...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Znanjem, taktikom i zajedništvom do pobede

10.03.2020.

Eurobot je međunarodno takmičenje amatera robotičara koji se nadmeću u pravljenju jednog ili dva autonomna robota. Na poslednjem takmičenju u Francuskoj pobedu je odneo tim iz Srbije, koji je činilo jedanaest studenata sa Fakulteta tehničkih nauka. Oni su konstruisali dva robota koji su na terenu pobedili protivničke, ispričao nam je Danilo Lazić, član pobedničkog tima.

.

"Mi smo u ovom takmičenju već dve godine. Prve godine smo bili tamo zato što smo hteli da naučimo nešto. Međutim, sledeće godine je na mom smeru mehatronika bilo obavezno da se napravi taj robot. Tim koji bude prvi dobija desetku iz tog predmeta. Na nacionalnom takmičnju smo bili prvi, onda smo otišli u Francusku gde se održavalo takmičenje na evropskom nivou i tu smo, takođe, bili prvi", kaže Danilo.

Šta se očekuje od takmičara bude poznato mnogo ranije, a na učesnicima je da osmisle taktiku kako da nadmudre i pobede protivnika.

"Što se tiče pravila, ona izađu možda oko godinu dana pre finalnog tamičenja. U pravilima je propisano kolike su maksimalne dimenzije robota, koliki je maksimalan obim i opisan je zadatak koji ti roboti treba da izvrše. Na nama je sve ostalo - u potpunosti projektovanje robota, razvijanje taktika na koji način možemo da nadmudrimo protivnika, kao i testiranje", objašnjava Danilo.

eurobot2 jpg

Pored znanja i taktike za pobedu, veoma je bitno imati i dobar tim. Danilo smatra da je upravo to što oni timski veoma dobro funkcionišu i što se privatno druže presudilo da pobede.

"Imali smo toliko sreće što se u timu svi družimo od ranije, izlazili smo zajedno i znamo se 3-4 godine. Družimo se aktivno, tako da nije bilo nikakvih svađa, prepirki i što je najbitnije, nismo imali šefa tima koji je iznad svih. Sve smo radili zajedno i pomagali smo se mnogo. To nam je zaista pomoglo. Bilo je timova koji su se svađali konstantno, koji su non-stop prebacivali jedni drugima neke greške. Mi smo prilično lepo komunicirali i sarađivali. Mislim da je to veoma bitno", navodi Danilo.

On dodaje da se ove godine neće takmičiti zbog obaveza koje imaju, ali i zbog toga što je deo tima na studentskoj razmeni u inostranstvu.

"Hoću da završim to što mi je preostalo od ispita, da upišem master i da nađem neki posao. Mi bismo svi voleli da ostanemo u Srbiji kada oni završe studije u inostranstvu. Da ostanemo u Srbiji i otvorimo neku firmu i da uzmemo neki novi projekat koji bismo mogli da radimo", kaže Danilo.

Ovi studenti pokazali su još jednom da su upravo mladi naši najbolji ambasadori. Njihova imena zapamtite: Želimir Tršić, Slađan Plavšić, Milan Beader, Petar Knežević, Andrej Jusupović, Đorđe Dostanić, Branko Jekić i Danilo Lazić. 

M. M. 

Možda te još zanima:

.

Beogradski dani inženjera

Udruženje studenata tehnike Evrope, BEST Beograd i ove godine organizuje projekat "Beogradski Dani Inženjera". Projekat će biti održan od 8.…

.

Takmičenje za frankofonu pesmu

Svake godine u Srbiji, stotine pevača-amatera okušaju svoju sreću na Takmičenju za frankofonu pesmu koju organizuje Francuski institut u saradnji sa Studentskim…

.

Studentsko programersko takmičenje

Ovog decembra, u noći između 9. i 10. lokalna grupa Udruženja studenata tehnike Evrope, BEST Beograd organizuje intenzivno studentsko programersko…

.

Hakaton za srednjoškolce

Udruženje studenata informatike FONIS šesti put organizuje programersko takmičenje, Hakaton za srednjoškolce, 9. i 10. decembra 2023. godine. Takmičenje je…

.

Bosch Future Mobility challenge

Ako su ti bliske teme autonomnih vozila, dizajna hardvera, softvera ili programiranje koristeći C++ ili Python, prijavi se na internacionalno…

.

Svetionik znanja u potrazi za kreativcima

Konkurs za "Svetionik znanja" tradicionalno takmičenje srednjoškolaca, otvoren je do 10. septembra, a učestvovaće će đaci iz Bajine Bašte, Beograda,…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo