...
TRENUTNO00:00 - 11:00Music Mix by Majkić

Društvo / Obrazovanje

U Noći istraživača glasanje za ime nove planete

25.09.2019.

Deseta, jubilarna, "Noć istraživača" u Srbiji, biće održana u petak 27. septembra, od 15.00 do 1.00 sat nakon ponoći. U Novom Sadu ona će biti upriličena na dve lokacije: u Tržnom centru BIG i u Kulturnoj stanici Svilara. 

.

Foto: www.nocistrazivaca.com

Tema ovogodišnje Noći istraživača je nauka koja nas globalno povezuje – bilo da je u pitanju nauka koja se bavi pitanjima kako nam internet pomaže da se globalno povežemo ili kako se nauka povezuje kroz međunarodne projekte u cilju rešavanja nekog problema.

Organizatorka novosadskog ogranka Noći istraživača, profesorica Tijana Prodanović, kaže da će ove godine  biti predstavljeno osam međunarodnih projekata i naučnika iz Srbije koji su deo tih projekata, koje možete upoznati u Noći istraživača.

"Već smo promovisali knjigu 'Mali eksperimenti za veliku decu' koja vam može pokazati kako da izvedete neke eksperimente i u kućnim uslovima. Na glavnom događaju, 27. septembra u Tržnom centru BIG, upriličićemo glavnu žurku. Program počinje od 15 časova, a eksperimenti kreću od 16 i trajaće se do 22 sata. Ove godine pričamo o globalnim vezama, od nervnog sistema, do interneta, pričaćemo i o 5G mreži i mnogim drugim zanimljivim i aktuelnim stvarima", najavljuje Tijana.

noc jpg

Svet ove godine slavi vek od osnivanja Međunarodne astronomske unije i Tijana kaže da je ova organizacija spremila iznenađenje za posetioce Noći istraživača u Srbiji.

"Astronomska unija je dala zemljama članicama da imenuju jednu vansolarnu planetu. Srbiji je pripala planeta WASP 60. Stigli su već neki predlozi, a glavno glasanje biće upriličeno u Noći istraživača. Dobili smo jednu od lepših planeta iako nije naseljiva", uz smeh kaže Tijana.

U Kulturnoj stanici Svilara vas očekuje popularno predavanje o značaju vakcinacije, susret sa naučnicima koji nas predstavljaju na međunarodnoj sceni, degustacija ukusa sveta, kao i već tradicionalni naučni kviz, nakon čega sledi žurka uz bend Justin Case. Ovde program počinje u 20 časova.

noc2 jpg

Od vojvođanskih mesta, zanimljivo će biti i u kikindskom Centru za usavršavanje, gde vas očekuje petnaest radionica. 

"Centar već četiri godine učestvuje u Noći istraživača, a ove godine na atraktivan način pokušavamo da približimo nauku deci. Imaćemo 15 radionica na kojima će posetioci moći da nauče nešto o nauci na potpuno drugačiji način, daleko od učionice, ali primenjivo kroz život u našem podneblju. Pričaćemo o sovama ušarama, o zlatnom preseku za sve koji se interesuju za film i fotografiju,  o alternativnim energijama dostupnim u Kikindi i o još mnogo čemu", kaže direktor ove ustanove Dejan Karanović.

Organizatori kažu da ove godine posebnu pažnju posvećuju i mladima u nauci jer je Novi Sad proglašen za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine.

Bezmalo svi fakulteti u Novom Sadu odazvali su se manifestaciji i organizovaće niz veoma zanimljivih predavanja i prezentacija među kojima izdvajamo: gastronomske kulture sveta u jednom zalogaju na Departmanu za geografiju, Pismo veza među civilizacijama na odseku za istoriju, predavanje o druželjubivom mozgu na Medicinskom fakultetu...

Kompletan program po gradovima pogledajte na zvaničnom sajtu na adresi www.nocistrazivaca.com.

P. K.

Možda te još zanima:

.

"Noć istraživača" i digitalne publike

Ove godine "Noć istraživača" u potpunosti je promenila koncept u odnosu na osnovnu ideju manifestacije da dovede nauku i naučnike…

.

Noć istraživača: kako je digitalno ušlo u nauku

Ove godine "Noć istraživača" biće održana u malo drugačijem obliku nego što su posetioci navikli, a i termin je pomeren.…

.

Lov na blago: Naučni zadaci za najmlađe istraživače

Lov na blago, jedna od najpopularnijih beogradskih aktivnosti Evropske noći istraživača, ove godine biće održan u izmenjenim okolnostima, a prvi…

.

Evropska noć istraživača u 28 gradova u Srbiji

Evropska noć istraživača, koja se istovremeno dešava u preko 30 zemalja, biće održana 27. i 28. novembra u virtuelnom okruženju, donoseći…

.

Upoznajte nauku na prvi ogled

Noć istraživača održava se svakog poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova. Kroz niz interesantnih interaktivnih radionica,…

.

Defektolog je posao koji se živi

Često nam se u životu nametnu poslovi koje ne volimo, postoje i takvi koje vremenom zavolimo, ali neke poslove ljudi…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo