...
TRENUTNO10:10 - 10:20Pesma dana

Muzika

Vreme je za blugras na Oradiju

23.01.2019.

Od ovog četvrtka imate priliku da slušate novu emisiju na O radiju. U pitanju je blugras (bluegrass), muzika koja kao i sving, dostiže svoj vrhunac u modernom dobu. Zaista je mnogo mladih muzičara koji se okreću ovom starom zvuku, ali pre no što počnemo sa preslušavanjem onoga što rade, red je da se prvo upoznamo sa korenima blugrasa.

.

Foto: JuTjub printskrin

Prema Vikipediji blugras je podvrsta kantrija, takozvana hillbilly muzika, inspirisana tradicionalnom muzikom regiona Apalači u Sjedinjenim američkim državama. Osobina ovog žanra je da svaki instrument ima svoj red sviranja, odnosno muzika se deli i svako može da pokaže i dokaže svoje umeće.

Karakteristična je po setnom višeglasnom pevanju, uz upotrebu žičanih instrumenata poput mandolina, bendžoa i violina.

Za oca blugrasa smatra se muzičar Bill Monroe i njegovi The Blue Grass Boys, a razvijan je zahvaljujući muzičarima koji su svirali sa Bilom i onima koji su se na njega ugledali pa su se i sami umešali u taj žanr jer su videli kakvu energiju je ova ekipa stvarala. A tokom vremena su se pojavili i brojni podpravci blugrasa.

O svemu ovome možete da slušate premijerno svakog četvrtka od 14 časova i u repriznom terminu subotom od 15 časova. Uređuje i vodi Jelena Mijatović.

 

Možda te još zanima:

.

Blugres na kanadski način

U drugom izdanju emisije o blugres muzici preslušavamo The Dead South, bend iz Kanade koji neguje stari  američki blugres zvuk.

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo