...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Ida Prester: Politika me sad baš živcira!

09.07.2016.

Sama je sebe nazvala veterankom Exit festivala, jer nastupa ovde već deseti put. Ida Prester i Lollobrigida jesu stari znalci Exita, ali ovog puta donose novosti. U pitanju je nova pesma "Sutra", koja se pred publikom pojavila u junu, a za koju se već komentariše da nije karakteristična za ono što bend inače radi.

"To je baš jedna emo, letnja pesmica, koju su naši fanovi lepo prihvatili, iako mi znamo biti dosta tvrđi i bezobrazniji. Ovo je letnja pop balada, tako me puklo i takvu sam pesmu napravila, pa se nadam da će se i vašim slušateljima svideti", ispričala nam je Ida pred nastup na Petrovaradinskoj tvrđavi, koji je zakazan za oko tri sata ujutru.

.

Kako nam je ispričala, novi vajb koji stiže iz kuhinjice Lollobrigide rezultat je celih 15 godina koji su iza njih, pa su se tokom tog perioda promenili i neki uzori i muzika koju slušaju, kao i stvari koje ih inspirišu.

"Ne mogu ceo život želeti samo 'tulum, parti, žurku, igranku' i samo o tome pevati, tako da sada u Lollobrigidinom opusu postoji nešto i za nas nežne momke i cure", kazala je Ida za O radio.

Ove godine bend je izbacio još jednu novu pesmu, pod nazivom "Tvoja", čija tematika pomalo govori o starosti, iako je publika koja ih sluša uglavnom veoma mlada i vesela. Pitali smo Idu kako su fanovi prihvatili ovu pesmu?

"To je jedna od tema koja mene dosta rajca, mada nisam čitala komentare na YouTube-u, već sam uradila kako sam osećala. To je moje viđenje starosti i moja borba, jer se treba boriti protiv toga da ostariš u sebi, ali i protiv sveta koji je nekada zaista grozan. U tom momentu sam razmišljala baš o tome kako je svet vani odvratan i kako vlada ledeno, ali boli te briga, uzmi tu jednu osobu koja ti je najbitnija na svetu, uhvati je za ruku i idite negde daleko iza sedam mora i sedam gora", kazala je Ida.

idamaja jpgIda i Maja na Exitu

Ida je jedna od potpisnica otvorenaog pisma "Tihe većine", koji su potpisale još mnoge istaknute ličnosti iz celog regiona, a protiv nacionalizma i porasta nacionalističke retorike u celom regionu bivše Jugoslavije. Kako nam je ispričala, sve je to veoma živcira.

"Ja sam redovno na protestima sa svojom porodicom i u Beogradu i u Zagrebu. Pitam se koliko možemo promeniti? Zbog društava u kojima živimo bolje je biti angažovan u tom smislu, ali se privatno često osećam toliko bespomoćno i toliko te zapravo niko ništa ne pita, da moraš pronaći neki svoj kanal za odušak. Moj kanal da ispucam taj bes i bespomoćnost je muzika", kazala je ona.

Nakon teških tema, sa Idom smo se na kratko vratili na festivalsku atmosferu. Njoj je Exit deseti, a učestvuje u organizaciji Devet favela umetnosti (Devet fest). Taj fest, na čijem su drugom izdanju nastupile i neke zvezde poput bend Die Antvord, nedavno je završen u Beogradu, a Ida je ponosna na underground umetničku scenu tog grada.

"Pokrenuli smo fest totalno gerilski, kao playground za umetnike gde mogu pokazati šta znaju. To je preraslo u nešto ogromno, u devet dana festivala gde je učestvovalo više od 700 umetnika! Sad više ne možemo stati. Sledeće goodine moramo još jače, još više i još bolje. Jedva čekam da taj prelepi prostor umetnici ponovo rasparčaju kao neki Mad Max", dodala je Ida.

Dakle, sledeće godine se sa njom vidimo ponovo na trećem Devet festu i jedanaesti put na Exitu!

M.L.

Možda te još zanima:

.

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine.…

.

Neizvesna budućnost Oradija

Prethodnih dana sve vas, kao i redakciju Oradija, neprijatno je iznenadila vest objavljena u drugim medijima da će platforma oradio.rs…

.

Nahraniti čoveka: Priča o Kuhinji solidarnosti

Ovo je priča o tome kako nahraniti čoveka. 

.

U društvu u kome nedostaje solidarnosti, usamljenost je velika

Pre deset godina, u Bezdanu nadomak Sombora počeli su prvi, letnji, feministički susreti. Tada su oni uglavnom okupljali ženska udruženja…

.

Vredi pročitati: Milena Marković "Deca"

Novinar Highwaystar magazina Božidar Milovac za ovu nedelju proporučuje roman "Deca" prošlogodišnje dobitnice 68. Ninove nagrade Milene Marković.

.

Mladi pisci progovorili o temi partnerskog nasilja

Iza zbirke kratkih priča pod nazivom "I ovo je nasilje" stoji 20 mladih autora i autorki iz Novog Sada. Njihove…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo