...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Mladi da preuzmu ekološku politiku

07.10.2021.

Ubrzane klimatske promene, sve teže vremenske nepogode koje pogađaju svaki kutak sveta, same po sebi nameću ekologiju kao jedan od najvažnijih problema koje čovečanstvo ima. No tek su izbori u pojedinim državama, a pre svega u Nemačkoj, pokazali da bi ekologija uskoro mogla postati i politička ideologija broj jedan. Tamo je stranka Zeleni uspela u jednom trenutku da ispliva kao najjača pojedinačna politička struja  i to je unelo dašak promena u Evropu.

.

Ni Srbija nije imuna na taj trend. Ne mali broj političara, stranaka i pokreta odjednom je počelo da propagira zelenu agendu i da otvoreno govori o ekološkim problemima u državi. Utisak je da njihovi napori nailaze na vrlo mršavu podršku, pre svega jer se birači sumnjaju u verodostojnost njihovih opredeljenja.

Mogu li nove generacije, današnji i budući srednjoškolci i studenti, činiti okosnicu nekih novih ekoloških poliotika i da li bi trebalo ozbiljnije da se angažuju?

"Svetska organizacija za zaštitu prirode", odnosno njena kancelarija u Beogradu, organizovala je Omladinski ekološki forum na kojem su svoje aktivnosti i programe predstavili srednjoškolci i studenti koji se ekološkim aktivizmom bave zavidno dugo.

ekologijaprotest2 jpeg

Koordinatorka projekta Omladinski ekološki forum, održanog prošle nedelje Mina Mirić za Oradio je rekla da su mladi snaga koja dolazi da se ozbiljno pozabavi problemima narušene prirode, te da bi njihova motivacija za to trebalo da bude najveća.

"Cilj Foruma bio je da prikažemo mladima načine na koje mogu da se bore protiv klimatskih promena. Nije važno da li su oni aktivisti ili preduzetnici koji se interesuju za zeleno poslovanje, hteli smo da im, kroz program 'Na mladima klima ostaje' pokažemo koje su sve mogućnosti za njihovo angažovanje", objašnjava Mina.

Prema njenim rečima, važno je mlade uključiti što više u priču o klimatskim promenama, jer su oni ti koji će osetiti najgore posledice ekstremnih vremenskih prilika koje nastaju.

"Oni su ti koji će morati da izlaze na kraj sa klimatsklim promenama, daleko više nego stariji i važno je uključivati ih i osnaživati za sve izazove koji ih čekaju", kaže Mina.

Naša sagovornica ističe da sve veći broj poplava, suša i požara, tera ljude da više razmišljaju o toj temi.

"Svi osećaju potrebu da deluju na tim problemima više i aktivistički i politički, a upravo će mladi i naredne generacije biti oni koje će predvoditi ovakve teme, zato je važno da se već sada uključe", napominje Mina.

Jedna od učesnica bila je i Bena Numanović iz organizacije Ciklopromena. 

"Mi smo grupa mladih iz tri grada, a okupljeni smo da budemo super-tim koji se bavi prevencijom zagađenja, kao i promovisanjem ekoloških vozila i načina prevoza. Mi smo na Svetski dan bez automobila podelili pisma i zahvalnice zagađivačima i organizacijama koje se bore za ekologiju", kaže Bena.

ciklopromena jpg

Ona kaže da su zahvalnice dobili, između ostalih Prirodno matematički fakultet, Pokret gorana Vojvodine i Eko kurir.

"Kao najveći zagađivači u Novom Sadu pisma su dobili Novosadska toplana i Novosadska mlekara. Mi živimo u tom društveno-ekološkom okruženju i svi imamo svoje uloge. Moramo staviti do znanja zagađivačima da moraju da pređu na ekološki zdrav način rada. Novi Sad je naša prva stanica, a uskoro idemo i u druge gradove", kaže Bena.

Ona se slaže da na mladima ostaju ekološki problemi i da oni moraju da počnu da iznose javno svoje stavove i da se bore za njih.   

Anđela Đokić iz "Dostignuća mladih", dala je zanimljiv osvrt na ekološki aktivizam kod mladih i kakva ih budućnost čeka.

"Mi verujemo da budućnost možemo menjati. Ljiudi misle da nas čekaju sivi dani, ali dosta je inovativnih ideja kojima možemo menjati budućnost", kaže Anđela.

Ona dodaje da se često čuje rečenica da smo se prekasno probudili i da nam nema spasa.

"Svi mi delimo isti entuzijazam i verujem da ćemo ga negovati i da ćemo doći do ozbiljnih i bitnih promena", smatra Anđela.

Šta o ovoj temi kažu drugi učesnici Omladinskog ekološkog foruma i na koji način oni ulaze u političku arenu zelenim rešenjima, poslušajte na našem podkastu.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Vebinar o omladinskim razmenama

Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar pod nazivom “Putuj u inostranstvo kroz omladinske razmene”. Vebinar je namenjen mladima od 13…

.

Mladi retko posećuju, ali aktivno stvaraju u pozorištu

Iako se u javnosti stiče utisak da mladi retko idu u pozoriše, sve veći broj njih se direktno angažuje u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Preduzetnički klub mladih o turizmu

Treća preduzetnička priča u okviru programa “Preduzetnički klub mladih” koji se realizuje svakog četvrtka tokom marta meseca u Američkom kutku…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo