...
TRENUTNO13:00 - 13:10Pre podne na O radiju

Društvo / Aktivizam

Fruška gora, parkovi - šta ćemo plaćati, kada i zašto

24.06.2019.

Kada se pojavila vest da bi od sada četvoročlanu porodicu, koja odluči kolima da ode na Frušku goru i napravi barem jednu fotografiju, to sve moglo da košta 2.600 dinara dnevno, mnogi su iskazali veliki revolt. Neposredno nakon toga stigla je još jedna vest koja je upoznala javnost sa mogućom naplatom ulaska i u gradske parkove. Ko? Zašto? Odakle im ideja? Pa gde to u svetu ima? Ko će to da proverava? Ma kako je to uopšte moguće?- Samo su neka od pitanja koja su preplavila društvene mreže. Mi smo o ovoj temi, u emisiji "O tome se priča" , razgovarali sa nadležnim službama, građanima kao i članovima Pokreta za očuvanje prirode.

.

Kako navode u upravi Nacionalnog parka, radi se o primeni odredbi zakona donetog prošle godine, a oni su, prvi od svih zaštićenih prirodnih dobara u Srbiji koji su počeli da naplaćuju ove takse i to ne u potpunosti.

Pomoćnik direktora Nacionalnog parka Konstantin Plužarević kaže da je Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara propisao naknade koje se naplaćuju za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra, što je i Fruška gora. Ovaj zakon doneo je novine u odnosu na dosadašnje propise ali, kako kaže, naplata je postojala i ranije.

"Ranije je to bila objedinjena naknada, međutim sada je stupio na snagu zakon o javnim dobrima i naknadama i sva zaštićena prirodna dobra koja su na teritoriji Srbije su zaštićena tim zakonom. Jedan deo je ulazak u zaštićeno prirodno dobro. Mi ćemo se kao Nacionalni park Fruška gora truditi da poboljšamo kvalitet svih naših lokaliteta, planinarskih i biciklističkih staza, informativnih tabli. Idemo u smeru da budemo transparentniji prema građanima vezano za sve aktivnosti u okviru Nacionalnog parka zato što ćemo moći da ostvarimo veći deo prihoda sistemom naplate. Ako uspemo onda ćemo deo tih sredstava koristiti i za pošumljavanje", kaže Plužarević.

Jedna od stavki koja je podigla najviše prašine je informacija o naplaćivanju fotografija koje napravite kao privatno lice. Međutim, kako objašnjava naš sagovornik, to važi samo ukoliko je snimanje i fotografisanje u komercijalne svrhe.

"Mislim da je to nerealno. Toliko ima posetilaca na Fruškoj gori koja je otvorena sa svih strana. Zaista je nerealno da bi svako ko ima fotoaparat morao da plaća. Naplaćivaće se samo ukoliko vi nakon toga uprihodujete novac i koristite te fotografije u komercijalne svrhe".

Emisiju "O tome se priča" možete da poslušate u plejeru

Nacionalni park Fruška gora ima dvadesetak ulaza i najprometniji je u Srbiji. Pomoćnik direktora Nacionalnog parka Konstantin Plužarević objašnjava na na koji način će biti organizovana naplata.

"Za sada ćemo naplaćivati naknadu onima koji dođu da roštiljaju, parkiraju se i prošetaju, a u buduće ćemo raditi unificirani sistem gde će biti ravnomerno raspoređeno u svim delovima Nacionalnog parka kako bi svi imali iste mogućnosti. Park se prostire na teritoriji od osam opština i četrdeset pet mesnih zajednica i mi smo predvideli olakšice za te stanovnike koji gravitiraju oko Fruške gore. Ali dok ne napravimo plan nećemo krenuti u naplatu".

Lider Pokreta Odbranimo šume Fruške gore Dragana Arsić kaže da joj nije jasno kako je zakonodavac došao na ideju da obveznika za plaćanje naknade postavi čoveka, građanina, ljubitelja prirode.

"Sama po sebi sporna stvar je uopšte propisati obavezu plaćanja naknade ljudima koji borave u prorodi a druga je način sprovođenja te odluke. Prema mom mišljenju kruna svega jeste sama ideja naplaćivanja boravka u prirodi s obzirom na činjenicu da je u gotovo svim Nacionalnim parkovima Evrope ulaz besplatan. Vi uđete u pravi Nacionalni park gde nema intervencije čoveka i ne platite ništa, a ovde morate da plaćate takse. S druge strane svesni smo situacije koja se dešava po svim Nacionalnim parkovima, da se oni devastiraju. I sada imamo situaciju da je zakonodavac doneo odredbe kojima se štiti priroda, a u praksi to nije tako i na sve to dolazi naplata koja se nameće građanima Srbije", rekla je naša sagovornica.

Kako Dragana Arsić kaže, Nacionalni parkovi u Evropi i svetu ne naplaćuju građanstvu ulazak.

"Namerno se vodi ta priča na društvenim mrežama da se svuda naplaćuje ulaz. Javljaju se sporadično ljudi koji demantuju takve informacije. Ja imam utisak da konkretno Nacionalnom parku Fruška gora i odgovara tako neka konfuzija i takve informacije 'Pa da naplaćuje se, svako normalan će biti za to da se naplati naknada ako se to ulaže u održavanje tog zaštićenog područja'. Međutim to apsolutno nije tačno", rekla je Dragana.

fruskac jpg

Photo by: Fruškać

Pored naplate za NP Fruška gora bilo je reči u javnosti i o naplati ulaza u novosadske gradske parkove. Portparol Gradskog zelenila Ivan Nožinić kaže da se, iako postoji odredba koja poziva na naplatu, to neće desiti.

"Odnosi se na zaštićena prirodna dobra, a u Novom Sadu ih imamo tri. Radi se o Kameničkom, Dunavskom i Futoškom parku. Za sada jedino Dunavski ima cenovnik usluga, odnosno imao ga je i ranije samo što je sada dopunjen , i ostalo nam je da naš nadzorni odbor to uradi i sa preostala dva parka. Ono što se naplaćivalo i što će nastaviti da se naplaćuje jeste korišćenje parka u komercijalne svrhe, sav taj novac namenski ide na račun sa kog se kasnije koriste sredstva za obnovu parka. Ono što mi možemo da naplaćujemo jeste grupna poseta parku i to u slučajevima da ta grupa zatraži vodiča inžinjera iz naše firme. To se vrlo retko dešava tako da u principu građani mogu da budu spokojni jer se naplata ne odnosi na njih.  Ne postoje nikakvi uslovi da bi se naplaćivao ulaz u parkove a to nije bilo ni razmatrano", rekao je Nožinić gostujući u emisiji "O tome se priča".

Kako kaže, nesporazum i zabunu stvara član 105.6 Zakona o naknadi za korišćenje javnih dobara.

"Tamo se navodi da se naplata obavlja za sve posetioce, i mi smo čekali uputstva i obrazloženje iz Ministarstva. Možda taj član i tačka nisu dovoljno precizni i to je dovelo do dileme i kod nas i u javnosti. Sada se polako sve to razjašnjava i definitivno se ulaz u parkove neće naplaćivati, i kada dođe cenovnik i za Futoški i Kamenički park to neće biti razmatrano već samo naplata u komercijalne svrhe", objasnio je Nožinić.

Uprava Nacionalnog parka Fruška gora pripremila je objedinjenu naplatu za posetu i  korišćenje putničkih vozila u zaštićenom području u iznosu od 300 dinara na dnevnom nivou. Objedinjena naplata obuhvata boravak i posetu izletištima, objektima na Fruškoj gori, korišćenje ložišta,... Naknade fizičkim licima za pojedinačne posete se neće naplaćivati, do uvođenja mogućnosti kupovine godišnjih ulaznica.

J. Mijatović

 

 

Možda te još zanima:

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Istraživanje pokazalo koliko se životinje plaše ljudskog glasa

Ljudski glasovi znatno više izazivaju strah kod sisara od rike lavova, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Južnoj Africi.

.

Kada je opravdano seći šumu?

Šume su najsloženiji i najveći kopneni ekosistem, u kojima žive različite grupe životinja i biljaka. Najveći su proizvođač kiseonika, umanjuju…

.

Fruškoj gori potrebno saniranje!

Koliko vam se često dešava da, kada odete na Frušku goru, zateknete smeće pored puta ili kod klupa na izletištima?…

.

Stvari koje ne znamo o seči šuma

Pišemo ovaj tekst zbog sve češćeg obraćanja građana kada vide isečena stabla na Fruškoj gori. Prizor stvarno nije lep i…

.

Kada je opravdano seći šumu?

Šume su najsloženiji i najveći kopneni ekosistem, u kojima žive različite grupe životinja i biljaka. Najveći su proizvođač kiseonika, umanjuju…

  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo