...
TRENUTNO14:00 - 15:00RetroTips

Društvo / Aktivizam

Panel o vožnji u zaštićenim područjima

14.04.2021.

Panel diskusija "Kvadovi u zaštićenim područjima, zašto NE" u organizaciji udruženja Fruškać biće održana u četvrtak, 15. aprila u 19 časova, na zvaničnoj Fejsbuk stranici organizacije Fruškać.

.

Na pitanja šta su to zaštićena područja, zašto je važno da takva i ostanu, kao i kako smo došli do toga da sve masovnija upotreba kvadova postane goruća tema ekologa i zaštitara, odgovaraće Vera Pullen ekolog, Goran Sekulić biolog (WWF Adria) i Dragan Gmizić novinar.

Pre nego što kupimo ili iznajmimo kvad i odemo da se vozimo po Fruškoj gori, trebalo bi da znamo da je vožnja motornim vozilima u zaštićenim područjima zabranjena. Cilj ovog panela je da objasni šta su zaštićena područja, zašto su zaštićena i koje su posledice vožnje motornim vozilima po biodiverzitet zaštićenih područja.

"Pojam zaštićena područja je jedan od onih pojmova koji smo mnogo puta čuli, a o kom zapravo jako malo znamo. Iz tog razloga ćemo se na ovom panelu prvenstveno baviti ovom temom, ali ćemo pričati i o tome kako se mi kao pojedinci ili kao zajednica odnosimo prema zaštićenim područjima. Takođe, da li naše institucije imaju snage da obezbede sprovođenje i poštovanje zakona u zaštićenim područjima i koje su to neophodne reforme na koje čekamo", najavljuju organizatori. 

Vožnja kvadova nije jedini problem nacionalnog parka Fruška gora, pa će se tako na panelu razgovarati i o ostalim problemima zaštićenih područja i parkova, kao što su krivolov, bacanje smeća i stvaranje divljih deponija  i prekomerna seča drveća u zaštićenom pojasu.

Panel diskusiju možete pratiti ovde.


Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo