...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Eco Man - prva ekološka trka

26.09.2022.

Ekološko udruženje Zeleni sad organizovalo je proteklog vikenda prvu ekološku trku u Novom Sadu pod nazivom Eco Man. Učestvovalo je šest ekipa, a prikupljeno je tridesetak kilograma smeća sa deonice koja je duga samo dva i po kilometra. 

.

Trka je osmišljena po ugledu na takmičenje Iron Man. Naravno, mnogo je jednostavnija i nisu ti potrebne skoro nikakve pripreme, samo dobra volja i par prijatelja koji žele da se zabave, rekreiraju i usput učine nešto dobro za okolinu. 

Miloš Stojanović iz udruženja Zeleni sad kaže da su gledali da trka bude prilagođena građanima. Trči se u timovima i svaki tim ima tri člana. Jedan koji trči i sakuplja otpad, drugi vozi bicikl i prevozi smeće i treći koji sortira otpad u kontejnere za separaciju.

“Trka je osmišljena kako bismo podigli svest o očuvanju životne sredine, da ne bi trebalo da bacamo smeće po ulicama i da shvatimo kompleksnost procesa sakupljanja i separacije otpada”, kaže Miloš za O radio.

ecoman3 jpg

Sama trasa trke nije bila striktno zadata, već su takmičari sami birali kojim putem će se kretati od tačke A do tačaka B i C kako bi usput prikupili što više otpada. Start je bio kod Štranda odakle su trkači sakupljači birali kojim će putem stići do okternice na Limanu 4 i tamo predati otpad biciklistima. Zatim su biciklisti prevozili taj otpad do Novog naselja gde ih je čekao poslednji član tima kako bi razvrstao otpad. Svaka disciplina se bodovala, dakle i brzina i količina sakupljenog otpada, pa niste morali da budete najbrži da biste pobedili. Količina prikupljenog otpada je mogla da vas lansira na prvo mesto. 

Elena Stojanović iz ekipe Cegeri nam je otkrila kako se organizovala sa svojim prijateljima da učestvuju na trci.

"Ja razvrstavam smeće, pošto ne treniram ništa, drugar koji jedini od nas ima bajs prenosi smeće, a drug koji u poslednje vreme mnogo trenira, trči. Slučajno sam naletela na reklamu za ovo, videla da će biti lepo vreme i prijavila nas. Kad se završi mogu da nastavim da učim", kaže Elena. 

eco man1 jpg

"Došli smo ovde da predstavimo naš fakultet u najboljem svetlu pošto mi podržavamo sve akcije koje su u vezi sa ekologijom i zaštitom životne sredine. To je naš motiv", objašnjava Mane Uzelac, student Poljoprivrednog fakulteta i član ekipe Agronom. 

Članovi udruženja Zeleni sad se nadaju da će ovo takmičenje organizovati svake godine i da će biti više ekipa, a samim tim i da će biti prikupljeno više otpada sa gradskih ulica. 

Alma Kovčić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

MEKST u Novom Sadu

Međunarodna konferencija iz oblasti turizma, hotelijerstva i marketinga biće održana 2. decembra u Novom Sadu u Kongresnom centru Master. Jubilarna…

.

Next Step Strategy

Voice of Students, organizacija studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organizuje konferenciju Next Step Strategy. Konferencija je fokusirana na karijerni…

.

Ne padaj na zelene slogane

Termin greenwashing se kod nas uglavnom prevodi kao eko manipulacija ili eko obmana. Često ga ne primećujemo, a prisutan je…

.

Zum kafica o karijeri istraživača

Ukoliko te interesuje koje preduslove mlada osoba treba da ispuni kako bi se bavila naukom, kako izgleda rad u naučnoj…

.

Sin Seekas: Univerzalni jezik muzike

Vojvodina, kao multinacionalna sredina neguje nasleđe, jezik, kulturu, običaje svih naroda koji žive na ovim prostorima. Ipak, čini se da…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo