...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Ponovo odbijena lista Studentske reakcije

06.12.2022.

Nakon niza neregularnosti koje je utvrdila inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, ponovljeni izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održaće se 20. decembra. Kao i prošlog puta, na izborima neće učestvovati Studentska reakcija, jer je njihova lista ponovo odbijena.

.

Ovog puta problem nije bio u nevažećim potpisima. Kako se navodi u zapisniku sa sednice Izborne komisije za održavanje studentskih izbora, na listi kandidata nije naveden naziv grupe koja podnosi kandidaturu, već se naziv neformalne grupe nalazi na Spisku potpisa za podršku članovima Studentske reakcije pri kandidaturi za izbore za Studentski parlament koji je priložen uz listu kandidata. Kod kandidature jedne studentkinje uočen je još jedan nedostatak – nije napisan naziv fakulteta.

"Pošto Pravilnik o sprovođenju izbora za Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu (član 19), kao i Odluka o raspisivanju izbora za Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu (član V, u kome stoji da se Izbori za članove studentskog parlamenta Univerziteta sprovode prema proceduri koja je propisana Pravilnikom o sprovođenju izbora za Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu) nalažu da kandidatura obavezno sadrži naziv fakulteta, Izborna komisija kandidaturu neformalne grupe studenata koja se usmeno predstavila pod imenom "Studentska reakcija" odbacuje kao nepotpunu", navodi se u zapisniku.

 

Predsednik Izborne komisije prof. dr Milan Ajdžanović predložio je ostalim članovima komisije da se podnosiocima kandidature da vremenski rok za ispravljanje uočenih nedostataka. Pošto Pravilnik, a ni Odluka ne predviđaju davanje takvog roka, ostali članovi nisu se složili s predlogom, izražavajući bojazan da bi takva odluka mogla da se protumači kao delovanje mimo Pravilnika i Odluke, kao obavezujućih pravnih dokumenata.

filozofskifakultet png

 

Podsetimo, u zapisniku inspekcije sačinjenom nakon žalbe Studentske reakcije povodom prethodnih izbora utvrđeno je čak sedam nepravilnosti. Izdvaja se ta da je Izborna komisija postupila nezakonito oborivši listu Studentska reakcija koja je, uprkos 61 nevažećem potpisu, imala 574 što je bilo dovoljno da izađe na izbore. Pored toga, Izborna komisija je postupila nezakonito tako što je naknadno tražila da potpisi moraju biti overeni kod notara.

Poništene izbore održane 13. aprila pratili su incidenti, kada je došlo do verbalnog i fizičkog sukoba između zamenika predsednika Izborne komisije Aleksandra Gajića i članova Studentske reakcije. S obzirom na to da je lista Studentske reakcije odbijena, na ponovljenim izborima 20. decembra naći će se samo lista Saveza studenata.

S. R.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

U oktobru stižu nove studentske kartice

Studenti svih državnih i privatnih fakulteta u Srbiji će od naredne školske godine dobiti nove studentske kartice koje će im…

.

Ispiti poskupeli, studente niko nije obavestio

Studenti Filozofskog fakulteta su neposredno pred prijavu ispita za januarski rok saznali da su poskupeli brojni troškovi usluga studiranja. Osim…

.

Objavljenje liste dobitnika studentskih stipendija i kredita

Ministarstvo prosvete objavilo je konačne liste studenata koji će biti korisnici studentskih stipendija i kredita u akademskoj 2022/2023. godini.

.

Besplatna zimska škola na temu roda i globalizacije

Univerzitet u Novom Sadu organizuje zimsku školu pod nazivom “Rod i globalizacija” koja će se održati od 20. do 27.…

.

Prijavi se za stručnu praksu u javnoj upravi

Univerzitet u Novom Sadu raspisao je Konkurs za izbor studenata za pohađanje Studentske stručne prakse u javnoj upravi 2022/23. godine.…

.

Raspisan Konkurs za izradu studentskih radova

Senat Univerziteta u Novom Sadu raspisao je Konkurs za izradu naučnih i stručnih radova studenata u školskoj 2022/2023. godini. Rok…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo