...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Kvalitetan način da provedete veče

19.05.2020.

Zabrana okupljanja zbog koronavirusa preslila je mnoge stvari na internet, uključujući i rad sa mladima. Nacionalna asocijacija praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR), zajedno sa partnerskim organizacijama iz cele Srbije, pokrenula je tematske klubove čiji se program odvija u internet okruženju.

.

Programi koje mladi mogu da pohađaju su raznoliki. Tu su klubovi posvećeni raznim granama umetnosti, nauci, društvenim igrama, jogi... Oni su namenjeni mladima od 15 do 30 godina, a jedino što je potrebno je prijava putem online formulara na sajtu NAPOR-a. Svaki dan u nedelji će biti rezervisan za neki od sedam tematskih online klubova, koji će raditi narednih šest nedelja.

Programski koordinator NAPOR-a Nemanja Obradović, objašanjava da je rad klubova prilagođen temama kojima se oni bave, ali i njihovim polaznicima.

"Svaki klub se razlikuje. Na primer, imamo program koji se zove 'Na ti sa naukom' i tu će, na početku, ljudi iz Istraživačke stanice Petnica imati kratko predavanje, pa će učesnici na osnovu toga deliti neka svoja iskustva. Kada pričamo o kursu joge, tu će učesnici već imati neki praktičan rad, jer će pored toga što će biti na telefonima i računarima, raditi i jogu u svojoj kući", objašnjava naš sagovornik.

joga jpg

Jedan od klubova se bavi i jogom...

Predviđeno je da druženje u internet omladinskim klubovima traje sat i po vremena, svake večeri. Osnovna ideja je da mladi nauče nešto novo, ali i da se zabave i upoznaju neke nove ljude sličnih interesovanja. Planirano je da u svaki klub bude uključeno oko 50 mladih, a kako Nemanja kaže, ti kapaciteti još uvek nisu popunjeni.

"Tema prvog kluba bila je film, bilo je više od 50 prijava, a prvoj radionici je prisustvovalo oko 30 ljudi. Program se još uvek uspostavlja. Komuniciramo sa mladima i gledamo kako oni funkcionišu na društvenim mrežama i koji je njima najlakši oblik komunikacije sa omladimskim radnicima. Ovo je tek početak i mislim da ćemo se prilagođavati trenutnim potrebama ljudi", rekao je Nemanja i dodao da se nada da će proširiti kapacitete i uključiti još više mladih i još više omladinskih radnika koji bi stvarali ovakve programe.

online ucenje

Omladinski rad se brzo preselio na internet

Prema njegovim rečima, NAPOR i njegove partnerske organizacije su pokrenule određene online programe razmene tokom prošle godine. Tada su obezbeđene i platforme čija je puna primena vidljiva sada, u vreme pandemije koronavirusa.

"Odlučili smo se da radimo putem interneta, da bi mogli da sarađujemo sa kolegama u regionu ili u Evropi. U ovu situaciju ušli spremniji od nekih drugih sektora zato što smo već imali razvijene određene online platforme. Ova situacija nas je motivisala da sve programe koji nisu bili prilagođeni prebacimo na internet i učinimo ih dostupnim mladima. Konkretno, ovaj program digitalnih omladinskih klubova smo osmislili kada smo došli u situaciju da zbog koronavirusa ne možemo da direktno radimo sa mladima", zaključuje naš sagovornik.

Ako vam je dosadilo da večeri provodite uz serije i filmove, tu su digitalni omladinski klubovi koji svoja vrata otvaraju svakog radnog dana u 19, a vikendom u 20 časova. Program online omladinskih klubova NAPOR realizuje uz podršku Ministarstva omladine i sporta.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Lokalnu zajednicu izdvajaju pripadnost i jedinstvena priča

Stalno slušamo da su lokalne zajednice važne, da je podsticanje aktivizma na lokalu bitno za mlade, njihov razvoj i uključivanje.…

.

Postani trener u oblasti medijske pismenosti i interkulturalnog dijaloga

Institut za medije i različitosti zajedno sa organizacijama Udruženje Omladinske novinske asocijacije, Forum Mladih i neformalna edukacija i Mladinski Obrazoven…

.

Osam godina sa vama: Sve smo mlađi!

Pre osam godina nastao je Oradio - omladinska multimedijalna platforma u sklopu pokrajinskog javnog servisa. Od pilota i eksperimentalnog programa…

.

BalkanIDEA organizuje obuku za omladinski sektor

Udruženje BalkanIDEA organizuje obuku "GameON – Vreme je za igru" za omladinske lidere/ke, omladinske radnike/ce i trenere/kinje u omladinskom sektoru.…

.

Unapređenje mentalnog zdravlja kroz omladinski rad

Grupa "Hajde da…" raspisala je javni poziv za trening ",Unapređenje mentalnog zdravlja mladih kroz omladinski rad" namenjen omladinskim radnicima i radnicama. Trening je…

.

Omladinski rad nakon korone: Projekata sve više, učesnika sve manje

Dve godine nakon početka pandemije omladinski sektor suočava se sa redovnim problemima u vanrednim okolnostima. Sa popuštanjem restriktivnih mera stari…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo