...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Putovanja

Vreme je za more, ali nije tako jednostavno

15.07.2021.

Konačno se čini kao da je cirkus otišao iz grada i sada u pozadini filma koji živimo ide samo ono summertime and the living iz easy. Da je makar tako lako, u julu, koji još nijedan dan nije zabeležio sa temperaturom manjom 30 stepeni i to u hladu. Ta gradska praznina nekako uvek znači da je vreme za more.

.

Međutim, to više nije tako jednostavno - koronavirus zakomplikovao je sve, pa i odlazak na more ili na izlet u neki od evropskih gradova. Putovanja bi naročito mogla da budu komplikovana za one koji još nisu primili jednu od vakcina protiv Kovida-19.

"I mi imamo utisak da su ljudi željni putovanja i da jedva čekaju da se stabilizuje stanje, tako da je još veća potražnja od očekivane. Najbitnije je uzeti putno zdravstveno osiguranje, bez toga ne preporučujemo da se ide na put. Sada jeste malo komplikovaniji ulazak na destinacije, ali svakako za putnike koji su vakcinisani postoje određene olakšice. Za Grčku je, recimo, odobren brzi antigenski test koji ne treba da bude stariji od 48 sati, takođe i za Tursku. Nedavno je i Egipat priznao potvrdu o vakcinaciji", objašnjava Ksenija Milovac iz jedne od novosadskih turističkih agencija.

To što je ulazak omogućen i nevakcinisinama, gde su mladi u velikom broju, pak ne znači da je od tog momenta sve jednostavno. Ulazak u zemlju i putno osiguranje su jedna stvar, a provod koji tražite sasvim druga. Nastja Prodanić poslednjih nekoliko godina radi upravo kao turistički pratilac grupa isključivo mladih koji putuju na odmore u Grčku i kaže da se ove godine ipak neke stvari razlikuju.

"Ono sa čime ćemo sigurno imati problema jeste da je u Grčkoj napokon ukinut noćni policijski čas, ali još uvek nisu dozvoljena okupljanja na žurkama, druženja uz živu muziku ili neki drugi oblik zabave, mada sam sigurna da će Grčka kao zemlja turizma na našim prostorima definitivno naći način da to reši, kao što su to uradile i druge komšijske zemlje", ističe Nastja.

putovanje2 jpg

Jedino gde neće biti problema je vaš novčanik. U ponudi je trenutno mnogo last minute varijanti, pa tako deset dana letovanja u Grčkoj sa autobuskim prevozom možete naći i za manje 100 evra, a cene su, kako Nastja kaže, slične onima iz prošlih godina.

"Što se tiče cena, generalno, one su za većinu destinacija ili iste ili čak i niže, tako da se definitivno dosta mladih prijavilo ove godine i to me je usrećilo", zaključuje ona.

Dakle, za Grčku, koja je jedna od najpopularnijih destinacija za građane Srbije, potrebno je popuniti elektronski obrazac prijave i to najmanje 24 časa pre putovanja.

Oni koji nisu vakcinisani moraju da poseduju negativan PCR test - ne stariji od 72 sata - ili negativan brzi antigen test - ne stariji od 48 sati. Slična pravila važe i za one koji žele u Bugarsku i Hrvatsku.

U Albaniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, može se bez ograničenja - nije potreban ni test na koronavirus, ni dokaz o vakcinaciji.

Nevakcinisanima je, za malo dalje destinacije, na primer za Egipat ili Tursku, takođe potreban negativan PCR tekst.

Podjednako komplikovani kao odlazak na more su izleti u evropske gradove - sve zavisi od zemlje do zemlje. Na primer, ko želi u Skoplje ili u Budimpeštu neće imati gotovo nikakvih problema, ali se zato do Varšave ili Rima veoma teško stiže. 

U Severnu Makedoniju, Mađarsku i Češku može se ući bez ograničenja.

Maske moraju da se nose i na aerodromima se uglavnom meri i temperatura.

Za Austriju, u kojoj živi veliki broj državljana Srbije, potrebno je imati sertifikat o vakcinaciji, uverenje o preležanoj bolesti ili negativan test na Kovid-19.

Državljani Srbije trenutno, između ostalog - barem u turističke svrhe - ne mogu da uđu u Italiju, Poljsku, Norvešku i Kanadu.

Za Izrael je potrebno odobrenje izraelskih vlasti, kao i popunjavanje upitnika i negativan test, a svi putnici moraju da budu pokriveni zdravstvenim osiguranjem. Takođe, po dolasku u zemlju obavezan je karantin.

U Ameriku se takođe može uz negativan test ili potvrdu da ste preležali koronu. 

Vodite računa o tome da ništa nije zacrtano u kamenu, te da se uslovi menjaju u pojedinim, ako ne i svim državama, iz nedelje u nedelju. 

Više detalja o uslovima putovanja u sve zemlje sveta možete pronaći na sajtu Ministarstva inostranih poslova Srbije.

Ceo prilog možete poslušati u plejeru.

 

I. M.

Fotografije: pexels.com 

Možda te još zanima:

.

Manjak integriteta najveća prepreka slobodnom i profesionalnom novinarstvu

Jelena Radivojević (28) novinarka je Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK). Ona je nedavno na proslavi 25 godina postojanja Novosadske…

.

Mladim novinarima treba dati više prostora

Filip Lukić (28) novinar je televizije N1. Novinarstvo je završio na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a master studije sociologije…

.

Stanice solidarnosti za lakše zimske dane ljudima u nevolji

Sa dolaskom hladnog vremena svi oni čije je dom, na žalost, postala ulica, nalaze se u mnogo goroj situaciji nego…

.

Petarde: Praznični teror manjine

Svakog petka ili subote uveče, posebno ako živite u širem centru grada, možete očekivati vatromet. Venčanje, neka gradska svečanost, rođenje,…

.

Poziv za kulturnu razmenu i upoznavanje mladih iz Srbije i sa Kosova

Slobodna zona Junior i Filmski festival Slobodna zona pozivaju mlade uzrasta od 18 do 25 godina iz Srbije da budu deo treće generacije…

.

Pozorište mladih otkupilo tekst Luke Kurjačkog i pomaže njegovo lečenje

Akcijama prikupljanja novca za lečenje mladog dramaturga Luke Kurjačkog pridužilo se ovih dana i Pozorište mladih i to tako što…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo