...
TRENUTNO20:00 - 21:00Superoperater

Društvo / Aktivizam

Teme oko kojih su se najviše lomila koplja u 2019.

26.12.2019.

Kraj je godine i vreme je da sumiramo ono što smo ove godine uradili u emisiji "Za i protiv". Od kako je nastala, ova emisija bavila se najširim spektrom društvenih problema koji muče mlade u Srbiji ili kod njih bude veliko interesovnje. Ipak, neke od tema izazvale su u vama veće interesovanje od drugih. Stoga smo odlučili da ponovimo priču o tri teme na koje su slušaoci Oradija reagovali najviše, najgorljivije ili najbučnije.

.

Prva među njima bila je priča o Greti Tunberg. Mala ekološka ratnica, lice koje je postalo prepoznatljivo i u najudaljeinijim ćoškovima sveta, ovih se dana vratila kući posle višemesečnog putovanja i promocije potrebe da radikalno izmenimo svoje ekološke politike. Postala je lice godine američkog magazina Time i to kao najmlađa osoba kojoj je to pošlo za rukom.

U oktobru smo pričali o njenom žestokom govoru u Ujedinjenim nacijama, kao i o količini mržnje na koju je naišla, naročito u muškom delu populacije i to onoj srednjih godina. Poslušajte ponovo razgovor koji smo o Greti vodili sa aktivistkinjom Milom Popović i psihološkinjom Anđelijom Simić:

pusenje2 jpeg

Druga tema koja je pobudila dosta pažnje u vama bila je ona koja se bavila pušenjem i to navodnim zdravijim alternativama. Pozabavili smo se IQS fenomenom, nargilama, nikotinskim žvakama, hemijskim cigaretama i došli do zaključka da zdrave zamene nema. Duvan ili ostavljamo ili nastavljamo da se trujemo, nema potrebe da se dovodimo u zabludu.

Poslušajte i zbog čega je tako:

Treća tema u protekloj sezoni na koju su slušaoci i čitaoci Oradija najviše reagovali je i najaktuelnija. Ukidanje paušalaca u Srbiji naišlo je na zlovolju u IT sektoru, verovatno najzdravijoj industrijskoj grani osiromašene Srbije. Od kako se pojavila ova namera Vlade Srbije, lome se koplja hoće li nove odredbe ugroziti IT industriju ili će je unaprediti. sa jedne strane stoji Vlada koja hvali rešenje, a sa druge paušalci koji prete da će iseliti svoje poslove i angažmane odavde. Poslušajte šta su tada rekli stručnjaci i čemu možemo da se nadamo naredne godine.

P. K.

Možda te još zanima:

.

Posetite Grammy muzej

Muzički koncerti su na pauzi i moraćemo da naučimo da živimo s tim. Ali, dok cela situacija ne prođe, na…

.

Gretina neprijatna istina protiv hejtera

Čini li vam se da planeta Zemlja, jedina planeta na kojoj možemo da opstanemo, lagano počinje da se raspada? Verujete…

.

Zabranom pušenja šaljemo poruku o osnovnim ljudskim pravima

Dve trećine građana u Srbiji su pušači, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. Većinu čine aktivni pušači. Svakog dana se popuši…

.

Vredi pročitati: "Kontraendorfin" i "Atlas pseudomitologije"

Autor zanimljive zbirke pesama pod nazivom "Pušenje Korone", naš sugrađanin Jovan Jakšić, preporučio nam je da ove nedelje pročitamo dve…

.

Dnevnik korone u stihovima

Novosađanin Jovan Jakšić nedavno je za izdavačku kuću Kulturanova, u ovkiru edicije "Iza barikade", objavio zbirku pesama "Pušenje Korone" inspirisanu…

.

Teme koje su ostavile najveći utisak na vas

Prošla je još jedna sezona naše emisije "Za i protiv", prilično uspešno reklo bi se. Obradili smo tridesetak vrućih i…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo