...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Besplatni ulošci na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu za primer drugima

20.11.2021.

Procena je da žene na kupovinu menstrualnih uložaka i tampona na godišnjem nivou potroše oko 4.000 dinara. Prema istraživanju BBC-ja, žene tokom života na higijenske uloške izdvoje oko 2.000 evra. Po površini tog problema zagrebala je Ženska inicijativa, koja je nedavno postavila besplatne uloške u toalete Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

.

Sama ideja nastala je prošle godine, a kako studentkinja master studija komunikologije na Univerzitetu u Novom Sadu Jelena Mirić kaže, Ženska inicijativa prvo je razgovarala sa novosadskim studentkinjama, nakon čega je projekat predstavljen dekanatu. Sledeći korak bio je prikupljanje novca.

"Uspeli smo da dođemo do Pokreta gorana Vojvodine, koji su nam kroz konkurs 'Šta nam teško' obezbedili sredstva. Mi smo ih pretvorili u besplatne higijenske uloške koje smo spakovali u kutije i postavili ih u ženske toalete na našem fakultetu", kaže Jelena.

BEZ SISTEMSKIH PROMENA RAVNOPRAVNOST ŽENA JE SAMO ŠMINKA

NIJE DOVOLJNO RECIKLIRATI

U anketi među studentkinjama koju su, osim Jelene, sprovele volonterke Ženske inicijative Milica Sekulić, Jovana Mrdalj, Dajana Jankov i Suzana Matić, rezultati su pokazali da čak 81 odsto ispitanica nije znalo da država naplaćuje uloške i tampone sa porezom od 20 odsto, što je više nego porez na neke osnovne kućne namirnice. Od 1.176 ispitanih, njih 104 kupuje uloške brenda nižeg kvaliteta jer su jeftiniji, dok njih 716 kaže da im se to desilo nekoliko puta.

ulosci3 png

Studentkinje novosadskog Univerziteta za Žensku inicijitivu imale su samo reči hvale, ali smatraju da pitanje besplatnih uložaka i tampona treba da se reši na državnom nivou:

"Mislim da je ta ideja da se uvedu potpuno besplatni ulošci u celoj Srbiji jako dobra, jer postoje devojke iz socijalno slabijih grupa koje možda to ne mogu sebi da priušte svakog meseca."

"Ne može da bude besplatno, trebaju im pare."

"Imala sam priliku da mi zatrebaju ulošci i jako mi je bilo drago, kao 'ej ja idem na Filozofski'. Ne moram da imam onu neprijatnost da pitam nekoga da li ima uložak, tako da mi je značilo zaista."

"Mislim da bi generalno i muškarci i žene trebalo da se zauzimaju za takve stvari, jer je to nešto neophodno. Stvarno smatram da nijedna žena ne bira da li će da krvari ili ne, da li će da ima menstruaciju ili ne."

"Dešava se da žena dobije menstruaciju negde usput tokom rada ili tokom nabavke, te bi bilo dobro kada bi u svako doba dana na svakom mestu imale priliku da, ako se desi takva stvar, mogu da uzmu besplatno jedan uložak. Eventualno i posle toga i celo pakovanje, kako bi mogle da održavaju higijenu i budu bezbrižne, bar po tom pitanju."

ulosci4 png

Problem menstrualnog siromaštva žene dele širom sveta. U koštac sa njim uhvatila se Škotska, koja je u avgustu ove godine primenila zakon kojim su ulošci i tamponi besplatni. Ni u toj državi, ipak, proces nije bio lak i brz, već je nastao iz kampanje koju je laburistinja Monika Lenon vodila od 2016. godine. Tek 2018. godine, Škotska je u školama i fakultetima obezbedila besplatne sanitarne proizvode za žene.

MLADI DA PREUZMU EKOLOŠKU POLITIKU

NIJE DOVOLJNO RECIKLIRATI

U duhu pandemije, volonterski projekat Ženske inicijative preneo se i na druge ustanove van Srbije.

"Naš sledeći cilj je da probamo taj model da sprovedemo na ostatak univerziteta, ali ne samo u Novom Sadu, nego i u drugim delovima zemlje. Već su počeli da se javljaju fakulteti iz Beograda, Kragujevca, Niša... Čak su nam se javile i kolege iz Sarajeva, Zagreba i Zadra i žele naš model da sprovedu na svojim fakultetima", navodi Jelena Mirić.

ulosci1 png

Dok se problem roze poreza ne reši trajno, zahvaljujući donatorima koji će ih platiti i vrednoj Ženskoj inicijativi, besplatni ulošci dostupni su studentkinjama u toaletima Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Male drvene kutije dopunjuju se svakog ponedeljka i na raspolaganju su svim ženama u hitnim slučajevima.

D. Andulajević 

Foto: Ženska inicijativa

Možda te još zanima:

.

Porodično nasilje na selu: ćuti i trpi, šta će selo reći

Priča o ravnopravnosti žena traje jako dugo i to s velikim razlogom. Ta borba za jednakost, toleranciju i nenasilje je…

.

"Biološki minimum" bio pun pogodak, na proleće nove pesme

Nikola Vranjković je prošle nedelje dva puta svirao u novosadskoj SKC Fabrici. Kultni beogradski rok autor u Novom Sadu ima…

.

Program podrške za održive ideje mladih preduzetnika

Smart kolektiv uputio je poziv mladim preduzetnicima koji imaju između 18 i 35 godina, a koji razvijaju održiva rešenja za…

.

Budi lider inicijative "Mladi protiv nasilja nad ženama i devojčicama"

UN Women u Srbiji te poziva da budeš deo inicijative "Mladi protiv nasilja prema ženama i devojčicama" i postaneš lider…

.

Petar Holik: Pokreću me pozitivne stvari - tango, paraglajding i priroda

Kontrabasista Petar Holik, nakon završene klasične akademije postao je član svetski poznatog kvinteta Beltango, domaćeg sastava koji neguje tango muziku.…

.

Razmene i prilike za mlade, Evropski dnevnik i konkurs “Evropa i ja”

Radi što boljeg informisanja mladih o Evropskoj uniji i prilikama za neformalno obrazovanje koje im ona pruža, Delegacija Evropske unije u…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo