...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

Tango - Strast, improvizacija i emocija

17.08.2019.

Ukoliko želite da savladate prve korake tango plesa Ana Nauparac Despotović iz udruženja Todo Tango je prava osoba za vas. Tango je kombinacija muzičkih pravaca i uticaja raznih plesova i tradicija, uz improvizaciju, koja se pojavila sedamdesetih godina 19. veka na ulicama Buenos Airesa. Danas, tango igra ceo svet, pa i naš grad, a zajedno sa ekipom iz svog udruženja, Ana već punih šest godina sredinom avgusta organizuje festival pod Novi Sad Tango grad.

.

"Nakon nekoliko godina putovanja, bavljenja agrentinskim tangom i posećivanja raznih događaja po svetu, koji neguju ovu muziku, gde god da smo otišli, pečat manifestacije je ipak ostavljao sam taj grad. S obzirom na to da imamo ovako lep grad, toliko raznolike muzike, različitih nacija i kultura, pomislili smo zašto da ne napravimo nešto što bi bilo jednistveno i naše. Pre šest godina rodila se ideja da i Novi Sad, makar jednom godišnje, na četiri dana, sredinom avgusta postane internacionalni tango grad", ispričala nam je Ana na početku razgovora za Oradio.

Šta bi mogla da izdvojiš od sadržaja koji čine ovogodišnji festival "Novi Sad Tango grad"?

Svakako koncert Beltango kvinteta sa poznatimplesačima, mogu da kažem creme de la creme tango plesa u svetu, a to su Natalia Levandeira i Roberto Reis. Beltango je naš najpriznatiji tango sastav, u Evropi i svetu, ali i u samoj Argentini. Povodom obeležavanja 20 godina rada i postojanja oni su na turneji i svratiće u Novi Sad .

Postoji li mogućnost da se i obični posetioci uključe i probaju da igraju tango?

Ove godine će moći bilo ko da dođe i proba da pleše sa nama. Na zatvaranju festivala možete ustati sa stolice i probati da plešete sa nama, u nedelju 18. avgusta na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ako poželite, to svakako možete učini i tokom koncerta Beltago kvineta jer će plesači biti svuda oko publike.

anatangob jpg

Za svaki ples je potrebno neko predznanje. Gde u Novom Sadu može da se nauči tango ples?

Tango možete naučiti za vrlo kratko vreme. Izgleda jako komplikovano i nemoguće, ali za pravi argentinski tango, koji je potekao sa ulica Buenos Airesa, dovoljno vam je oko dva meseca. Potrebno je malo vežbica, da uđete u filozofiju. Ono što je nabitnije je da nema obaveznih koraka. Dovoljno je da se potpuno prepustite muzici, zagrlite osobu koja želi da igra sa vama i ako ste pratilac, odnosno dama, dovoljno je da zatvorite oči i da se prepustite vođenju. Momci, vama je znatno lakše, jer vi birate kuda i kako se krećete, ali je najvažnije da nema ustaljenih pravila. Tango ples je najviše zasnovan na imporvizaciji. Bitna je konekcija između dvoje ljudi, razmena energije, a jedini zajednički medij koji vas povezuje je muzika. Možete naravno doći do nas, u Petra Drapšina 35 ili malo pogledati neke klipove na Jutjubu i pridružiti nam se na koncertu. Verujem da ćete vrlo brzo naučiti da plešete tango.

Kako si ti pronašla tango ili kako je tango pronašao tebe?

Sviđa mi se ovo tango je pronašao mene jer mislim da u životu ništa nije slučajno. Baveći se raznim plesovima, lično se interesujući za mnoge različite muzičke pravce, slučajno smo moj prijatelj Dejan Lukić i ja na ulici nabasali na jedan i to nam je delovalo fantastično. Prišli smo im i pitali šta je to što vi plešete? Dobili smo odgovor da je to izvorni argentinski tango, sa ulica Buenos Airesa, koji realno ne može nigde posebno kod nas da se nauči. Krenuli smo na putešestvije po Evropi, Beč, Budimpešta, Italija i za par časova ušli u priču. Tango je postao deo života, počela sam da istražujem i učim i shvatila da je tango jako širok. Nije samo poenata naučiti ples, u pitanju je čitava kultura koja nosi sve to sa sobom, a u koju uz ples spada i muzika, istorija, bonton i ostale stvari koje čine ovaj ples. Prosto vas očara kad samo malo zagrebete tu površinu i idete dublje, otkrivate sve više stvari koje vas privlače u tangu.

Koliko ima centara u Evropi i svetu koji bi mogli da se pohvale dobrom tango školom?

Najviše se neguje u Argentini i Urugvaju, ali sam grad Buenos Aires ima svoju priču. Ne samo da je to centar Argentine, već kao da taj grad ima svoj mali svet. Ipak, ne samo u Argentini, tango je veoma popularan i u Evropi, iako se činilo da je osamdesetih godina prošlog veka tango bukvalno umro. Odjednom je prestao da se svira i da se sluša, niko ga više nije interpretirao, orkestri ga nisu svirali sve do pojave velikog Astora Pjacole za kojeg kažu da je napravio novo rođenje tanga. Od njega kreće nova era u tango muzici i naravno, u samom plesu. Danas ima mnogo podvrsta i bendova koji se bave tango muzikom u svojoj osnovi. Jedan od bendova koji je veoma poznat, koji je spojio tango sa novim stilom i napravio fuziju sa novim instrumentima je Gotan Project. Pojavila se i nova klasa mladih plesača, koja na neki drugačiji način sve to interpretira. Tango je postao svevremen, postoji za sve generacije. Evropa neguje tango i prva je posle Argentine, a praktično svaki veći grad ima nekoliko svojih škola ovog plesa. U našoj zemlji, uz Aleksandra Nikolića iz Beltanga je '98. pokrenuta priča u Beogradu, a odmah nakon toga i u Novom Sadu. Naš grad je, zahvaljujući udruženju Todo Tango i novosadskim Tangerosima, kojih trenutno ima više od 400, stigao na svetsku mapu tango centara.

anatangoc jpg

Ostale vrste plesova imaju takmičenja, postoji li nešto slično u tango plesu?

Tango je socijalni ples. To nije takmičarska kategorija. Prosto, ne možete intimnu stvar dvoje ljudi, koji improvizuju, da ukalupite i stavite u takmičenje. Ne možete izmeriti strast. Iako plešete sa jednom osobom vi u stvari plešete sa svim ljudima koji su trenutno tu, zato za tango kažemo da je socijalni ples. Akcenat se najviše stavlja na druženje, razmenu energije, putovanja... U svetu, veliki majstori naravno moraju da imaju neka mesta na kojima je lepo prikazati i pokazati nova dostignuća i njihovu stručnost, tako da, ne postoje zvanična takmičenja ali neformalno postoji Svetski mondial u Argentini, kao i prezentacije u Japanu i Kini. U Evropi se slična stvar dešava u Berlinu, Italij..i. Zanimljivo je da Istanbul svake godine ima veliki tango događaj koji bude prezentacija ili malo takmičenje svetski poznatih imena.

Postoji li starosno ograničenje kada se počinje ili završava tango karijera?

Tango možete početi kad god hoćete i ne morate svoju karijeru plesača nikad završiti. Mislim da je starosni rekord plesača koji aktivno igra 93 godine života. Što se tiče mlađih, vrlo je popularan od dvadesetih godina pa kasnije. Ove godine smo imali jedan događaj zajedno sa OPENS-om, gde su mladi pokušali da plešu i otkriju nešto novo u tangu, dok smo sa Fondacijom EPK 2021 u organizaciji događaja na kojem će plesati najrazličitije generacije. Ipak, tango ples zahteva neku životnu zrelost. Generalno, on nije interesantan jako mladima, deci. Ovde ste blisko u nečijem personalnom prosotru i nema toliko igrarije kao u nekim plesovima poput salse, sambe, čače i sličnih vrcavih plesova. Svakako treba početi od nekih grupih, društvenih, socijalnih plesova, možda hip hopa, a u kasnijoj dobi probati ove parovne plesove gde postoji velika doza intime, poput tanga.

Jovan Marjanović

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Tango i njegov smisao"

Vreme koje trenutno imamo na raspolaganju možemo iskoristiti za neke stvari koje nismo stizali da uradimo, a svakako smo želeli.…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo