...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Društvo

Eco Man - prva ekološka trka

26.09.2022.

Ekološko udruženje Zeleni sad organizovalo je proteklog vikenda prvu ekološku trku u Novom Sadu pod nazivom Eco Man. Učestvovalo je šest ekipa, a prikupljeno je tridesetak kilograma smeća sa deonice koja je duga samo dva i po kilometra. 

.

Trka je osmišljena po ugledu na takmičenje Iron Man. Naravno, mnogo je jednostavnija i nisu ti potrebne skoro nikakve pripreme, samo dobra volja i par prijatelja koji žele da se zabave, rekreiraju i usput učine nešto dobro za okolinu. 

Miloš Stojanović iz udruženja Zeleni sad kaže da su gledali da trka bude prilagođena građanima. Trči se u timovima i svaki tim ima tri člana. Jedan koji trči i sakuplja otpad, drugi vozi bicikl i prevozi smeće i treći koji sortira otpad u kontejnere za separaciju.

“Trka je osmišljena kako bismo podigli svest o očuvanju životne sredine, da ne bi trebalo da bacamo smeće po ulicama i da shvatimo kompleksnost procesa sakupljanja i separacije otpada”, kaže Miloš za O radio.

ecoman3 jpg

Sama trasa trke nije bila striktno zadata, već su takmičari sami birali kojim putem će se kretati od tačke A do tačaka B i C kako bi usput prikupili što više otpada. Start je bio kod Štranda odakle su trkači sakupljači birali kojim će putem stići do okternice na Limanu 4 i tamo predati otpad biciklistima. Zatim su biciklisti prevozili taj otpad do Novog naselja gde ih je čekao poslednji član tima kako bi razvrstao otpad. Svaka disciplina se bodovala, dakle i brzina i količina sakupljenog otpada, pa niste morali da budete najbrži da biste pobedili. Količina prikupljenog otpada je mogla da vas lansira na prvo mesto. 

Elena Stojanović iz ekipe Cegeri nam je otkrila kako se organizovala sa svojim prijateljima da učestvuju na trci.

"Ja razvrstavam smeće, pošto ne treniram ništa, drugar koji jedini od nas ima bajs prenosi smeće, a drug koji u poslednje vreme mnogo trenira, trči. Slučajno sam naletela na reklamu za ovo, videla da će biti lepo vreme i prijavila nas. Kad se završi mogu da nastavim da učim", kaže Elena. 

eco man1 jpg

"Došli smo ovde da predstavimo naš fakultet u najboljem svetlu pošto mi podržavamo sve akcije koje su u vezi sa ekologijom i zaštitom životne sredine. To je naš motiv", objašnjava Mane Uzelac, student Poljoprivrednog fakulteta i član ekipe Agronom. 

Članovi udruženja Zeleni sad se nadaju da će ovo takmičenje organizovati svake godine i da će biti više ekipa, a samim tim i da će biti prikupljeno više otpada sa gradskih ulica. 

Alma Kovčić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Večita dilema: ostati ili otići?

Godinama unazad mnoga istraživanja i statistike pokazuju da se stanovništvo iseljava iz Srbije zbog potrage za boljim poslom i stabilnijom…

.

Kakvu vezu imaju književnost i video igre?

Američki kutak Novi Sad organizuje predavanje za mlade o povezanosti književnosti i video igara. Predavanje će se održati u ponedeljak…

.

Razumemo li se i bez reči?

Nije novina da je komunikacija slikom/videom odavno postala normalna, uobičajena i poželjna. Dokaz tome je i ekspanzija i popularnost TikToka,…

.

Marihuana - vrata u svet zavisnosti

Nedavno istraživanje "Koja je tvoja prva droga?" pokazalo je da je najraniji uzrast u kome su ispitanici počeli sa korišćenjem…

.

Info sesija: Zapošljivost i stučno usavršavanje mladih

Pokret gorana Novog Sada organizuje interaktivnu info sesiju 24. decembra u periodu od 11 do 15 časova na temu zapošljivosti…

.

Priština: Grad kontrasta

Priština se najlakše može opisati kao grad kontrasta, mesto u kome se susreću staro i novo. Tu su i blokovi…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo