...
TRENUTNO10:00 - 10:30Pre podne na O radiju

Društvo / Aktivizam

LGBT: Borba za jednaka prava i dalje traje

13.05.2019.

Prva Novosadska nedelja ponosa počela je danas (ponedeljak), a njena završnica biće krunisana Novosadskim prajdom u petak u podne. Novosadska nedelja ponosa zakazana je u sedmici u kojoj se obeležavaju Međunarodni dani borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

.

U okviru nedelje ponosa, biće organizovane tribine, izložbe, žurke, projekcije filmova, sve to u organizaciji grupe "Izađi" iz Novog Sada uz podršku Grada Novog Sada i Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019.

Koordinator programa Filip Kocevski kaže da su tokom godina primetne promene u LGBT zajednici i odnosu društva prema njima. Kako je rekao, što se Srbije tiče promena je vidljiva i znatno veća, društvo je počelo da prihvata i da razume probleme sa kojima se LGBT zajednica svakodnevno susreće.

"Kada je u pitanju država, mi od 2009. godine imamo Zakon o zabrani diskriminacije, gde je jasno navedena seksualna orjentacija i rodni identitet. Od 2013. godine postoji član Krivičnog zakonika 54a koji osuđuje zločin iz mržnje, a prvu presudu smo dobili tek prošle godine, iako je zakon na snazi pet godina. Stvari se polako menjaju, Srbija je sporija u tom društvenom razvoju, pa ne možemo da očekujemo da će se stvari i na ovom polju drastično promeniti. Nama je drago da vidimo svaki pomak na bolje i pozdravljamo svako korišćenje zakona", rekao je Filip.

Izvršna direktorka grupe "Izađi", Isidora Isakov kaže da je, kada je reč o tome šta je tokom godina postalo bolje a šta gore, to pitanje našeg doživljaja diskriminacije.

"Promene su se desile na bolje, u smislu da su LGBT osobe krenule da izlaze i pričaju javno, ako uzmemo u obzir da devedesetih godina nije postojala niti jedna organizacija koja se bavila štićenjem prava LGBT osoba, a sada ih imamo oko desetak i više. Sama ta vidljivost donela je i vidljivost diskriminacije koju osobe doživljavaju. Mi možemo da kažemo da je to nešto što je gore, jer nasilje i diskriminacija jesu prisutni u svakoj sferi života jedne LGBT osobe, od porodičnih i partnerskih odnosa, pristupa službama i servisima koje država obezbeđuje svim građanima, pa sve do prava o kojima se toliko govori. Ono što LGBT osobe doživljavaju je daleko prisutnije u javnosti, izražajnije je i lakše je identifikovati koji su to problemi i tipovi diskriminacije", objasnila je Isidora.

Emisiju "O tome se priča" možete da poslušate u plejeru

Filip Kocevski kaže da su reakcije na Nedelju ponosa bile različite i dodaje da su očekivali da bude mnogo gore, iz prostog razloga što prvi put u Novom Sadu organizuju ovakvu manifestaciju.

"Svakako su postojali neki vrlo snažni komentari koji mogu da se podvedu pod govor mržnje na internetu. Ti statusi i komentari na društvenim mrežama i portalima su skrinšotovani i prosleđeni tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, koje se inače i bavi evidentiranjem zločina iz mržnje i govora mržnje na društvenim mrežama. Naša viđenja tih komentara su različita, zbog toga što smo sa druge strane iznenađeni pozitivnim komentarima i rečima podrške čitavog društva, pripadnika i LGBT i strejt zajednice. Veoma nam je drago što postoji određen broj ljudi koji veruje u naš cilj i u to da treba da se borimo za svoja prava i jednakost u društvu", kaže naš sagovornik.

"Bitno je da dajemo ljudima informacije koja su to prava ugrožena, za šta se mi tačno borimo i kakve diskriminacije trpimo. Najčešći komentari na društvenim mrežama, koji dolaze kao neki vid revolta društva koje ne razume o čemu se radi ali nema baš želju ni da sluša, ne dobijaju naš odgovor jer nema mnogo efekta razgovor sa osobom koja ne želi da razgovara. Ukoliko nije u pitanju govor mržnje koji prosleđujemo tužilaštvu, obično ih hajdujemo, jer ne želimo da osobe koje se još uvek nisu autovale, a koje su u procesu prihvatanja sebe i izlaženja pred porodicu, budu izložene takvim komentarima", navodi Isidora.

Šta treba uraditi da se to ne naziva borbom?

To će se desiti kada prestanemo da ljude doživljavamo kao različite. Mi sada izdvajamo LGBT populaciju iz opšte populacije zato što oni jesu ugroženi po određenim specifičnim pitanjima vezanim za njihov život. Kada to više ne budemo morali da radimo i kada etiketiranje prestane, onda će biti drugačije. I zemlje koje su razvijenije i dalje se bore za ljudska prava, tako da neka perspektiva kada bi to moglo da se desi ne postoji. Srbija je jako daleko od toga.

Novosadski prajd zakazan je za petak u 12 časova na Trgu republike. Uveče će u Firchie Think Tank studiju u Kineskoj četvrti biti organizovana "Drag up" žurka, što je, najveći drag šou organizovan u Novom Sadu.

J.Mijatović

Možda te još zanima:

.

Počeli IDAHOBIT dani

Grupa IZAĐI obeležava 17. maj -  Međunarodni dan protiv homofobije, bifobije i transfobije serijom događaja pod nazivom „IDAHOBIT dani 2021“ do…

.

Istopolne zajednice rešavaju egzistencijalne probleme

Predlog Zakona o istopolnim zajednicama je dobar korak ka ostvarivanju prava LGBT zajednice, iako neka rešenja koja donosi nisu idealna…

.

LGBT zajednici nedostaje sistemska podrška

Grupa Izađi objavila je priručnik za rad sa mladim LGBT osobama u školskom okruženju "Škola bezbedna za sve". Priručnik se bavi…

.

Diskriminacija, digitalno nasilje i borba za prava

Pripadnici LGBT populacije se i dalje bore za ravnopravnost i prihvatanje u društvu. Prva Parada ponosa u Srbiji održana je…

.

Psihološko savetovalište za LGBT+

U okviru Društvenog centra Grupe IZAĐI, u Novom Sadu sa radom počinje psihološko savetovalište za lgbt+ osobe i njihove porodice.…

.

Seksualna orijentacija nije dijagnoza

Homoseksualnost i transseksualnost naše društvo i dalje, iako nisu retke pojave, ne prepoznaje kao odvojene pojmove, zbog nedostatka znanja u…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo