...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Majkić

Društvo / Aktivizam

"Ovo je Srbija" ne sme da bude izgovor za sve

25.12.2019.

Više od 60 odsto mladih, prema KOMS-ovom Alternativnom izveštaju o položaju mladih, planira da ode iz Srbije. To je problem sa kojim se naša zemlja već duže vreme susreće. Oni pretežno žele da odu u Zapadnu Evropu, SAD ili Rusiju, jer smatraju da tamo postoje uslovi za bolji i kvalitetniji život.

.

Kako se navodi u ovom istraživanju, "države nažalost nemaju adekvatne odgovore niti mreže populacione politike, kojima bi se sprečio masovni odlazak građana iz zemlje". Razloga je mnogo: od onih egzistencijalnih, materijalnih, političkih, pa sve do narušenih vrednosti i neuklapanja u okvire koje naša zemlja pruža. Međutim, ostanak zavisi isključivo od mladih u Srbiji, kako za Oradio pričaju jedan od osnivača Omladinsko studentske akcije Novi Sad- OSE, Brajan Brković i PR menadžerka te organizacije Aleksandra Maletić.

"OSA je neformalna organizacija koja je nastala kako bismo se bavili problemima mladih, jer postoji veliko nezadovoljstvo i pesimizam u načinu razmišljanja, što dovodi do apatije koju mi želimo da razbijemo. Trenutni problem je odlazak mladih, takođe i nezaposlenost i to što mladi imaju averzju prema politici. Postoje mnogi studenti koji moraju da rade kako bi finansirali studije, ja sam na primer jedna od njih", kaže Aleksandra.

Brajan kaže da oni, krouz akciju koji organizuju subotom, traže ljude koji će im dati realne argumente zašto ostati u Srbiji, što je jako teško naći.

"Smatram da bi mladi trebalo da urade sve što je do njih, pre nego što odu, zato što tako mogu otići mirna srca, da znaju da su zaista nešto probali. Uvek kažem - pre nego što odeš počisti za sobom, pa koliko ko može. Poenta je interakcija sa mladim ljudima, ali i sa njihovim roditeljima, bakama i dekama, ali pre svega tražimo razloge zašto bi ostali", kaže Brajan.

Jedan od glavnih aduta akcije, kako nam Brajan i Aleksandra pričaju je brojčanik koji od prve nedelje, pa do danas odbrojava koliko mladih je otišlo. Do sada je to više od 5.000 mladih.

"Jedna od poruka koja je ispisana tokom akcija je pre nego što odeš uradi sve što možeš. Mladi moraju da razmišljaju o tome kakva budućnost ih čeka u ovoj zemlji, da li će morati najbolje godine života da provedu u aktivizmu, boreći se za vazduh, ili će to biti aktivizam koji je više fokusiran na građenje lepih stvari, umesto na rešavanje problema koje možda mladi i ne bi trebalo da rešavaju, već država", ističe Brajan.

osa jpg

Foto: Privatna arhiva

Aleksandra kaže da će OSA nastaviti da se bavi problemima mladih i da će biti još različitih akcija.

Kako god bilo, mladim ljudima koji reše da odu iz zemlje nije lako. Suočeni su sa nepoznatom okolinom, okruženjem, promenjenim načinom života i uslova. Sa druge strane, nije lako ni onima koji ostaju u zemlji, a nezadovoljni su. O granicama koje mladi mogu da trpe, o trenutcima kada razbijaju svoje barijere i kada su njihove prelomne tačke u kojima odlučuju da li će otići ili ostati, pričali smo sa psihološkinjom Bojanom Bodrožić.

"Odlazak iz Srbije nije linija manjeg otpora, to je linija većeg otpora, jer je zabluda da je lako otići napolje i uspeti. To nije laka odluka i njima nije lako kada odu. Oni idu jer traže neki bolji život, s tim što se razlikuju oni koji već na studijama razmišljaju o odlasku, možda su perspektivni, planiraju doktorske studije i razlikuju se. Oni koji pokušavaju da ostanu, vide da ne ide, ne mogu da nađu posao i osećaju se na neki način obezvređeno na svakom koraku", ističe Bojana.

Ona kaže da je ovaj "istorijski momenat" prilično nezahvalan za mlade zato što je, kako nam ona priča, njima prilično jasno da ako nešto žele da urade svojim trudom i radom, to se baš neće ceniti.

"Neću da kažem da to nikada nije tako, ali je velika šansa da će biti tako. Generalno je društvo takvo da se ne ceni kvalitet, ne prolaze dobro oni koji imaju kompetenciju, već oni koji imaju veze, naročito političke. Zato mislim da oni sve više odrastaju, studiraju sa tom mišlju da ovde već nema perspektive. A i roditelji sve više razumeju da je za njih dobro da odu i nađu neki bolji život za sebe", kaže Bojana.

osa2 jpg

Prvo i osnovno pravo svakog čoveka na planeti zemlji je pravo na slobodu mišljenja i izbora. Prilikom donošenja izbora, važno je sagledati sve aspekte koji mogu da utiču na odluku. U slučaju odlaska mladih iz Srbije, možda treba da se podsetimo šta to zakonom ova zemlja obećava i treba da pruži mladima. Neki od članova Zakona o mladima kažu:

Svi, a posebno subjekti omladinske politike, u okviru svojih poslova i delokruga podržavaju društveno osnaživanje mladih na način utvrđen zakonom, Strategijom i drugim instrumentima omladinske politike.

Svi mladi su jednaki.

Brajan ističe da se dogodilo nešto, što po njegoom mišljenju, nikako nije smelo da se dogodi.

"To je da rečenica Ovo je Srbija, postaje izgovor za sve i zato mi se čini da mladi nisu svesni koliko moći nose u svojim rukama. Ako imate 1.000 mladih na ulici, imate još 2.000 roditelja. Tako da oni moraju da shvate da od njih zavisi kakva će im biti budućnost".

J.Božić

Možda te još zanima:

.

Osnivači Instagrama napustili Facebook

Iako se iz perspektive svih nas čini da Facebook i Instagram nikad nisu bili popularniji, nevolje u raju ipak postoje.

.

Osamostaljivanje je važno za mentalno zdravlje

Napuštanje roditeljskog gnezda na Balkanu i u zemljama Mediterana, sa kojima delimo naš prepoznatljivi mentalitet, mnogo je dugotrajniji proces nego…

.

Mladi ne znaju ko ovde govori istinu

Većina mladih ne vidi bilo kakvu perspektivu u Srbiji, pokazalo je istraživanje Biroa za društvena istraživanja. Zbog toga većina njih…

.

Mladi sanjaju odlazak, nema ko da ih zaustavi

Australija, Kanada i Nemačka tri su države koje masovno privlače mlade obrazovane ljude iz Srbije. Na korak iza njih su…

.

Novi igrač donosi nove odnose na tržištu muzike

Muzički striming servis Spotifaj (Spotify) od nedavno je dostupan u svim zemljama Balkana i bivše Jugoslavije. "Sada korisnici mogu da…

.

Nagrada novinarima Oradija za izveštavanje o siromaštvu

Novinari Oradija Jelena Mijatović i Petar Klaić dobitnici su ovogodišnje nacionalne nagrade za dostojno izveštvanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo