...
TRENUTNO20:00 - 21:00Radio Gruvanje

Društvo / Obrazovanje

Medijski opismeniti buduće nastavnike pa onda učenike

15.04.2022.

Prvi korak ka uvođenju medijske pismenosti u nastavu bila bi promena pristupa studentima na fakultetima koje pohađaju budući nastavnici, jedan je od zaključaka konferencije Iskustva, dometi i praktična primena medijske pismenosti u nastavi koju je Novosadska novinarska škola organizovala tokom proteklog vikenda na Mećavniku.

.

"Taj izmenjeni pristup morao bi da počiva upravo na ključnim kompetencijama za celoživotno učenje, koje su sada u 21. veku značajno izmenjene”, navodi Violeta Kecman, profesorka srpskog jezika i književnosti u Petoj beogradskoj gimnaziji.

Primena veština medijske i informacione pismenosti, kao tehnike za učenje već postojećih lekcija, a ne uvođenje novog predmeta u škole, najbolji je način za implementaciju medijske pismenosti u obrazovni sistem, usaglasili su se panelisti.

"Deca u Srbiji, prema istraživanju koje je podrazumevalo samoprocenu, najčešće koriste digitalne uređaje u poređenju sa ispitanicima iz drugih 19 evropskih zemalja koje su učestvovale u istraživanju. Istovremeno su češće izloženi negativnim pojavama u digitalnom okruženju, a ređe nego ostali se obraćaju odraslima u tim situacijama", navela je dr Dobrinka Kuzmanović, koautorka istraživanja Deca Evrope na internetu.

nns1 jpg

Više od broja sati provedenih ispred ekrana važan je kvalitet sadržaja koji učenici prate, smatraju panelisti sesije Kreativno učenje i digitalno okruženje učenika.

Profesorica Tijana Prodanović govorila je o tome da deo odgovornosti za širenje dezinformacija i pseudonaučnih tvrdnji na društvenim mrežama snose i naučnici, te da bi glavni zadatak obrazovnog sistema trebalo da bude bolja naučna komunikacija sa učenicima i građanstvom.

"Ono što treba da bude primarno u obrazovnom sistemu i što se ja trudim da ih naučim jeste kako izgleda taj naučni proces, šta on sve podrazumeva i zašto nauka nekada menja 'mišljenje' – treba razumeti da je to kada nauka menja 'mišljenje' znak učenja i napretka nauke, a ne da naučnici nemaju pojma”, zaključuje Tijana Prodanović koja je tokom ove sesije pričala i o svom iskustvu sa edukacijom na Tiktoku.

Vladan Joler iz Šer fondacije ukazao je na to da je internet zamišljen kao decentralizovan sistem u kome su svi korisnici istovremeno u prilici da budu i emiteri i da je svaka tačka ravnopravna, ali da je, na nesreću, internet postao mesto koje je veoma centralizovano, te da postoji tek par velikih igrača koji ne dozvoljavaju da internetski prostor prodiše u tom decentralizovanom sistemu. Govoreći o tome koliko poznajemo medije, Joler navodi da medijska pismenost ne znači samo znati kako biti korisnik novih medija.

"Medijska pismenost za mene znači da razumem kako mediji funkcionišu, kako da prepoznam i razumem njihovu moć, ali i kako da razumem opasnosti koje nam prete", navodi Joler.

Govoreći o slobodi mišljenja i izražavanja u učionici, profesorica sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Divna Vuksanović navela je da prvenstveno nastavnici treba da podrže mišljenje učenika, a da se tek onda može razmišljati o tome kako da se podstakne njihovo kritičko mišljenje i to kroz dijalog ravnopravnih.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Borba protiv poplave dezinformacija na Zapadnom Balkanu

Gde god živeli na Zapadnom Balkanu, izloženi ste velikim količinama dezinformacija koje mogu oblikovati vaš stav prema zdravlju, politici ili…

.

Regionalni dokumentarci o novinarstvu koje morate pogledati

Filmski teoretičar Bil Nikols je pisao o šest vrsta dokumentarnih filmova – poetski, ekspozitorni, refleksivni, obzervacioni i participativni – od…

.

Mladi češće ne prate medije nego što nemaju poverenja u njih

Mladi na Balkanu se u 90 slučajeva informišu na internetu. Instagram je mreža koja dominira u ovoj oblasti, a sve…

.

Korupcija, siromaštvo i propaganda: najveći problemi u Srbiji

Na kraju godine 2022. tražili smo odgovor na pitanje kakva zemlja je po meri mladih? Pitali smo vas šta volite…

.

Osam godina sa vama: Sve smo mlađi!

Pre osam godina nastao je Oradio - omladinska multimedijalna platforma u sklopu pokrajinskog javnog servisa. Od pilota i eksperimentalnog programa…

.

Uručene nagrade novinarima RTV-a za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

Novinarima RTV-a uručene su nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju, koje dodeljuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo