...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Studentski standard u procepu između želja i mogućnosti

12.03.2024.

Rast inflacije u poslednjih par godina ostavio je traga i na svakodnevne troškove života studenata. Rat u Ukrajini i globalna ekonomska kriza uticali su posredno i na životni standard studenata, odnosno, na poskupljenja smeštaja i ishrane.

.

foto: pexels.com

Mesečni budžet studenta za smeštaj, ishranu i prevoz može da dostigne visinu jedne prosečne plate. Studentkinja Jana Ćupović iz Priboja prihvatila je da ne može u potpunosti da se osloni na to da je roditelji izdržavaju, jer novac od roditelja nije dovoljan da pokrije sve te troškove. Poskupljenje stanarine i struje, pored svih poskupljenja na fakultetima i u menzi, značajno su uticali na njen budžet. Pronašla je dodatni posao koji radi tri do četri puta nedeljno, kako bi sebi priuštila povremene treninge i izlaske s društvom.

"Ono što koristim od studentskih popusta je za gradsku biblioteku, članarina je 250 dinara. Što se tiče pozorišta i bioskopa, ne idem tako često, ali volim bar jednom ili dva puta mesečno da pogledam neki film, čisto da budem u toku", priča Jana.

Prošle godine poskupele su cene obroka u menzi, što je značajno uticalo i na budžet studenata.

"Što se tiče menze, hrana i nije baš najbolja, kao što je slučaj u menzi u Beogradu. Obroci te zasite nekih pola sata ili sat, kasnije možeš opet da jedeš. Teško kupiti nešto da te drži, a da to ne bude više od 300 dinara", kaže Jana.

kantina

foto: pexels.com

Petra Milošević tri godine živi u studentskom domu, što mesečno zahteva manje troškova od zakupa stana.

"Posećujem kulturne događaje, volim da odem i u pozorište i u bioskop. Naravno, ne stalno, ali kad god poželim mogu to sebi da priuštim. To verovatno ne bih mogla kada bi plaćala kirije i račune. Pored toga, idem u teretanu i nju mesečno plaćam, tako da ne mogu da kažem da mi je bilo šta uskraćeno", ističe Petra.

Naš sagovornik Božidar Milovac navodi da finansije znatno utiču na to koliko često posećuje određene događaje. Kako ističe, počeo je da radi u medijima i na određene događaje može da uđe besplatno. Studentima je najčešće namenjen vrlo mali broj popusta i uglavnom se odnosi na prevoz ili pozorišne karte u Srpskom narodnom pozorištu, ali samo za predstave u njihovoj produkciji.

"Uprkos tome što dobijam dve različite stipendije, nisam u velikoj mogućnosti da priuštim događaje na koje bih rado otišao, pre svega zbog cena, jer nemaju uvek popust za studente", kaže Božidar.

Studentske kartice Poštanske štedionice, koje su se pojavile u novembru prošle godine, nude određene popuste ali i uslove za podizanje studentskih stipenija. Naša sagovornica Tatjana Rašić koristi novu studentsku karticu isključivo u svrhe podizanja stipendije, jer sa drugog računa, sem od računa navedene banke, ne može podići novac.

"Primam državnu stipendiju i rečeno nam je u banci, lično od službenika, da ne možemo ni na koji način da podignemo stipendiju, ni uz ličnu kartu ni uz indeks, osim ako nismo podneli zahtev za studentsku karticu i nismo potpisali ugovor za istu", ističe Tatjana.

@oradio.rtv

Razgovarali smo i sa studentima i studentkinjama Univerziteta u Novom Sadu o tome koliko često i da li koriste studentske popuste. Većina kaže da češće posećuje klubove i splavove, nekolicina pozorište i bioskop, a pojedini podjednako odlaze u klubove i pozorište. Studenske popuste koristi većina ispitanika. Evo nekoliko odgovora:

"Mislim da finansije određuju mnogima da li će ići na kulturne događaje ili ne."

"Ne posećujemo toliko često kulturne događaje, ali koristimo studenske popuste redovno."

"Posećujem kulturne događaje i manifestacije jednom mesečno, a čak jednom nedeljno idem u bioskop. Pre bih izašla u bioskop nego što bih izašla na neki splav, klub."

dramskasekcija

Dramska sekcije Filozofskog fakulteta

Većina radio stanica svojim slušaocima nudi besplatne karte za koncerte, festivale i predstave, poput Oradija koji deli ulaznice učenicima i studentima. Takođe, postoje predstave humanitarnog karaktera Dramske sekcije Filozofskog fakulteta. Početkom februara ova sekcija imala je humanitarna igranja u Kulturnom centru Novog Sada izvodeći predstave “Pacolovac” i “Lari Tompson, tragedija jedne mladosti”. Ulaznice za predstave bile su dobrotvornog  karaktera, u vidu sms poruke. Osnivačica dramske sekcije Nina Stokić ističe da je ulaz na predstave u potpunosti slobodan.

"Mi nismo dramski studio, niti pozorišno udruženje koje je u prilici da naplaćuje svoje ulaznice, što se ispostavilo kao dobro, jer smo dostupni velikom broju studenata kako Filozofskog tako i drugih fakulteta i mladih ljudi", naglašava Nina.

Velikoj većini studenata kvalitet života određuje količina novca kojom raspolažu. Uglavnom ga imaju samo za zadovoljenje osnovnih životnih potreba, a da bi sebi priuštili i izlaske, prisustvo na kulturnim događajima ili bilo koju drugu aktivnost, najčešće moraju da nađu dodatne prihode, što nije uvek jednostavno. 

Ivana Ivanović

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite od HPV infekcije

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina), kao najbolja prevencija kod mladih, stvara imunitet i sprečava infekciju određenih tipova HPV-a.…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Začarani krug prokrastinacije

Prokrastinacija je odlaganje obaveza, zadataka i akcija za kasnije. Mladi su joj, često, vrlo skloni. Iako je pojedincima poznato da…

.

Konkurs za najbolje studentske radove

Univerzitet u Beogradu je raspisao Konkurs za najbolji naučno-istraživački i stručni rad studenata u 2023. godini.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo