...
TRENUTNO19:30 - 19:45Pesma dana

Društvo / Aktivizam

Uključi se u kreiranje politika za mlade

03.11.2016.

Uskoro će početak nove godine, a sa njim i novi krug konkursa za projekte, izrada novih Lokalnih akcionih planova za mlade i mnogo posla koji bi trebalo obaviti u oblasti omladinskih politika. Dobro poznata floskula glasi da su mladi budućnost i da njihovo vreme tek dolazi. No, da bismo ozbiljno shvatili temu, mi ćemo reći da su mladi zapravo sadašnjost, oni žive sada i isto tako sada mogu da utiču na mnogobrojne procese.

.

Sa ovim se slaže i predstavnica Inicijative mladih za ljudska prava Jelena Prusina, koja objašnjava da je učešće mladih neophodno kako bi im i njihova mladost, a ne samo budućnost, bila po meri.

"Oni su mladi u ovom trenutku i oni sada treba da odlučuju i sada treba da se pitaju o tome kako ta njihova mladost treba da izgleda", rekla je Jelena za O radio. Upravo zato Inicijativa je pokrenula program "Predloži javne politike" zahvaljujući kojem će mladi iz svih delova Srbije moći da se edukuju za učešće u rešavanju problema zajednice kroz pisanje i zagovaranje javnih politika.

"Ideja je da kroz više radionica i treninga mladi nauče kako prvo da targetiraju probleme u svojim lokalnim zajednicama, a potom i kako da pišu javne politike. Odnosno, na koje sve načine oni mogu da uče o kreiranju tih javnih politika, na koje načine mogu da ih zagovaraju i kako da one na kraju zapravo i budu sprovedene", objašnjava Jelena iz YIHR.

Konkurs je pre svega namenjen mladima koji imaju iskustva u aktivizmu, u radu sa nevladinim sektorom ili političkim partijama, ali su pozvani i oni koji to tek nameravaju da postanu. Za prijavu je neophodno popuniti online formular i poslati ga do 15. novembra.

A nakon edukacije, sledeća adresa može vam biti Kancelarija za mlade, koja danas postoji u većini lokalnih samouprava. Na primeru Novog Sada, član gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvetićanin, u čijoj nadležnosti je Kancelarija za mlade, objasnio nam je da je to mesto na kojem se mogu dobiti sveobuhvatne informacije koje vode ka akciji.

skupstina1 jpg

KOMS: Od 250 ljudi u Narodnoj skupštini samo sedmoro mladih

"Svi mladi koji žele da se uključe u omladinski rad, mogu da kontaktiraju sa gradskom upravom kroz Kancelariju za mlade. Ona sasvim dobro funkcioniše u svom punom kapacitetu. Mogu slobodno da odu i da se raspitaju šta im je sve potrebno da bi podneli projekte, kada su konkursi i slično", kaže Ognjen.

Prema njegovim rečima, uskoro će se u ovom gradu pristupiti i izradi Lokalnog akcionog plana za mlade u 2017. godini, a ovaj dokument ponudiće glavne smernice, istaknuti probleme i ideje za unapređivanje života mladih. "Apelujem na sve omladinske organizacije, da se kroz Upravu za sport i omladinu i Kancelariju za mlade, uključe i da nam pomognu u izradi LAP 2017", kazao je Ognjen.

Osim toga, Srbija će u procesu pridruživanja EU proći kroz mnogobrojne sistemske promene, koje će doneti i promene u oblasti omladinskih politika i dostupnosti novih prilika za mlade. Koordinator za razvoj politika i javno zagovaranje KOMS Đorđe Jovićević kaže da bi mladi trebalo da se što aktivnije uključe i u proces EU integracija, kako bi bili informisani o tome šta im on može doneti.

"Dosta toga se tiče upravo njih. Recimo obrazovne politike, ali imajući u vidu ne samo reformu u obrazovanju, već i dugim oblastima. Zatim kod zapošljavanja, mladi će imati prilike da odu negde i da se vrate u Srbiju u mnogo većoj meri. Ono što je trenutno izazov je što mladi nisu dovoljno informisani o tome kakve im sve prednosti donosi taj proces i šta sve mogu da rade. Recimo postoji Evropski volonterski servis, kojem mogu da pristupe i sada u statusu kvo, kao i prakse, istraživanja i obrazovni programi. Zato je važno da se informišu što bolje, kako bi znali koje prilike imaju", objašnjava Đorđe.

koms

Istraživanja i sjajne predloge za aktivno učešće potražite na sajtu KOMS

On kaže da mladi treba da prepoznaju uključivanje u organizacije kao način da pomognu sebi i dodaje da trećina mladih uopšte nije uzela u obzir uključivanje u rad omladinskih organizacija, što je jedan od načina da deluju na svoje okruženje.

"Ključni izazov je činjenica da, prema istraživanju, oko dve trećine mladih uopšte nisu uključeni u organizacije. Oni to vezuju za političke stranke i ono na šta mislim kada u užem smislu govorimo o učešću. KOMS se zalaže za aktivno učešće mladih i za to da oni moraju da prepoznaju u kojim sve organizacijama mogu da se aktiviraju. U Narodnoj skupštini sedi samo sedmoro mladih od 250 ljudi, što je manje od tri odsto i zato ne možemo da govorimo ni o podsticajnom okruženju, o sredini koja šalje poruku mladima da mogu i da bi trebalo da se uključe", ispričao nam je Đorđe.

On je upozorio i da je danas veliki izazov mlade uopšte motivisati da krenu u akciju, jer više od 47 odsto njih kaže da ne bi izašlo ni da glasa, što je jedno od osnovnih prava i obaveza u demokratskom društvu. No, važno je ipak prepoznati da je moguće učiniti nešto, da opcija ima i da, iako je teren trenutno mali, ipak mladi mogu na njemu da zaigraju igru aktivizma.

M. Leđenac


Možda te još zanima:

.

Vebinar o omladinskim razmenama

Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar pod nazivom “Putuj u inostranstvo kroz omladinske razmene”. Vebinar je namenjen mladima od 13…

.

Osam interaktivnih omladinskih predstava početkom aprila u Novom Sadu

Unapređenje kvaliteta omladinske kulture, kroz izgradnju političke svesti, kritičkog razmišljanja i međunarodne solidarnosti mladih cilj je projekta "Evropska mreža za…

.

Akademija omladinske politike

Krovna organizacija mladih (KOMS) otvorila je konkurs za odabir pete generacije Akademije omladinske politike. 

.

Do letovanja kroz sezonske poslove

Leto je period za zabavu, opuštanje i odmore. No, suprotno uvreženom mišljenju da mladi ove dane provode po kafićima, mnogi…

.

SOFA - besplatni sportski treninzi

Udruženje Studentske i omladinske fizičke aktivnosti - SOFA, omogućilo je besplatno treniranje studentima koji imaju između 18 i 25 godina. Zainteresovani…

.

Akademija omladinske politike

Krovna organizacija mladih (KOMS) otvorila je konkurs za odabir pete generacije Akademije omladinske politike. 

  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo