...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Podizanje cena školarina je (ne)popularan potez

16.03.2023.

Talas rasta cena školarina zavladao je među univerzitetima u Srbiji, a nije zaobišao ni Novi Sad. Odluku o poskupljenju školarina od naredne školske 2023/2024. godine donelo je pet od ukupno 14 fakulteta Novosadskog univerziteta.

.

Foto: uns.ac.rs

Kako kaže prodekan za nastavu Ekonomskog fakulteta Radenko Marić cene školarina svih studijskih programa na svim nivoima na ovom fakultetu podignute su srazmerno stopi inflacije, tačnije za 12,5 odsto.

"Svako podizanje školarina i generalno povećanje cena je nepopularan potez. Mi smo protekle godine većali i shvatili da nas, pre svega, rast osnovne cene energenata - gasa, struje i goriva, troškovi održavanja naših objekata koje imamo u Novom Sadu, Subotici i Bujanovcu, primoravaju na to da moramo da povučemo ovaj potez", kaže Marić.

Pored Ekonomskog, cena školarine za programe osnovih studija na Tehnološkom fakultetu povećana je za deset, a za master studije 15 hiljada dinara, dok je za strane studente koji pohađaju master porasla za 400 evra. Na Pravnom fakultetu školarina za pojedine programe osnovih studija porasla je za tri hiljade, a za određene master studije deset hiljada dinara. Što se tiče Fakulteta tehničkih nauka povećana je cena samo na master strukovnim studijama Inženjerski menadžment sa 100 na 150 hiljada dinara.

Kako kaže prodekan za nastavu Prirodno-matematičkog fakulteta Tatjana Pivac većina fakulteta, a tako i PMF, nisu menjali cene školarina više od deset godina, stoga je ova odluka jednom morala doći.

"Protekle dve, tri godine razmišljamo o ovom koraku, ali smo zbog situacije sa kovidom odustali od povećanja. Ove godine smo zaista morali na pojedinim studijskim programima to da učinimo. U pitanju su studijski programi sa Departmana za biologiju i ekologiju, kao i hemiju, gde se vežbe rade eksperimentalno. Školarine će poskupeti za 20 do 30 odsto, te će se kretati od 54 do 129 hiljada dinara. Vodili smo računa o tome da cene školarina na tim studijskim programima budu u skladu sa visinama cena na drugim univerzitetima u Srbiji", objašnjava naša sagovornica.

Sa druge strane, novosadski studenti se ne slažu sa ovakvim odlukama. Kako su nam rekli, već postoji dovoljno troškova sa kojima se suočavaju i nije im pravo što imaju dodatne.

"Čula sam za poskupljenje, smatram da je to loša odluka, zato što mislim da su školarine već dovoljno skupe. Trebalo bi da se uzme u obzir i prihod studenata, pogotovo što nas ima sa raznih strana. Sve je već dovoljno skupo - prijava ispita, overa semestra, menza i sve ostalo. Sve u svemu, ne slažem se sa tom odlukom."

"Čuo sam za poskupljenje i naravno da se ne slažem s tim. Ko bi želeo da daje više para? Barem da su udžbenici ili overe semstra džabe, ali to nije tako, još sad i ovo poskupljenje, apsolutno mi ne odgovara."

protest arhitektoniski png

Foto: bbc.com/ Nemanja Stevanović

"Čula sam za poskupljenje i ne slažem se sa tom odlukom jer su školarine dosta skupe, a uslovi studiranja loši."

"To mi nikako ne odgovara. Kako meni, tako i pretpostavljam, ostalim studentima. Smatram da to trenutno nije prikladno situaciji kako našoj državi, tako i u svetu, uzimajući u obzir inflaciju i sve ostale okolnosti. Tako da se ne slažem sa tom odlukom i smatram da to nikako nije u redu."

Proteklih nedelja studenti 14 od ukuplno 31 fakulteta Univeziteta u Beogradu su takođe bili negativno iznenjađeni poskupljenjima cena školarina zbog čega mnogi od njih i dalje protestuju. Što i ne čudi jer su cene školarina drastično skočile od devet, pa sve do 46,8 odsto koliko će poskupeti na Mašinskom fakultetu, pa će studenti ovog fakulteta od naredne školske godine morati da izdvajaju 108 hiljada dinara.

Školarina je poskupela za u proseku deset hiljada i na šest fakulteta Univeziteta u Kragujevcu, kao i na dva fakulteta Univerziteta u Nišu gde su na jednom povećane cene za 12, a na drugom za 30 hiljada dinara. Na ostalim univerzitetima u Srbiji još uvek nema zvaničnih informacija o poskupljenju.

D. Predin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Prijava za zelene razgovore

Beogradska otvorena škola nastavlja seriju Zelenih razgovora, tematskih diskusija o zaštiti životne sredine i klimatskih promena. Ovog puta organizuju događaj…

.

Konkurs za esej

Fondacija Konrad Adenauer u Beogradu i Institut za javnu politiku raspisali su Konkurs za esej "O meni se radi! Zašto…

.

Mediji i mladi: Prostor koji treba osvojiti!

Ako pogledamo poslednji dostupan izveštaj "Mladi u medijskom ogledalu" iz 2022. godine, koji je objavila Krovna organizacija mladih SrbijI, videćemo…

.

Dobre vesti!!!

Generalni direktor Radio televizije Vojvodine Goran Karadžić saopštio je redakciji Oradija da naša energija ne može da se zanemari i da možemo…

.

Neizvesna budućnost Oradija

Prethodnih dana sve vas, kao i redakciju Oradija, neprijatno je iznenadila vest objavljena u drugim medijima da će platforma oradio.rs…

.

Grupa novosadskih studenata predstavila STAV

Novosadski studenti oformili su neformalnu grupu mladih ljudi pod nazivom STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) sa ciljem da podignu političku…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo