...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Hranite pse lutalice, to ih greje zimi

20.12.2017.

Zakon o dobrobiti životinja kaže da je lokalna samouprava dužna da obezbedi prihvatilište ako na svojoj teritoriji ima napuštene životinje. Takođe dužna je da obezbedi prikupljanje, prevoz i zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja, kao i da im pruži pomoć, brigu i smeštaj u prihvatilištu u skladu sa ovim zakonom.

Dakle, zakon kaže da bi trebalo da brinemo o uličnim psima i da im obezbedimo smeštaj. Ali u praksi to na žalost nije uvek tako. Pojedini gradovi u Srbiji, imaju dobra rešenja kada pričamo o napuštenim životinjama. Dobar primer je grad  Pančevo koji gradskom Odlukom ima propisano postavljanje privremenih kućica , a veliki broj objekata gradskih institucija je pet friendly. 

.

Ono što najviše nedostaje psima i mačkama koji nemaju vlasnika jeste redovan obrok. Aleksandar Bursać, direktor javnog preduzeća Zoohigijena kaže da psi srednje dužine dlake sasvim lako mogu da podnesu i veoma niske temperature ako su adekvatno hranjeni i dobijaju odgovarajuću količinu ugljenih hidrata, proteina, masti, vitamina i mineralnih materija koji moraju da budu u sastavu jednog dobrog kompletnog obroka

"Ono što bi bila moja preporuka svima koji to mogu da urade, a  ima mnogo ljudi dobre volje koji mogu da pomognu napuštenim psima na ulicama našeg grada, to je da im pomognu sa hranom. Polovina tog obroka će otići na zagrevanje organizma. Ako im hrana bude lako dostupna u ovim zimskim mesecima, to će im omogućiti da na lakši način prebrode ove zimske dane", kaže Bursać.

Sa Bursaćem se slaže i Milena Brkljačić iz udruženja Spans i dodaje da je napajanje životinja u zimskim mesecima poseban problem zbog niskih temperatura

"Sa vodom je poseban problem u zimskom periodu kada su temperature ispod nule jer se voda brzo smrzne. Ono što je jako značajno je da se voda iznosi više puta dnevno. Uglavnom naši sugrađani koji vole kuce i mace imaju životinje o kojima brinu u svom kvartu. Ako bismo se svi angažovali u našem neposrednom okruženju svima bi bilo mnogo lakše, a pogotovo njima", kaže Milena.

Oba sagovornika O radija se slažu da bi trebalo da pomažemo napuštenim životinjama u zimskim mesecima, ali da to moramo raditi na mestima koja nisu prometna i da pazimo da na taj način ne smetamo svojim sugrađanima.

pas4 jpg

Još jedan primer kako možemo pomoći kucama i macama koji prezimljavaju na ulici jeste pravljenje privremenih kućica. Kućice možemo napraviti od običnih kartonskih kutija, malo stiropora i najlona. Tutorijale kako lako i sa malo novca možete napraviti sklonište za pse možete pronaći na YouTubeu, a inicijativu za zajedničko pravljenje kućica vrlo često preuzimaju organizacije koje brinu o životinjama.

Milena kaže da bi trebalo da vodimo računa i o tome šta ćemo staviti u kućicu da bi životinjama bilo toplije. Najbolja je slama jer ona ne upija vlagu, ali je nju teško nabaviti u gradu. Zato mnogi stavljaju ćebad i staru garderobu koji bi trebalo stalno menjati jer upija vlagu i smrzava se, a tada nanosi više štete nego koristi.

Novi Sad nema uređen prostor na kom bismo mogli da postavljamo privremene kućice, ali to ne znači da možemo da ih postavimo gde god to nama odgovara. Aleksandar Bursać kaže da bi bilo dobro da ih postavljamo na mirnijim mestima.

"Nemamo gradsku odluku da je to zabranjeno, bar koliko se meni čini, ali u svakom slučaju treba to učiniti na mestima gde psi češće borave i gde će naći mir. Nije bitno samo da ta kućica bude dobro izolovana već i da životinja ima nsvoj mir. Zaista je to njihova nasušna potreba, da ih niko ne uznemirava, da ih niko ne maltretira, u krajnjoj liniji oni u takvim kućicama neće ni boraviti."  

pas5 jpg

SPANS je sa još osam organizacija iz Novog Sada uputio inicijativu gradu u kojoj su tražili izmenu gradske Odluke i njeno usklađivanje sa Zakonom o dobrobiti životinja. Milena Brkljačić kaže da bi se poboljšao status napuštenih životinja u toku zime da je inicijativa prihvaćena. 

"Mi smo tražili da se briše sporan član 49 iz gradske Odluke o držanju domaćih životinja kojim se zabranjuje hranjenje životinja na prostoru javne namene, što je veoma problematično i nije u skladu sa Zakonom o dobrobitzi životinja. U ostalom mi smo grad u kome je na snazi CNR program koji podrazumeva da životinje borave na ulici. Znači vi podrazumevate da životinje borave na ulici, ali zabranjujete hranjenje. To je vrlo sporna odluka. Gradonačelnik jeste rekao da niko ko to ne bude radio u ulazima stambenih zgrada i negde gde ne uznemirava druge sugrađane neće biti kažnjen,  međutim, mi svi smatramo da je to vrlo sporan član i da bi trebalo da se briše iz te odluke." 

Milena dodaje da takođe traženo da se Odluka dopuni i da se njome predvidi postavljanje privremenih kućica. Njom bi bilo regulisano gde one mogu da se postavljaju i kako treba da izgledaju, a jedino bi tako mogli da budemo sigurni da te kućice i njihovi stanari ne smetaju našim sugrađanima.

Emisiju U kakvoj zemlji želim da živim možete preslušati i na podkastu O radija

A. Kovčić

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo