...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom

23.06.2021.

Master klas "NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom", u okviru festivala "UhvaTI film", biće održan od 1. do 3. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada. Prijave su otvorene do 10. jula, a broj mesta je ograničen.

.

Master klas namenjen je svima koji se bave filmom: od studenata režije i produkcije do režisera, producenata i scenarista. Radionica pruža osnovna znanja o položaju žena sa invaliditetom i moći filma da promeni sliku žene sa invaliditetom. 

Žene sa invaliditetom retko se pojavljuju u filmovima. I kad se prikazuju, to je vrlo stereotipno: najčešće su pasivni i nemoćni sporedni likovi, radnja filma gotovo uvek je povezana sa njihovim invaliditetom koja je prikazana kao tragedija, a njihovu sudbinu određuju neki drugi, najčešće muškarci. Cilj master klas radionice "NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom" koju se prvi put održava u okviru 19. festivala Uhvati film, jeste da promeni ovu praksu. Da nakon obuke filmski profesionalci bolje razumeju i detaljnije istražuju temu i senzibilišu se da kreiraju filmove koju zaista menjaju perspektive.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti popunjavanjem onlajn upitnika. Za petoro učesnika koji nisu iz Novog Sada obezbeđen je besplatan smeštaj.

Projekat "NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom" realizuje Kreativno afirmativna organizacija Parnas, organizator festivala Uhvati film, sa ciljem unapređenja kinematografske produkcije i smanjenje stereotipnih kinematografskih ostvarenja u Srbiji na temu žena sa invaliditetom, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo