...
TRENUTNO18:45 - 19:00Lampica

Društvo / Aktivizam

Kandidujte svoje ideje za "Šta nam teško" program

16.08.2022.

U protekle tri godine kroz program “Šta nam treško” neformalne grupe mladih iz Srbije imale su priliku da oplemene svoju okolinu dobrim idejama. U više od 130 odobrenih projekata popravljali su parkove, koševe, organizovali turnire, predavanja, radionice i festivale, pomagali mladima i starijima, životinjama i pravili bašte i oaze.

 
.

Ovaj konkurs, koji se od 2019. godine održava u okviru programa "Mladi su zakon" Ministarstva sporta i omladine podržava i Pokret gorana Vojvodine.

Kako kaže Vladimir Budalić iz ove organizacije, od kako je zaživeo program, nailazili su na sjajan odziv mladih neformalnih grupa širom Srbije.

“Najmanje petoro mladih od 15 do 30 godina potrebno je da bi se oformila neformalna grupa i osmislio projekat koji će nam poslati. Takođe i organizacije koje imaju u Upravnim odborima bar dve trećine mladih. Ohrabrujemo ih sve da se prijave. Konkurs je počeo 10. juna i veliko je interesovanje, do sada smo već negde na 75 odabranih projekata”, objašnjava Budalić.

sombor jpg

Prema njegovim rečima, do sada se već izbistrilo i koje su to ideje koje se ponavljaju.

“Uvek su aktuelne akcije zaštite životne sredine, poput čišćenja, sadnje, postavljanja mobilijara na javnim prostorima. Ima i radionica neformalnog obrazovanja. Imali smo dosta digitalnih projekata, javljaju se i mladi koji bi da rade nešto u 3D štampi”, kaže Budalić.

Peti krug traje do 18. avgusta, a onda se organizuju novi konkursni krugovi koji će trajati sve dok se ne potroši novac namenjen za ovaj program.

Jedan od projekata bio je i iscrtavanje murala, a kako je to urađeno objasnila je Marija Petrović koordinatorka i mentorka u ovom programu.

“U ovom programu mladi imaju mentorsku podršku, što je veoma važno, jer mnogi od njih prvi put učestvuju u ovakvim konkursima. Murali su oslikavani na javnim površinama, za koje je potrebna dozvola, pa je ta podrška mentora veoma važna za sve”, rekla je Marija.

Kao primer kvalitetnog projekta koji dobija podršku je onaj neformalne grupa "Talas" iz Sombora koji su ovih dana sprovodili još jednu ekološku akciju.

Kako su rekli cilj akcije je da se dvorište Dobrovoljnog pevačkog društva oplemeni i opremi za nastup "Šarenog talenta”. Prvog dana uređenja aktivisti su očistili prostor i pripremili zemljište za sadnju. Naredna dva dana, u planu je sadnja ukrasnih biljaka i postavljanje klupa.

stanam png

Pored ovoga, ideja članova "Talasa" je i da se stepenište oslika sa motivom klavira kako je nekada i izgledalo.

Teme "Šta nam teško" volonterskih projekata mogu biti raznolike: ekološke, edukativne, socijalne, tj. usmerene posebno ugroženim grupama ljudi, zatim renoviranje, kampanje ili kulturni programi

Bitno je da projekat ima smisla, bude realno ostvarliv, rešava neki konkretan problem ili potrebu zajednice, poboljšava život u vašem mestu i neprofitnog je karaktera.

P.K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Tekvondo asocijacija Srbije traži volontere

Tekvondo asocijacija Srbije traži volontere – studente za rad na realizaciji Evropskog seniorskog prvenstva koje se, po prvi put, održava u Srbiji od 9.…

.

Volonteri prirodi po meri

Mladi istraživači Srbije otvaraju konkurs za nagradu “Volonteri prirodi po meri“. Godišnja nagrada za volontere u zaštiti prirode ima za cilj…

.

Vizualizator traži volontere

Festival fotografije Vizualizator, koji će biti održan od 15. novembra do 7. decembra poziva vas da se pridružite ekipi organizatora…

.

Volonterski kampovi – prilika da jeftino proputujete svet

Ubedljivo najjeftiniji način da se proputuje svet, ako ste mladi i željni avantura, jesu omladinski volonterski kampovi. Ne samo da…

.

Festival Vizualizator poziva volontere

Centar za razvoj fotografije poziva zainteresovane da se prijave za volontiranje na narednom izdanju Festivala fotografije "Vizualizator" u Beogradu, koji…

.

Volontiraj na "Uhvati film" festivalu

Otvoren je konkurs za volontiranje u timovima za prevođenje i za promociju na 21. Međunarodnom filmskom festivalu "Uhvati film".

  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo