...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Dogs in Kavala: Sonična nit

06.03.2020.

Beogradski garažni indi surf trio Dog in Kavala konačno se oglasio prvim albumom. U pitanju je izdanje "Zubi" na kome se nalazi devet kompozicija. Nikola Hajduković (bubnjevi), Srđan Jeremić (gitara) i Siniša Janjić (bas) ispričali su nam kako je tekao proces stvaranja albuma na koji smo čekali skoro tri godine.

.

Znam da vas ovo svi pitaju, ali zašto smo i vi i mi čekali ovoliko dugo na album prvenac?

Srđan: Prvo smo snimili album u klubu Kvaka 22, da bi nam taj materijal na kraju ukrali. Eto, to je bio proces od godinu dana koji smo izgubili, da bi konačno sve ponovo odradili u klubu Knap.

Siniša: Moram da pomenem još jedan neuspešni miks koji se razvlačio pola godine. Taj proizvod nije zvučao kako treba i krenuli smo iz početka.

Na koji način vam je onda to poslednje snimanje (uživo) donelo konačnu i zadovoljavajuću sliku albuma?

Hajduk: I prvi i drugi tejk smo snimili na "jedan, dva, tri". Samo nas je taj pokušaj naknadne produkcije odveo u razna odlaganja, probleme sa miksom, iskrenošću i istinom.

Srđan: Ovaj zapis nas je doveo bliže konačnom proizvodu jer nismo ništa dosnimavali. U tome nam je pomogao producent Luka Petrović. Dakle, odustali smo od overdabova, dodatnih gitara, sintova... U jednom trenutku smo se zavozali kako nam sve to treba, da bi shvatili da ne želimo da se uvučemo u klasične zamke pretrpavanja. Konačni proizvod je ono što jeste, držali smo se vodilje "keep it simple". Samo je jedna kompozicija uzeta od ranijeg snimanja. U pitanju je stvar "Obalskih radnika".

Siniša: Nama takav način snimanja jednostavno leži, tražimo sami od sebe da budemo što jednostavniji. Puno snimamo demo snimke i od toga pravimo dalje paletu koja će kasnije biti pretočena u pesmu. Jednostavno, prošli smo tu igricu i propratne zamke ulepšavanja stvari.

Spot za pesmu "Savo"

Hajduk: Takav drugačiji produkcijski pristup nije lažan, već jako zanimljiv. Samo smo procesu pristupili stihijski, bez plana, sami... Ne radi se to tako, ali je veliki izazov.

Srđan: Najvažniji je bio dobar snimak - to je naš zajednički zaključak. A posle se možeš izgubiti sa odlukama koje podrazumevaju razne propratne efekte.

Hajduk: A i puno smo svirali u tom periodu. Zapravo, od prvog EP izdanja je bilo tako. One su nam bile važnije, aktuelnije, mnogi su nas zvali... Otuda taj diskontinuitet koji nam nije dozvolio da se sklonimo u studiju. Sve vreme smo se bavili bendom.

Album je nastajao na putu, na svirkama, bez presije... Da li tu leži njegova efektnost?

Srđan: Album je zbornik svih tih radova. Zato je ovo njegov pravi trenutak.

Hajduk: On je dobar završetak jednog našeg perioda. Sada smo u drugačijem fazonu koji podrazumeva da se više bavimo kompozicijama na uštrb putovanja.

Dogs in Kavala uživo

"Zubi" kao pauza, malo paradoksalno?

Siniša: Prija nam koncertna pauza. Čisto da iskuliramo ali leto je već tu uz zakazane datume svirki. Trebalo bi odraditi i promociju albuma.

Šta je sa video singlovima?

Srđan: Imamo jedan spot koji smo napravili sa Tamarom Tasić i Milenom Milutinović, ali ceo taj projekat stoji. Ne bih samo voleo da nezavršene stvari postanu sindrom ili imidž koji će zavladati među ljudima. Toga se plašimo sva trojica iz benda tako da ovu priču moramo završiti u narednih mesec dana.

Kako bi mogla da se opiše atmosfera vašeg albuma prvenca?

Hajduk: Meni svaki put, prilikom slušanja, sve drugačije zvuči od onoga kako sam ga na početku zamišljao. U tom procesu od tri godine sklapanja albuma nikako nisam mogao da spojim tu zajedničku, soničnu nit koja svako pravo izdanje čini jasnim. Ipak sam došao do tačke da mi se sviđa album. Naročito je to jasno već sa prvom pesmom (Dogovor) koja najavljuje priču koja dolazi i pozdravlja se sa ostalim kompozicijama koje će nas odvesti u neke nove vode.

dik0603 jpg

Nikola, Srđan i Siniša

Već se dešava ulazak u novi period?

Hajduk: Periodi kod nas prolaze i dolaze na svaka tri meseca. Uvek je isti vajb koji nam pomogne da napravimo po pesmu ili dve. Ne postoji nikakav sistem niti metodologija za svaki put poput, recimo, benda King Gizzard and TheLizard Wizard jer nam takva vrsta agresije ne treba. Zato pesme sa našeg albuma prvenca nisu iste.

Srđan: Imali smo periode kada smo tematski obrađivali samo po nekoliko pesama da bi, na kraju, odustali od svega toga. Album zaista predstavlja ulazak u neki novi period stvaranja.

Nova vrata su se već otvorila?

Siniša: Naravno. Prepuni smo novih utisaka i želje za sviranjem. Često probamo, a već smo za dva poslednja meseca izbacili četiri/pet novih kompozicija.

Srđan: To je već novi EP. Trebalo bi to da uradimo što pre!

Siniša: Hoću samo da dodam kako bi ljudi trebalo da putuju i da slušaju koncerte van Srbije. Tu leži inspiracija protiv kolotečine.

U nastavku poslušajte album "Zubi" u celini

Dušan Majkić

Foto: Milica Cvetković

Možda te još zanima:

.

Phobos pobednici festivala Omladina 2017

O radio je i ove godine otišao u Suboticu na Omladina fest. Kao što smo i navikli provod je bio…

.

Dogs in Kavala: U čemu je kvaka?!

Zanimjiva fuzija nastala mešanjem beogradskih blokova, bosanske slanine i blata iz Vranjske banje, uobličena je u nesvakidašnji bend na domaćoj…

.

Kasete su ponovo u modi!

Iako je prošlo skoro 20 godina otkad su zamenjene CD-ovima, kasete se vraćaju u modu i sve je više muzičara…

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo