...
TRENUTNO13:00 - 14:00RetroTips

Društvo

Izlasci sve više luksuz

03.06.2022.

Izlasci nisu samo zabava, već predstavljaju i vid socijalizacije i osećaj pripadnosti društvu. U velikoj meri zavise od muzičkog ukusa, ali i budžeta. U poslednje vreme jedan od glavnih kriterijuma za odabir lokala predstavljaju cene koje svakako premašuju budžet mladih i njhovih roditelja.

.

Studenktinja fakulteta političkih nauka Anja Gvozdenović, iako studira u Beogradu, voli da izlazi u Novom Sadu. Kada ima novca rado se počasti dobrim izlaskom, a za odabir lokala kaže da su joj cene podjednako bitne kao i muzika.

"Ne bih rekla da su izlasci investicija, niti u njih ulažem. Uglavnom, ako imam para, počastiću sebe nekim dobrim izlaskom", tvrdi Anja.

Ambasadorka OPENS-a, Antonija Cverdelj kaže da veliki broj mladih želi zabavu, ali zbog finansija nisu u mogućnosti, jer su izlasci postali luksuz.

"Ako neko izlazi na neko mesto koje je skupo, automatski se misli da on ima para i da je on bogat. A mi koji izlazimo na neka druga mesta, iako nas ne zanima da izađemo na neka fensi mesta, smatra se da ne možemo to sebi da priuštimo, jer da možemo, mi bismo tamo izlazili", kaže Antonija.

kkej jpg

U pojedinim lokalima cena separea iznosi do 300 evra, uz jednu flašu žestokog pića. Takvi lokali su puni mladihi koji najčešće uzimaju novac od svojih roditelja. Studentkinja Akademije umetnosti Nataša Maksimović kaže da joj cena nije toliko bitna, već da njeni izlasci isključivo zavise od društva i muzičkog ukusa.

"Kada imam para, volim da ih potoršim na lep i dobari izlazak. Uglavnom uzimam novac od roditelja, ali gledam da to što manje radim, da mogu da priuštim sebi svoj džeparac", tvrdi Nataša.

Na pitanje gde najčešće izlaze i koliki im je bužet, mladi su rekli da izbegavaju klubove i da gledaju da ne potroše mnogo novca.

"Ne izlazim na neka fensi mesta kao što su Magacini ili Đardino. Pre odlazim u neke pabove ili možda KC LAB, a budžet izdvajam iz studentskog kredita tako da mi je cilj što jeftinije proći."

"Najčešće izlazim na elektronsku muziku i budžet mi je otprilike oko 2000 dinara. Ako je Ribarsko ostrvo, potrebno je više, a u centru manje."

"Najčešće u kafanu 'Tamo daleko' kod faksa pošto su pristupačne cene i jako je dobra muzika. Uglavnom ponesem 5000, ali nikad ne potrošim toliko."

"Izlazim uglavom na akustične svirke, gde je opuštajuća atmosfera. Trošim uglavnom oko 2000."

clabing png

Iako je najbitniji faktor izlazaka zapravo zabava, čini se da sve veći problem predstavljaju cene koje su postale odraz, ne samo društvenog statusa kod mladih, već i faktor koji odlučuje na koje će mesto izaći da se zabave. Zbog toga mladi se trude da pronađu neku alternativu, kao što je sedenje u parku sa svojim društvom i kupovina pića u dragstoru, što je neuporedivo jefitnije.

M. Nikolić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. aprila

Početak aprila ispunjen je interesantnim događajima, pa će svako moći da pronađe nešto po svom ukusu. Očekuju vas koncerti i…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su filmske projekcije, stand up večeri, koncerti i žurke.

  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo