...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

CV - važan za prvi utisak

28.10.2015.

Studenti i omladinci sve više shvataju da im učestvovanje u različitim seminarima i radionicama obogaćuje CV što može biti značajno za dobijanje posla. Nisu, međutim, sve stavke zanimljive poslodavcima, pa ne morate uvek navoditi na primer da ste učestvovali u radionici pletenja.  

.

Istraživanje koje je Centar za razvoj karijere studenata sproveo sa poslodavcima - koje su najtraženije meke veštine kod studenata, osim akademskog, pokazalo je da su to timski rad, organizacija i planiranje, analitičko mišljenje, komunikativnost, samostalan rad i rad pod stresom. Osim ovih karakteristika predstavnica Centra za razvoj karijere studenata Univerziteta u Novom Sadu Sonja Šovljanski ističe još neke važne kada se traži posao nakon studija.

"Tri najbitnija koraka u nalaženju posla jeste da se nauči da se piše dobar CV, aktivno traženje posla i umrežavanja i vežbanje intervjua za posao", navodi Šovljanski.

Šovljanski preporučuje studentima da obilaze što više kurseva na kojima mogu da se neformalno obrazuju. Mnoge od njih studenti mogu pronaći baš na sajtu Centra za razvoj karijere gde je dovoljno samo da se registruju. Šovljanski međutim ističe da se sve reference koje se sakupe predstave u CV-ju bilo kojem poslodavcu, naročito ako je u pitanju početak karijere.

"Preporučuje se onima koji su na početklu karijere odnosno onima koji su tek završili studije da stave što više stavki u CV, bilo da je reč o deljenju flajera ili letnjem radu u kafiću, iako to nije vezano ni za fakultet niti za posao koji se konkuriše to opet pokazuje sposobnost snalaženja u nekom poslu", tvrdi Šovljanski.

Studentkinja Marina Mandadžić kaže da kao novinar posećuje veliki broj raznoraznih seminara, ali da bira šta će predstaviti poslodavcu.

"Svaki seminar stavim u svoj CV, ali obavezno to prilagodim, odnosno pravim drugačiji CV u odnosu na poslodavca", objasnila je Marina

Studentkinja Sofija Borković takođe posećuje različite radionice i seminare, čak na nedeljnom nivou. Takođe kaže da ih sve stavlja u CV.

"Volim da idem na seminare koje mene zanimaju. Gledam sadržaj i predavače. U CV-u imam sve to na šta sam išla jer je to ono što me zanima", objasnila je ona.

U Infostudu savetuju da bez obzira o kome je reč, svaki poslodavac zaslužuje da vidi reference koje su "relevantne za posao za koji se konkuriše" predočava njihova predstavnica Tatjana Vidaković.

"Ono što je bitno jednom poslodavcu, drugom nije. Oni dobijaju mnogo prijava koje treba selektovati. Iz tog razloga se preporučuje koncizna i zanimljiva biografija", dodaje Vidaković.

Sama biografija je prvi korak ka dobijanju radnog mesta, nakon čega sledi test ili intervju, zbog toga je važno da svoj prvi korak domišljato i strategijski uredite.

 Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Besplatne radionice poslovne komunikacije

Otvorene su prijave za besplatne radionice "Dobar karijerni START, uz treninge poslovnih veština SMART!".

.

O položaju žena treba uvek da se priča

Festival "Vila", koji se od 3. do 5. juna održava u Vrdniku na Fruškoj gori, posvećen je ženskom stvaralaštvu i…

.

Talentovanu decu treba animirati da se bave muzikom, posebno devojčice

Maja Cvetković, osnivačica, pevačica i spriritus movens benda E-play, prepoznatljivo je lice domaće alternativne rok scene, na kojoj je više…

.

Prikupljanje sredstava za opstanak VCV-a

Volonterski centar Vojvodine, udruženje koje je već 17 godina poznato po volonterskim akcijama i razmenama, kao i po radionicama, edukacijama…

.

Trening "Planiranje i razvoj karijere"

Editcentar (Infopolis omladinski info centar) organizuje besplatan POY trening "Planiranje i razvoj karijere". On će biti održan u subotu, 5. marta…

.

KONTEH - Sajam poslovnih mogućnosti

KONTEH - Sajam poslovnih mogućnosti i stručnih praksi, predstavlja projekat Udruženja studenata elektrotehnike Evrope lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo