...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Studenti se (ne) pridržavaju mera zaštite

23.06.2020.

Nekolicina studenata na Univerzitetu u Beogradu pozitivna je na koronavirus. U Novom Sadu još nijedan slučaj nije dijagnostifikovan, međutim, fakulteti su u pripravnosti. Svaki autonomno odlučuje o tome koje zaštitne mere će uvesti kao obavezne.

.

Odgovorno lice za bezbednost na Filozofskom fakultetu Svetozar Simić navodi da su sprovedene mere koje je propisao institut Batut. Na ovom fakultetu je primetno da niko ne može da uđe ukoliko nije ispoštovao sve mere zaštište. To nije slučaj na ostalim fakultetima.

"Do nedavno je bilo obavezno da se nose i maske i rukavice, od pre dva dana nije potrebno da imaju rukavice, ali maska je i dalje obavezna. Takođe, u obavezi su da dezinfikuju ruke pri ulasku u zgradu. Kada ulaze u zgradu fakulteta, ne smeju da se grupišu, treba da se drže na odstojanju. Prilikom ulaska u učionicu takođe su im na raspolaganju sredstva za dezinfekciju i to rade i studenti i profesori", objašnjava Simić.

Međutim, primetno je i da nakon ulaska studenti mahom skidaju maske i grupišu se ispred učionica. Studentkinja Maša kao razlog navodi to što je u takvim uslovima koncentracija nemoguća, a na ispite se i predugo čeka.

"Mislim da se mahom svi pridržavaju mera, međutim, ukoliko imamo neke ispite koji duže traju, onda se studenti opuste i skinu rukavice i maske. Mislim da je i toplo vreme mnogima još više otežalo boravak na fakultetu", navodi Maša.

fakulteti2 jpg

Na Poljoprivrednom fakultetu, na samom ulazu ne postoji osoba koja kontroliše da li se studenti pridržavaju mera zaštite. Stoga se može videti da mnogi ne nose maske i rukavice. Međutim, prodekanica za nastavu Branislava Belić kaže da su svi uslovi ispoštovani, kao i da povremeno lica iz službe opominju studente u holu da stave maske.

"Poljoprivredni fakultet je sve predložene i preporučene mere ispoštovao. Mi imamo tri kule i na svakom ulazu postoje dezobarijere i dezinfekciona sredstva. Na našem sajtu postoji obaveštenje da svi studenti treba da dolaze sa rukavicama i maskama. To je obaveza i svih profesora. Ukoliko postoji pismeni deo ispita, između studenata je dva metra razmaka. Ispite koji je studenti trebalo da imaju u manjim učionicama prebacili smo u veće", kaže Branislava.

Student Poljoprivrednog fakulteta Miljan potvrđuje da se zaista mali broj studenata ovog fakulteta pridržava mera i navodi da bi, po njegovom mišljenju, to trebalo da se promeni.

"Postoje neke mere, iako ih se mali broj studenata pridržava. Mislim da bi trebalo da ih se pridržavamo, zato što korona i dalje vlada, virus je prisutan. Mislim da to nije prošlo i da nas čeka novi talas", navodi Miljan.

I na Prirodno-matematičkom fakultetu slične su mere zaštite. Na samom početku kontrolisana je i temperatura pri ulasku studenata u zgradu. Marijana iz službe za bezbednost i zaštitu na radu navodi da se ovih mera pridržavaju svi studenti.

"Studenti kod nas su obavezi da imaju zaštitnu masku, a rukavice su po preporuci, pošto ne znamo da li svi mogu da ih nabave ili ne. Žale se i da im se ruke znoje, zato je samo maska obavezna. Preporučeno je da poštuju socijalnu distancu, od metar i po do dva razmaka", kaže Marijana.

fakulteti1 jpg

Po svemu sudeći, mere su veoma slične na svim fakultetima, osim na Pravnom fakultetu. Prema rečima studentkinje Marije, tamo su otišli korak dalje. Studenti telefonom dobijaju poruku kada da dođu na ispit. Time je sprečena gužva ispred fakulteta i učionica.

"Maska i rukavice su obavezni i pored toga svaki student dobija poruku kojom se poziva na ispit, kako veliki broj studenata ne bi boravio u jednoj učionici ili amfiteatru. Svi studenti uglavnom poštuju te propisane mere", kaže Marija.

Iako nadležni sa svih fakulteta tvrde da su sve mere uspešno realizovane, slike govore drugačije. Studenti često odlučuju da prekrše obavezu zaštite kada prođu sam ulaz. Takođe, činjenica je i da većina tih studenata vikendima izlazi bez ikakvog opreza. Stoga, postavlja se pitanje u kojem procentu ove mere imaju smisla, ukoliko se više nigde drugde ne primenjuju.

M. M. 

Možda te još zanima:

.

Mladi “vagaju” oko kovid propusnica

Već neko vreme se u javnosti pominju takozvane kovid propusnice, što je izazvalo brojne debate na tu temu. Dok jedni…

.

Srednjoškolci se zaželeli redovne nastave

Učenici u Srbiji od prvog septembra krenuli su ponovo u škole. Za razliku od prethodne godine kada su većinski pohađali…

.

Kratki film o pandemiji iz vizure mladih

Zatvorenost i otuđenost ostavili su dubok trag na mentalno zdravlje mladih, što je, uz podatak o povećanju depresije tokom pandemije…

.

Više od 70 odsto posetilaca Exita vakcinisano ili preležalo koronavirus

Više od 70 odsto fanova koji su kupili karte za ovogodišnji Exit je vakcinisano ili preležalo koronavirus, pokazala je anketa…

.

Za povratak u normalu vakcina VIP ulaznica

Vesti o održavanju festivala, koncerata, popuštanju mera i laganom povratku u normalan život, kakav pamtimo pre pandemije, zvuče ohrabrujuće. Na…

.

Šta smo i zašto guglali ove godine?

Nedavno je objavljena lista ljudi, pojmova i događaja koji su najpretraživaniji na Guglu u 2020. godini. Redosled prvih u našoj…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo