...
TRENUTNO12:00 - 13:00U kakvoj zemlji želim da živim

Društvo

Zbog nedostatka dijaloga mladi kolateralna šteta

29.03.2019.

Odlukom Vlade Srbije da ne pošalje svog predstavnika na nedavni sastanak Upravnog odbora Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RKZM) zbog toga što se održava u zgradi Vlade Kosova u Prištini, sastanak nije imao kvorum, te nije ni održan. To je direktno uticalo na rad RKZM jer je na tom sastanku trebalo da bude donesen budžet organizacije za 2019. godinu, kao i još nekoliko bitnih odluka za funkcionisanje ove organizacije.  

.

Deveta sednica Upravnog odbora Regionalne kancelarije za saradnju mladih bila je zakazana za 13. i 14. mart 2019. godine u Prištini, na koji je pozvana i delegacija Republike Srbije. U saopštenju koje je Oradio dobio od Ministarstva omladine i sporta, državni sekretar za omladinu i sport Darko Stanić izneo je razloge zbog kojih nije dozvoljeno da predstavnici Srbije učestvuju na ovom događaju.

"Domaćin (Kosovo) je odlučio da se Sednica održi u zgradi tzv. 'Vlade Kosova' u kojoj su jasno izložena obeležja koja se kose sa odredbom o statusnoj neutralnosti sastanka. Imajući u vidu da je domaćin sastanka kategorično izneo stav da neće vršiti nikakve izmene u pogledu organizacije sastanka, o čemu je generalni sekretar obavestio Ministarstvo omladine i sporta dana 8. marta 2019. godine, utvrđeno je da nisu ispunjeni uslovi za učešće predstavnika Republike Srbije na toj sednici", naveo je Stanić u svom dopisu.

Kako nam je predočeno iz Ministarstva, sve predstavnike Republike Srbije obavezuje ista Instrukcija za postupanje državnih i drugih zvaničnih predstavnika na međunarodnim i regionalnim skupovima na kojima učestvuju predstavnici Privremenih institucija samouprave (PIS) u Prištini, koju je donela Vlada na sednici održanoj 18. januara 2019. godine.            

Omladinska predstavnica koja je trebalo da učestvuje na spornom sastanku Milica Škiljević, bila je u ovoj organizaciji od 2016. godine, tačnije od osnivanja RKSM-a. Kako kažu iz Ministarstva, na pripremnom sastanku Milica Škiljević je bila "u potpunosti informisana o svim činjenicama i oceni da za predmetnu sednicu nisu obezbeđeni uslovi za učešće predstavnika Republike Srbije".

"Milica Škiljević tada je nedvosmisleno odbila da postupi u skladu sa navedenom instrukcijom i naglasila da će se u ovom slučaju voditi sopstvenim nahođenjem, u potpunosti svesna posledica koje takvo postupanje može proizvesti. Vlada Srbije je shodno tome, na sednici održanoj 12. marta 2019. godine, donela Zaključak o razrešenju Milice Škiljević dužnosti omladinskog predstavnika Republike Srbije u Upravnom odboru Regionalne kancelarije za saradnju mladih", navodi se u saopštenju Ministarstva koje potpisuje državni sekretar za omladinu i sport Darko Stanić. 

milicaskiljevic jpg

Milica Škiljević , foto: Media centar Beograd 

Prema Statutu ove organizacije, Regionalna kancelarija za saradnju mladih je institucionalni mehanizam za saradnju mladih iz država Zapadnog Balkana, koji nezavisno funkcioniše. Zbog toga, Milica Škiljević kaže da ona nije predstavnica Vlade, već predstavnica mladih.

"Kao takva, na mene se te instrukcije ne odnose i u skladu sa mojim mandatom, jer sam nezavisna predstavnica mladih, ne mogu prosto da pratim te instrukcije. Najvažniji razlog zašto sam ja, kako su oni naveli nedosmisleno odbila da postupim po toj instrukciji, jeste zbog toga što je mandat RKSM-a da se bavi unapređenjem regionalne saradnje i pomirenjem u regionu. Ako ja prva odbijem da učestvujem u dijalogu, koja je onda poenta funkcionisanja organizacije i onoga što mi radimo, koja je poruka koja ja šaljem mladim ljudima? Je l' se ja povinujem državi kad postoje instrukcije o tome ili zapravo radim u skladu sa onim što mi je dato?", kaže Milica Škiljević.

Posledice neodržavanja ovog sastanka direktno utiču na dalji rad celokupne RKSM, ne samo Srbije kao dela ove organizacije. Kako kaže Milica Škriljević, na ovom sastanku je trebalo da bude donesen budžet za 2019. i pravilnik o radu savetodavnog odbora ove organizacije. Ona navodi i posledice koje se tiču šireg spektra sagledavanja situacije.

"Posledice postoje na nivou suštine saradnje između učesnica sa Zapadnog Balkana, jer su u ovom trenutku i Kosovo i Srbija dopustili da taj bileteralni spor koji postoji nekako prelije na naš rad. Posledica koja je, po mom mišljenju, goruća, je pitanje nezavisnosti mandata omladinskog predstavnika u ovom odboru. Tri godine svi pričaju kako je upravni odbor RKSM sjajan primer komenadžmenta i kako su mladi nezavisni i ravnopravni da učestvuju sa prestavnicima Vlada. Onda imate situaciju da Vlada samostalno, po proceduri, donosi odluku da razreši, u ovom slučaju mene, ne konsultujući se sa predstavnicima koji su birali tog istog omladinskog predstavnika i mi sad dolazimo u situaciju gde postavljamo pitanje da li je taj omladinski predstavnik nezavistan", ističe Milica Škiljević.

ryco png

Regionalna kancelarija za saradnju mladih navela je u saopštenju povodom otkazivanja ovog sastanka da poziva sve vlade Zapadnog Balkana da se uzdrže od svih postupaka koji mogu da ometaju proces donošenja odluka, kao i da bi učešće mladih u procesu donošenja odluka trebalo da bude slobodno od političkih uticaja koji ih sprečavaju da vrše svoje uloge. Nikola Ristić iz RKSM kaže za Oradio da će ova organizacija primeniti sve potrebne mere da bi mogla da nastavi sa realizacijom svog programa.

"Prema pravilima o funkcionisanju Upravnog odbora RKSM, postoji mogućnost usvajanja odluka elektronskim putem. RKSM će preduzeti korake kako bi Upravni odbor usvojio dokumenta koja su neophodna, kao što je budžet, kako bismo bez smetnji nastavili sa daljim aktivnostima planiranim za ovu godinu", rekao je Nikola Ristić.

S obzirom na to da je pitanje lokacije i političke neutralnosti dovelo do situacije u kojoj se trenutno nalazi RKSM, pitali smo zašto je insistirano da sastanak bude održan u Vladi Kosova. Kako kaže Nikola Ristić, procedure koje postoje u RKSM ne definišu mesto održavanja sastanka.

"Kako je predsedavajuća ugovorna strana domaćin sastanka, njihova je konačna odluka o lokaciji na kojoj će sastanak biti održan. Prema našem Statutu (član 19), sastanci Upravnog odbora se odvijaju u ugovornoj strani koja predsedava Upravnim odborom. Predsedavanje se rotira abecednim redom svake godine", objasnio je Nikola Ristić.

rovcanin1 jpg

Samedin Rovčanin, foto: Privatna arhiva 

Omladinske organizacije koje predlažu Vladi Srbije omladinskog predstavnika Srbije u RKSM su Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada (NAPOR) i Nacionalne asocijacije kancelarija za mlade (NAKZM). V.D. predsednik Upravnog odbora KOMS-a Samedin Rovčanin kaže da je RKSM most za realizaciju određenih projekata, razmena, kulturnih upoznavanja, a nikako razdvajanja.

"Ono što je čvrsta pozicija KOMS-a i ono u čemu ćemo truditi aktivno u narednom periodu je da osiguramo da omladinskih predstavnici budu nezavisni i da predstavljaju duh mladih, ne nužno i duh države, ali sa druge strane imamo razumevanja za instrukcije vlade i ministarstva spoljnih poslova vezanih za načine u reprezentovanju subjekata. Posebno želimo da naglasimo da ćemo se truditi da u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i drugim asocijacijama predložimo različita rešenja kako bi se do kraja ove godine i narednih godina mandat omladinskog predstavnika i mandata celokupne RKSM odvijao nesmetano i u punom obimu", rekao je Samedin Rovčanin.

Kada će naredni omladinski predstavnik Srbije biti izabran, nije poznato. Ono u čemu se omladinske organizacije sa kojima smo razgovarali slažu je u tome da je ovom procesu nedostajao širi dijalog kroz koji je poruka mogla da bude spremnost na saradnju i razumevanje uslova, a ne reakcija na provokaciju u kojoj su mladi bili kolateralna šteta.

Svetlana Paramentić

Možda te još zanima:

.

Bolji eseji za upis na koledž

Američki kutak započinje seriju radionica kojima želi da pruži podršku studentima i studentkinjama da se prijave na međunarodne univerzitete posebno…

.

Susret za lični i profesionalni razvoj

Deveta studentska konferencija "Anatomija Uspeha", koju organizuju master studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu sa modula Inženjerski marketing i…

.

Mladi u riziku nemaju pravo na grešku

Nedavno je osnovana Koalicija za unapređenje položaja mladih u riziku, kako bi se osigurao sistemski pristup rešavanju izazova sa kojima…

.

Poziv za inovativne projekte mladih i medija civilnog društva

Beogradska otvorena škola (BOŠ) raspisala je Poziv za podnošenje projektnih ideja (concept note) u okviru programa finansijske podrške partnerstvima između medija…

.

Konkurs za stručnu praksu arhitekata

Agencija Wilmotte & Associés architectes, Francuski Institut u Srbiji i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu objavili su konkurs za finansiranje…

.

Go international - obuka za nastavnike

Fondacija Tempus organizuje TCA događaj "Go International" 27. i 28. juna 2024. godine u Beogradu. Cilj događaja je da se istraži upotreba,…

  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 13:00 Pop up
  • 14:00 Dnevna soba

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo