...
TRENUTNO10:20 - 10:30Pre podne na O radiju

Društvo / Obrazovanje

Redovno ili kampanjski, učiti se mora

23.09.2022.

Ispitni rokovi na fakultetima su u punom jeku i borba studenata za uslov ili budžet je velika. Potreba za učenjem se razlikuje od fakulteta do fakulteta, a stilovi učenja od studenta do studenta. Ono što je svima zajedničko jeste pitanje kako usresrediti pažnju na učenje i održati koncentraciju?

.

U svemu ovome je bitna dobra organizacija. Ili možda i ne, jer kako kažu, pod pritiskom se najbolje razmišlja i deluje. 

Sanja Rikić, studentkinja treće godine Poljoprivrednog fakulteta, otkrila nam je način na koji uči. Kaže da postoje razlike u spremanju ispita, a to zavisi koliko je gradivo obimno i da li dobro organizuje svoje vreme.

"Za ispite koji su obimni potrebno je duže vremena, a oni koji su manje obimni, za njih mi je potrebno malo manje vremena i samim tim imam više slobodnog. Više učim danju, ali ukoliko se desi da se ne organizujem dobro, onda pred ispit treba i noć iskoristiti za spremanje", kaže Sanja.

Za razliku od nje, studentkinja druge godine Filozofskog fakulteta Ivana Tomić kaže da uči noću, jer tada ima najviše koncentracije. Bolje funkcioniše pod pritiskom, pa jedan ispit sprema dve noći ranije. 

"Ispite spremam noću jer tad imam najviše koncentracije i mira. U proseku jedan ispit spremam dve noći, zato što bolje funkcionišem pod pritiskom i bolje pamtim. Kafa mi dosta pomaže u tome. Takođe, zna da se dogidi da na ispit izađem 'na sreću', što ne mora biti nužno loše. Nekada i tako položim. Na kraju, nije mi ni bitna ocena, bitno mi je samo da položim i da ispitni rokovi prođu sa što manje stresa", ističe Ivana. 

ucenje1 png

Prma rečima psihološkinje Edit Vereš, mnogi faktori utiču na učenje. Neki od njih su prioriteti i životne situacije, koje mogu pozitivno ili negativno uticati. To sve zavisi od osobe do osobe. 

"Učenje, kampanjski ili redovno, zavisi od različitih faktora, pre svega od motivacije i prioriteta u životu. Učenje može biti pod uticajem važnog faktora, a to su dešavanja u životu koja mogu biti pozitivna i negativna, ali isto tako mogu pozitivno i negativno uticati na učenje. I to je opet vezano za prioritete, na primer, ako se zaljubimo može to pozitivno uticati na nas tako što ćemo više učiti, ili negativno, gde ćemo potpuno zaboraviti na učenje", priča Edit.

U razgovoru sa studentima različitih fakulteta, saznali smo koje su njihove metode učenja i kako najbolje spremaju svoje ispite:

"Za teže predmete treba više vremena da se spremim i ocena mi nije bitna. Ako su u pitanju veći teorijski predmeti, učim napamet, jer mi je tako lakše."

"Studenti generalno uče organizovano, po mom mišljenju. Ima ljudi koji čekaju poslednji momenat, ali mislim da je to manji broj, da su svi u nekom strahu da li će položiti ili neće i da teže jednostavno što pre sve da polože."

"Uglavnom se ne spremam mnogo ranije za ispit, kampanjac sam. Uglavnom učim noću, tako da dva, tri dana pred ispit."

"Jako dugo spremam ispite jer sam na teškom fakultetu. Prosek mi je jako bitan zbog stipendija, zbog svega. Mesec dana po predmetu mi treba."

Na kraju, svako bira način na koji najbolje i najlakše uči. Neko voli i može da radi pod pritiskom, dok drugi na miru i bez nervoze završavaju svoje obaveze.

M. Despotović

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Iskoristi priliku za lično usavršavanje

Udruženje studenata tehnike Evrope BEST za studente Univerziteta u Novom Sadu organizuje projekat "Dani BESTa" u periodu od 8. do…

.

Komunikacija u kontekstu nauke i njenog značaja za društvo

Centar za promociju nauke u svom Naučnom klubu (Kralja Petra 46) u Beogradu organizuje besplatan kurs pod nazivom "Kako komunicirati…

.

Nastavi studije u Francuskoj

Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji raspisali su konkurs za dodelu stipendija za 2023/2024. godinu za studente iz Srbije…

.

Popust za mlade u kampanji SNP-a "Kako je propao svet? – U pozorištu je rešenje"

Za predstave Srpskog narodnog pozorišta "Midlseks", "Kod Večite slavine", "Slepa mrlja", "Kafka machine", "Tesla, izumetnik" i "Golmanov strah od penala"…

.

Vebinar o ljudskim resursima

Povodom početka Francuske nedelje, Francusko-srpska privredna komora organizuje besplatan vebinar za studente pod nazivom "Posle faksa biću… stručnjak za ljudske…

.

Erazmus+ studenti jedva čekaju da upoznaju Srbiju

Univerzitet u Novom Sadu priredio je u Rektoratu dobrodošlicu stranim Erazmus+ studentima, koji će u okviru programa mobilnosti tekući semestar…

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo