...
TRENUTNO16:10 - 16:30Rodnopravnost

Društvo

Popis će pokazati koliko mladih je zaista otišlo iz Srbije

29.08.2022.

Popis stanovništva zakazan je za period od 1. do 31. oktobra i po prvi put anketari koristiti elektronski upitnik. Iz Zavoda za statistiku Srbije najavili su angažovanje oko 20.000 ljudi, od čega 15.000 popisivača, 2.200 instruktora, 161 popisna komisija, među kojima i članova nacionalnih manjina.

.

Obuka je već završena, a kako će popisivači doći do ovog angažmana pojasnila je Zvezdana Dimitrijević iz Zavoda za statistiku.

"Radna obaveza popisivača počinje 23. septembra. Imali su testiranje i petodnevnu obuku, nakon kojih se potpisuju ugovori, kako bi popis krenuo na vreme, 1. septembra", objašnjava Zvezdana.

Obuku su popisivači imali u svojim opštinama, a prednost su imali mladi i nezaposleni ljudi koji prođu skrining. Jedan od njih je i Marko Božović koji će, nakon 12 godina, ponovo popisivati građane. On kaže da je zadatak ove godine znatno kompleksniji.

"Učestvovao sam i 2011. godine i dosta se sada razlikuje jer se sada sve radi kroz aplikaciju i na kompjuterima. Kada je počela obuka, malo je bilo problema da se sve to savlada, ali smo brzo naučili kako da rešavamo probleme, ispravljamo greške. Predavači su bili dobri i mislim da smo spremni", kaže Božović.

A, kakve odgovore popis može dati o mladima? Milijana Pejić iz KOMS-a kaže da je osnovno to što ćemo konačno znati koliko mladih uopšte ima u odnosu na pre 12 godina.

"Nama će biti interesantno koliki procenat mladih je u ukupnom broju stanovništva. Mi svake godine ispitujemo stavove mladih o želi da ostanu ili idu iz Srbije i sada očekujem da ćemo videti koliko je mladih zaista ovde, a koliko njih konačno i ode iz Srbije", kaže Milijana.

Prema njenim rečima mladi imaju najviše problema sa zapošljavanjem, a manje sa obrazovanjem i završavanjem škola.

"Videćemo koje kategorije mladih se lakše ili teže zapošljavaju, ima li to veze sa rodom, odnosno da li lakše do posla dolaze mlade žene ili muškarci. Naša istraživanja su pokazala da je veliki broj mladih u ovom trenutku zaposlen na crno, nema nikakav ugovor. To je svaka peta osoba. Popis bi mogao da rasvetli i taj podatak", kaže Milijana.

popis2 jpg

Ona napominje da će KOMS detaljno analizirati rezultate popisa i na osnovu njih formirati akcioni plan za sprovođenje nove strategioje mladih koja se usaglašava trenutno.

Metodologija ovog istraživanja potpuno je usaglašena sa međunarodnim standardima. Svi podaci iz popisa mogu da se koriste samo u statističke svrhe. Preduzete su mere u cilju zaštite podataka i lični podaci se ne mogu koristiti u druge svrhe, a kuriozitet je da će popisom biti obuhvaćeni i strani državljani koji žive i rade u Srbiji duže od godinu dana, ili nameravaju da ostanu duže od godinu dana, kao i migranti smešteni u prihvatnim centrima.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Joker Out i Black Eyed Peas obeležili petak na Exitu

Druge večeri EXIT-a najviše pažnje privuklo je dvoje hedlajnera - pre svega bend Black Eyed Peas čiji je nastup publika…

.

Nulti dan EXIT-a u znaku Evrovizije

U sredu je na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoren EXIT festival koji je, kao i svake godine, okupio veliki broj domaćih i…

.

Kako do jeftinijeg letovanja: first minute, paradajz turizam i autobus umesto aviona

Bez obzira da li svoj godišnji odmor planirate u first minute ili last minute režimu, ono što je sigurno je…

.

Nove generacije stari problemi

Poslednju epizodu emisije "U kakvoj zemlji želim da živim?", u ovoj sezoni, posvetili smo razgovoru sa četvoro mladih sa Zapadnog…

.

Mladi Borani pod pritiskom: Kako opstati u rudarskoj koloniji

Jedna od prvih stvari koje se primete pri ulasku u Bor jeste vozni park. Voze se skupi automobili, džipovi, limuzine.…

.

Borska mladost u senci rudnika: paljba, bleja, lopata

Bor je grad sa drugom najvećom prosečnom platom u Srbiji. Prvi je Beograd. 

  • 15:40 Prava stvar
  • 15:50 Leto na O radiju
  • 16:10 Rodnopravnost
  • 16:30 Album nedelje
  • 16:40 Vredi pročitati

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo