...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

LGBT: Borba za jednaka prava i dalje traje

13.05.2019.

Prva Novosadska nedelja ponosa počela je danas (ponedeljak), a njena završnica biće krunisana Novosadskim prajdom u petak u podne. Novosadska nedelja ponosa zakazana je u sedmici u kojoj se obeležavaju Međunarodni dani borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

.

U okviru nedelje ponosa, biće organizovane tribine, izložbe, žurke, projekcije filmova, sve to u organizaciji grupe "Izađi" iz Novog Sada uz podršku Grada Novog Sada i Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019.

Koordinator programa Filip Kocevski kaže da su tokom godina primetne promene u LGBT zajednici i odnosu društva prema njima. Kako je rekao, što se Srbije tiče promena je vidljiva i znatno veća, društvo je počelo da prihvata i da razume probleme sa kojima se LGBT zajednica svakodnevno susreće.

"Kada je u pitanju država, mi od 2009. godine imamo Zakon o zabrani diskriminacije, gde je jasno navedena seksualna orjentacija i rodni identitet. Od 2013. godine postoji član Krivičnog zakonika 54a koji osuđuje zločin iz mržnje, a prvu presudu smo dobili tek prošle godine, iako je zakon na snazi pet godina. Stvari se polako menjaju, Srbija je sporija u tom društvenom razvoju, pa ne možemo da očekujemo da će se stvari i na ovom polju drastično promeniti. Nama je drago da vidimo svaki pomak na bolje i pozdravljamo svako korišćenje zakona", rekao je Filip.

Izvršna direktorka grupe "Izađi", Isidora Isakov kaže da je, kada je reč o tome šta je tokom godina postalo bolje a šta gore, to pitanje našeg doživljaja diskriminacije.

"Promene su se desile na bolje, u smislu da su LGBT osobe krenule da izlaze i pričaju javno, ako uzmemo u obzir da devedesetih godina nije postojala niti jedna organizacija koja se bavila štićenjem prava LGBT osoba, a sada ih imamo oko desetak i više. Sama ta vidljivost donela je i vidljivost diskriminacije koju osobe doživljavaju. Mi možemo da kažemo da je to nešto što je gore, jer nasilje i diskriminacija jesu prisutni u svakoj sferi života jedne LGBT osobe, od porodičnih i partnerskih odnosa, pristupa službama i servisima koje država obezbeđuje svim građanima, pa sve do prava o kojima se toliko govori. Ono što LGBT osobe doživljavaju je daleko prisutnije u javnosti, izražajnije je i lakše je identifikovati koji su to problemi i tipovi diskriminacije", objasnila je Isidora.

Emisiju "O tome se priča" možete da poslušate u plejeru

Filip Kocevski kaže da su reakcije na Nedelju ponosa bile različite i dodaje da su očekivali da bude mnogo gore, iz prostog razloga što prvi put u Novom Sadu organizuju ovakvu manifestaciju.

"Svakako su postojali neki vrlo snažni komentari koji mogu da se podvedu pod govor mržnje na internetu. Ti statusi i komentari na društvenim mrežama i portalima su skrinšotovani i prosleđeni tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, koje se inače i bavi evidentiranjem zločina iz mržnje i govora mržnje na društvenim mrežama. Naša viđenja tih komentara su različita, zbog toga što smo sa druge strane iznenađeni pozitivnim komentarima i rečima podrške čitavog društva, pripadnika i LGBT i strejt zajednice. Veoma nam je drago što postoji određen broj ljudi koji veruje u naš cilj i u to da treba da se borimo za svoja prava i jednakost u društvu", kaže naš sagovornik.

"Bitno je da dajemo ljudima informacije koja su to prava ugrožena, za šta se mi tačno borimo i kakve diskriminacije trpimo. Najčešći komentari na društvenim mrežama, koji dolaze kao neki vid revolta društva koje ne razume o čemu se radi ali nema baš želju ni da sluša, ne dobijaju naš odgovor jer nema mnogo efekta razgovor sa osobom koja ne želi da razgovara. Ukoliko nije u pitanju govor mržnje koji prosleđujemo tužilaštvu, obično ih hajdujemo, jer ne želimo da osobe koje se još uvek nisu autovale, a koje su u procesu prihvatanja sebe i izlaženja pred porodicu, budu izložene takvim komentarima", navodi Isidora.

Šta treba uraditi da se to ne naziva borbom?

To će se desiti kada prestanemo da ljude doživljavamo kao različite. Mi sada izdvajamo LGBT populaciju iz opšte populacije zato što oni jesu ugroženi po određenim specifičnim pitanjima vezanim za njihov život. Kada to više ne budemo morali da radimo i kada etiketiranje prestane, onda će biti drugačije. I zemlje koje su razvijenije i dalje se bore za ljudska prava, tako da neka perspektiva kada bi to moglo da se desi ne postoji. Srbija je jako daleko od toga.

Novosadski prajd zakazan je za petak u 12 časova na Trgu republike. Uveče će u Firchie Think Tank studiju u Kineskoj četvrti biti organizovana "Drag up" žurka, što je, najveći drag šou organizovan u Novom Sadu.

J.Mijatović

Možda te još zanima:

.

Atmosfera uoči Prajda bolja, ali i dalje ne dovoljno dobra

Organizatori Beograd Prajda kažu da postoje pozitivni pomaci kada je reč o atmosferi u društvu i medijima koja prati najavu…

.

Drag queen show više od zabave

U okviru Novosadske nedelje ponosa, koja je upravo završena, održan je i „Drag queen show“.  Iako su „drag queen“ predstave…

.

Potrebno unapređenje ekonomskog položaja LGBT+ zajednice

Novosadska Grupa Izađi će, uz podršku USAID-a, u narednom periodu realizovati projekat "Radimo zajedno" koji za cilj ima ekonomsko osnaživanje…

.

Novosadska nedelja ponosa: U fokusu zapošljavanje LGBT osoba

Novosadska nedelja ponosa se ove godine održava od 15. do 21. maja. Kako navode organizatori, samoj nedelji će prethoditi i…

.

Čovek nekad mora da prođe golgotu da bi ostvario ideju

Nakon osvojenih nagrada u Španiji i Francuskoj, film "Kristina" stigao je i u Srbiju, gde je već dobio i domaće…

.

Politika u Srbiji nije naklonjena LGBT zajednici

Pre 12 godina u Srbiji je prvi put započeta priča o zakonskom prepoznavanju istopolnih zajednica. To znači da više od…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo