...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Društvo

Studenti nezadovoljni hranom u menzi

14.03.2023.

Hrana i usluga u studentskim menzama u Novom Sadu bile su neizbežne teme među akademcima prethodnih dana. Nakon objava jedne od nezadovoljnih korisnica usluga menze na društvenim mrežama, otvorila se javna polemika među studentima o kvalitetu ishrane u menzama, a potom je usledio i sastanak studenata sa čelnicima Studentskog centra.

.

Studentska menza je mesto na kome se hrani većina studenata u Novom Sadu. Prethodnih nedelja unutar Facebook grupe "Menza Novi Sad" otvorila se polemika o kvalitetu usluge, a poseban revolt izazvala je fotografija posluženog obroka koju je podelila jedna studetkinja.

Osim na kvalitet hrane, iznete su i primedbe na usluge, odnosno da se dešava da se na obrok čeka i do sat vremena. Sve to bio je povod da se neki od nezadovoljnih studenata direktno obrate Studentskom centru. Među njima je bila i studentkinja Pravnog fakulteta Grlica Golušin. Ona nam je ispričala da je posle žalbe dobila poziv da zajedno sa predstavnicima Studentskog parlamenta dođe na sastanak.

"Na sastanku sam rekla sve ono što sam mislila da je bitno, sve ono što su drugi studenti rekli, zatim su nas sproveli kroz kuhinju i mesto gde se odlaže hrana da vidimo kako sve to funkcioniše. Rečeno mi je da će se oni truditi da poboljšaju kvalitet hrane i raznovrsnost, da će sprat raditi od 12 do dva svakog radnog dana. Pozivaju se studenti da koriste menzu na Spensu", ističe Grlica Golušin.

hranamenza1 png

foto: instagram.com/fontana_bajic

U međuvremenu primetna je promena i veća raznovrsnost u ponudi, što u upravi menze obrazlažu uskršnjim postom. Studenti sa kojima smo razgovarali uglavnom izražavaju nezadovoljstvo kako u vezi sa samim kvaltetom hrane, tako i sa redovima koji su često neizbežni. Postoje, međutim i oni kojima odnos cene i kvaliteta odgovara.

Pomoćnica direktora novosadskog Studentskog centra za ishranu, Aleksandra Ćulibrk, kaže da su standardi uvek isti, da se poštuju i da ih je propisalo Ministarstvo prosvete. Ona tvrdi da su provere kvaliteta obroka redovne,a raznovrsnost neizbežna.

"Na unapređenju jelovnika se uvek radi, u zavisnosti od raspoloživih namirnica. Jelovnik svakog dana ima između pet i šest vrsta jela, vi u svakom momentu na liniji imate bar tri vrste jela. Ono što je isto bitno, na Spensu smo sredinom februara uveli i suvu večeru, tako da ko ne želi da dolazi ne večeru, može za vreme ručka u restoranu na Spensu da preuzme večeru. Aparati su van funkcije od uvođenja fiskalizacije, to je veliki problem. Nadamo da će on u skorije vreme biti rešen", kaže Aleksandra Ćulibrk.

hranamenza2 png

foto: Facebook grupa "Menza Novi Sad"

Nakon održanog sastanka, Studentski centar sproveo je anketu među korisnicima menze o tome šta bi u narednom period trebalo da se promeni. Dok neki studenti već primećuju promene nakon javnog pritiska, drugi ih i dalje ne uočavaju. 

Više o ovoj temi poslušajte u današnjoj emisiji Pop up:

V. Jović

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Jeftin studentski smeštaj kao sveti gral

Konkurs za dodelu studentskog smeštaja u Novom Sadu završen je za studente prve godine, a za ostale će trajati do…

.

Nauči sve što te zanima o HR sektoru

Ukoliko niste potpuno sigurni šta sve podrazumevaju poslovi u HR sektoru, ali vas inspiriše rad sa ljudima i vidite sebe kao…

.

Koja je tvoja NLB ideja

NLB Komercijalna banka poziva sve studente završne godine koji veruju da mogu da donesu pozitivne promene i žele da provere granice…

.

CSSAP program vodi studente računarskih nauka u Ameriku

Ukoliko studirate računarske nauke i želite da se usavršavate u inostranstvu, program CSSAP je prava stvar za vas. U pitanju…

.

Ove noge još uvek nisu male

U ovoj epizodi "Radio grafita" pričamo o studentskim protestima. 

.

Nagrađeni najbolji studentski radovi na festivalu "On the record"

Osmi međunarodni festival studenata novinarstva "On the record" održan je proteklog vikenda u zgradi Rektorata novosadskog univerziteta. Učesnici su bili…

  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo