...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Atmosfera uoči Prajda bolja, ali i dalje ne dovoljno dobra

08.09.2023.

Organizatori Beograd Prajda kažu da postoje pozitivni pomaci kada je reč o atmosferi u društvu i medijima koja prati najavu ovogodišnjeg događaja, iako je situacija i dalje daleko od idealne, zbog čega posebnu pažnju posvećuju bezbednosti njegovih učesnika i učesnica.

.

Ovogodišnji Beograd Prajd održava se od 4. do 10. septembra, pod sloganom “Nismo ni blizu”.  Program manifestacije obuhvata govorne programe, konferencije, muzičke performanse, kao i protestnu šetnju čija će polazna tačka biti park Manjež.

Zahtevi Prajda slični su kao i prethodnih godina - usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama, brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda govora mržnje i zločina motivisanih mržnjom prema LGBT+ zajednici. Među zahtevima su i obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Centralna šetnja ovogodišnjeg Prajda, koja je ujedno događaj koji privlači najviše medijske pažnje, ali i nosi najveći bezbednosni rizik, zakazana je za subotu 9. septembar u Beogradu. Nikola Brkljač iz komunikacionog tima Prajd info centra navodi da su organizatori ove godine preduzeli sve mere kako bi bila osigurana bezbednost učesnika i učesnica šetnje. Na njihovom sajtu dostupna je mapa kretanja, kao i bezbednosne preporuke. Ulice i ulazne punktove obezbeđivaće policija, a tu će biti i organizatori i volonteri.

"Ova ruta je nešto što je ustaljeno i što je, prema policijskim procedurama i procenama, nešto što je najbezbednije. Što se tiče rute, ona nikad nije imala problem bezbednosti. Takođe, savetujemo ljudima da, dok dolaze ili odlaze sa Prajda, ne samo iz šetnje, već generalno tokom događaja, ne nose vidna obeležja kao što su zastave i slično, jer je to već onaj nivo predostrožnosti gde ne možemo da garantujemo da će neko biti bezbedan u gradskom prevozu ili nekom drugom delu grada”, navodi Brkljač.

belgradepride2 jpg

U novoosnovanom telu Komiteta Beograd Prajda nalazi se i novosadska organizacija Izađi. Oni su ove godine učestvovali u programu Prajda kroz organizaciju konferencije “Radimo zajedno", koja ima za cilj ekonomsko osnaživanje pripadnika i pripadnica LGBT+ zajednice. Velimir Milošev iz ove organizacije smatra da je atmosfera u društvu i medijima koja prati najavu ovogodišnjeg Prajda bolja nego prošle godine, kada se održavao i Euro Pride. Ovome, između ostalog, doprinosi i zvanični stav pojedinih institucija prema Prajdu i njihova spremnost da učestvuju na događajima koji se u okviru njega organizuju.

“Smatram da se Prajd ove godine održava u drugačijoj društvenoj klimi. Za razliku od prošle godine, nismo imali javnih ličnosti koje su otvoreno govorile protiv Prajda. Takođe, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je ove godine pokazalo spremnost da učestvuje na događajima, pa tako i na tribini o Zakonu o istopolnim zajednicama”, kaže Milošev.

Nikola Brkljač iz Prajd Info centra atmosferu pred održavanje Prajda ove godine takođe ocenjuje kao bolju nego ranije, ali i dallje ne dovoljno dobru.

Zbog toga nastavljamo da imamo Prajd koji na ovim našim prostorima više ima protestnu nego slavljeničku notu, iako se mi trudimo da sadržaji budu raznoliki. Svakako bih rekao da se iz godine u godinu oseti poboljšanje, što kod mlađih generacija, što po posećenosti aktivnosti koje organizujemo u Prajd info centru i samog Prajda, kao i po fidbeku koji dobijamo na društvenim mrežama. Mislim da se definitivno to veće prihvatanje oseća, ali su potrebni veći koraci jer sadašnjim stanjem i dalje nismo zadovoljni”, zaključuje Brkljač. 

Treba pomenuti i da, kada je reč o stavovima mladih u Srbiji o LGBT+ populaciji, prema podacima ovogodišnjeg Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih Krovne organizacije mladih Srbije, najpozitivnije stavove imaju mlade žene, mladi iz Beograda i regiona Vojvodine.

Prilog o ovoj temi poslušajte u plejeru:


Irena Čučković

Fotografije: arhiva Oradija

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Prajd šetnjom skreće se pažnja na diskriminaciju

U ponedeljak 12. septembra Europrajd je zvanično otvoren ispred Palate Srbije u Beogradu. Ovogodišnji program sadrži konferencije, izložbe, predstave, revije,…

.

U redu je biti različit/a

Nedavno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio otkazivanje Parade ponosa koja je bila zakazana za septembar u Beogradu. Prema njegovim…

.

Seksualna orijentacija nije dijagnoza

Homoseksualnost i transseksualnost naše društvo i dalje, iako nisu retke pojave, ne prepoznaje kao odvojene pojmove, zbog nedostatka znanja u…

.

Društvo se menja, ali potrebno je vreme

Ove nedelje počela je prva Novosadska nedelja ponosa. Prajd će biti održan 17. maja na Trgu republike, a osim parade…

.

LGBT: Borba za jednaka prava i dalje traje

Prva Novosadska nedelja ponosa počela je danas (ponedeljak), a njena završnica biće krunisana Novosadskim prajdom u petak u podne. Novosadska…

.

Planinarenje nije turizam

Davne 1986. godine grupa Queen je napravila moćnu baladu koja postavlja večito pitanje "Who wants to live forever" za poznati…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 Rodnopravnost

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo