...
TRENUTNO14:00 - 15:00Y2K

Društvo

Neizvesna budućnost Oradija

12.02.2024.

Prethodnih dana sve vas, kao i redakciju Oradija, neprijatno je iznenadila vest objavljena u drugim medijima da će platforma oradio.rs biti ukinuta. Generalni direktor RTV-a Goran Karadžić posle toga je došao u našu redakciju i saopštio nam da razmatra takvu mogućnost, obrazlažući to, pre svega, slabom slušanošću radijskog striminga na našem sajtu i teškom finansijskom situacijom u RTV-u.

.

Oradio ekipa, foto: Srđan Pablo Doroški

Nažalost, pokrajinski javni servis jeste u ozbiljnim materijalnim problemima, ali redakcija Oradija čini manje od jedan odsto ukupnog broja zaposlenih u Radio televiziji Vojvodine. S druge strane, online radio ne sluša se samo preko striminga na našem sajtu, nego i preko mobilnih aplikacija i drugih platformi za slušanje.

Uz to, Oradio svojim imenom ume da zbuni i navede na pomisao da je u pitanju samo radio. Nije. Reč je o multimedijalnoj platformi, na kojoj se nalazi plejer za radio striming, tekstualni sadržaji, audio podkasti emisija koje se emituju u radijskom programu, linkovi ka našim društvenim mrežama, kao i svi sadržaji sa ostalih medija RTV-a koji su namenjeni mladima. Dakle, oradio.rs je mnogo više od radio stanice i registrovan je kao internet medij, a ne radio.

pinkpanter-oradio-foto-pablo

foto: Srđan Pablo Doroški

Istraživanja pokazuju da se 90 odsto mladih u Srbiji informiše putem društvenih mreža i online platformi. Pokušaćemo da iskoristimo naredni period da odbranimo ideju postojanja digitalnog medija, unutar RTV-a, koji se bavi temama značajnim za mlade i koji govori njihovim jezikom, jer je to obaveza javnog servisa.

U tome imamo podršku Novosadske novinarske škole, profesora i asistenata Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, novinarskih udruženja okupljenih u Koaliciju za slobodu medija (Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, NDNV, NUNS, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal pres", Slavko Ćuruvija Fondacija i Granski sindikat kulture i umetnosti Nezavisnost), Instituta za medije i različitost – Zapadni Balkan, kao i brojnih organizacija koje čine mladi ljudi i koje se bave mladima.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Petru Klaiću godišnja nagrada NDNV za analitičko novinarstvo

Novinar O radija Petar Klaić, dobitnik je ovogodišnje nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) za analitičko novinarstvo, jer, kako je…

.

Preuzmi iOS aplikaciju Oradija!

Oradio sada možeš da pratiš i preko iOS aplikacije. Za razliku od dosadašnjeg plejera koji je postojao u app store-u, sada…

.

Bas i stega: I dalje "Na istom putu“

Retko se dešava da novosadska publika verno prati određeni bend i njihove nastupe, bez obzira na vremenske prilike. Uglavnom se…

.

Koliko se zvezda vidi u mraku?

Oradio i Carpe Noctem su u subotu 3. decembra organizovali Astro šetnju na Fruškoj gori. Kroz stazu, nešto kraću od…

.

Oradio i Carpe Noctem organizuju Astro šetnju, prijavi se!

Oradio će svoj osmi rođendan obeležiti i astro šetnjom na Fruškoj gori, koju pripremamo zajedno sa organizaciojom Carpe Noctem. Posetioci…

.

Prijavite se za radnu akciju pošumljavanja Pešterske visoravni

Međunarodna radna akcija pošumljavanja Pešterske visoravni biće održana od 18. do 25. avgusta 2024. godine na Pešterskoj visoravni, nadomak Sjenice.

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo