...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Ponovo odbijena lista Studentske reakcije

06.12.2022.

Nakon niza neregularnosti koje je utvrdila inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, ponovljeni izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održaće se 20. decembra. Kao i prošlog puta, na izborima neće učestvovati Studentska reakcija, jer je njihova lista ponovo odbijena.

.

Ovog puta problem nije bio u nevažećim potpisima. Kako se navodi u zapisniku sa sednice Izborne komisije za održavanje studentskih izbora, na listi kandidata nije naveden naziv grupe koja podnosi kandidaturu, već se naziv neformalne grupe nalazi na Spisku potpisa za podršku članovima Studentske reakcije pri kandidaturi za izbore za Studentski parlament koji je priložen uz listu kandidata. Kod kandidature jedne studentkinje uočen je još jedan nedostatak – nije napisan naziv fakulteta.

"Pošto Pravilnik o sprovođenju izbora za Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu (član 19), kao i Odluka o raspisivanju izbora za Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu (član V, u kome stoji da se Izbori za članove studentskog parlamenta Univerziteta sprovode prema proceduri koja je propisana Pravilnikom o sprovođenju izbora za Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu) nalažu da kandidatura obavezno sadrži naziv fakulteta, Izborna komisija kandidaturu neformalne grupe studenata koja se usmeno predstavila pod imenom "Studentska reakcija" odbacuje kao nepotpunu", navodi se u zapisniku.

 

Predsednik Izborne komisije prof. dr Milan Ajdžanović predložio je ostalim članovima komisije da se podnosiocima kandidature da vremenski rok za ispravljanje uočenih nedostataka. Pošto Pravilnik, a ni Odluka ne predviđaju davanje takvog roka, ostali članovi nisu se složili s predlogom, izražavajući bojazan da bi takva odluka mogla da se protumači kao delovanje mimo Pravilnika i Odluke, kao obavezujućih pravnih dokumenata.

filozofskifakultet png

 

Podsetimo, u zapisniku inspekcije sačinjenom nakon žalbe Studentske reakcije povodom prethodnih izbora utvrđeno je čak sedam nepravilnosti. Izdvaja se ta da je Izborna komisija postupila nezakonito oborivši listu Studentska reakcija koja je, uprkos 61 nevažećem potpisu, imala 574 što je bilo dovoljno da izađe na izbore. Pored toga, Izborna komisija je postupila nezakonito tako što je naknadno tražila da potpisi moraju biti overeni kod notara.

Poništene izbore održane 13. aprila pratili su incidenti, kada je došlo do verbalnog i fizičkog sukoba između zamenika predsednika Izborne komisije Aleksandra Gajića i članova Studentske reakcije. S obzirom na to da je lista Studentske reakcije odbijena, na ponovljenim izborima 20. decembra naći će se samo lista Saveza studenata.

S. R.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Studentski standard u procepu između želja i mogućnosti

Rast inflacije u poslednjih par godina ostavio je traga i na svakodnevne troškove života studenata. Rat u Ukrajini i globalna…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo