...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Društvo / Obrazovanje

Ponovo odbijena lista Studentske reakcije

06.12.2022.

Nakon niza neregularnosti koje je utvrdila inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, ponovljeni izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održaće se 20. decembra. Kao i prošlog puta, na izborima neće učestvovati Studentska reakcija, jer je njihova lista ponovo odbijena.

.

Ovog puta problem nije bio u nevažećim potpisima. Kako se navodi u zapisniku sa sednice Izborne komisije za održavanje studentskih izbora, na listi kandidata nije naveden naziv grupe koja podnosi kandidaturu, već se naziv neformalne grupe nalazi na Spisku potpisa za podršku članovima Studentske reakcije pri kandidaturi za izbore za Studentski parlament koji je priložen uz listu kandidata. Kod kandidature jedne studentkinje uočen je još jedan nedostatak – nije napisan naziv fakulteta.

"Pošto Pravilnik o sprovođenju izbora za Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu (član 19), kao i Odluka o raspisivanju izbora za Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu (član V, u kome stoji da se Izbori za članove studentskog parlamenta Univerziteta sprovode prema proceduri koja je propisana Pravilnikom o sprovođenju izbora za Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu) nalažu da kandidatura obavezno sadrži naziv fakulteta, Izborna komisija kandidaturu neformalne grupe studenata koja se usmeno predstavila pod imenom "Studentska reakcija" odbacuje kao nepotpunu", navodi se u zapisniku.

 

Predsednik Izborne komisije prof. dr Milan Ajdžanović predložio je ostalim članovima komisije da se podnosiocima kandidature da vremenski rok za ispravljanje uočenih nedostataka. Pošto Pravilnik, a ni Odluka ne predviđaju davanje takvog roka, ostali članovi nisu se složili s predlogom, izražavajući bojazan da bi takva odluka mogla da se protumači kao delovanje mimo Pravilnika i Odluke, kao obavezujućih pravnih dokumenata.

filozofskifakultet png

 

Podsetimo, u zapisniku inspekcije sačinjenom nakon žalbe Studentske reakcije povodom prethodnih izbora utvrđeno je čak sedam nepravilnosti. Izdvaja se ta da je Izborna komisija postupila nezakonito oborivši listu Studentska reakcija koja je, uprkos 61 nevažećem potpisu, imala 574 što je bilo dovoljno da izađe na izbore. Pored toga, Izborna komisija je postupila nezakonito tako što je naknadno tražila da potpisi moraju biti overeni kod notara.

Poništene izbore održane 13. aprila pratili su incidenti, kada je došlo do verbalnog i fizičkog sukoba između zamenika predsednika Izborne komisije Aleksandra Gajića i članova Studentske reakcije. S obzirom na to da je lista Studentske reakcije odbijena, na ponovljenim izborima 20. decembra naći će se samo lista Saveza studenata.

S. R.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Jeftin studentski smeštaj kao sveti gral

Konkurs za dodelu studentskog smeštaja u Novom Sadu završen je za studente prve godine, a za ostale će trajati do…

.

Nauči sve što te zanima o HR sektoru

Ukoliko niste potpuno sigurni šta sve podrazumevaju poslovi u HR sektoru, ali vas inspiriše rad sa ljudima i vidite sebe kao…

.

Koja je tvoja NLB ideja

NLB Komercijalna banka poziva sve studente završne godine koji veruju da mogu da donesu pozitivne promene i žele da provere granice…

.

CSSAP program vodi studente računarskih nauka u Ameriku

Ukoliko studirate računarske nauke i želite da se usavršavate u inostranstvu, program CSSAP je prava stvar za vas. U pitanju…

.

Ove noge još uvek nisu male

U ovoj epizodi "Radio grafita" pričamo o studentskim protestima. 

.

Nagrađeni najbolji studentski radovi na festivalu "On the record"

Osmi međunarodni festival studenata novinarstva "On the record" održan je proteklog vikenda u zgradi Rektorata novosadskog univerziteta. Učesnici su bili…

  • 13:30 Tehnologija
  • 13:50 Leto na O radiju
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo