun Radiom organizuje dvodnevnu radionicu medijske pismenosti i produkcije pod nazivom "Speak Up!" koja je…

.

Mladi daju visoke ocene Evropskoj prestonici kulture

Prethodnu godinu u Novom Sadu svakako je obeležila titula Evropske prestonice kulture (EPK). Tokom čitave godine održana su mnogobrojna kulturna…

.

Svestranost je danas drugo ime mladih

Oduvek su mladi želeli da istraže svet i u tom traganju nađu sebe i svoj životni poziv, ili makar hobi.…

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo