...
TRENUTNO11:00 - 12:00Radio Grafiti

Muzika

Počinje prvi SDK Balkan u Srbiji

28.04.2017.

SDK Balkan je prvi projekat koji je nastao u saradnji sa SDK Europe i World street Dance kvalifikacijama, a reč je o takmičenju u uličnom plesu, kao što su brejk, hip-hop i house. Ovo je prvo takmičenje takve vrste koje će biti održano u Novom Sadu, od petka u 11 časova do nedelje, a organizatori očekuju plesače iz zemlje, regiona i šire.

.

Mihailo Ristanić je počeo da se bavi strit plesom pre sedam godina, a poslednjih pet godina prenosi svoje znanje učenicima iz Novog Sada i okoline. Kako kaže u njegovom "timu" sada postoji više od 15 brejkera koji će prvi put imati priliku da se u Novom Sadu takmiče na ovakvom događaju.

"Nešto ovako mi do sada nismo imali prilike da vidimo u čitavoj Srbiji. Mislim da je ovo takmičenje jako bitno iskustvo koje će pomoći u daljem iskustvu i građenju njih samih kao plesača", ispričao je naš sagovornik.

foto1

S obzirom ne to da očekuju plesače iz raznih krajeva sveta, konkurencija će sigurno biti jaka, a Mihailo kaže da bi jedan od takmičara iz Belgije mogao da bide hajlajt ovog događaja. Ipak, on vas savetuje da se na podijumu opustite i samo pratite muziku.

"Pre svega treba da obrate pažnju na pesmu i da uživaju, nije ništa strašno i to treba da bude kruna njihovog dosadašnjeg rada. Nikad nije dosta treninga i uvek može bolje, ali u datom trenutku su sigurno učinili sve što mogu da bi bili najbolji na tom takmičenju."

Osim plesnog takmičenja u čak osam kategorija, u okviru SDK Balkan biće održano i nekoliko radionica plesa, kao i diskusija na temu hip-hop kulture. Kako kaže jedna od organizatorki i članica plesnog studija Groove Vesna Pašćanović postoji mnogo nedoumica u vezi sa temom hip-hopa, te jedva čeka da se razni plesači uključe u diskusiju.

foto2

"Prvi dan zovemo edukativnim danom, gde ćemo imati dve plesne radionice koje će držati predavač Henry McMillan iz Amerike koji je pionir hip-hop kulture, a drugi iz francuske Michel Onomo aka Meech pionir evropskog dela hip hopa".

Održavanje sledećeg SDK Balkan takmičenja zavisi isključivo od posećenosti, pa vas organizatori pozivaju da dođete u petak od 11 časova u Fabriku i doprinesete jačanju strit dens scene u Novom Sadu i Srbiji. Oni koji osvoje prvo mesto po kategorijama mogu da očekuju nagrade, kao što su plasman u prvih 16 na finalnom takmičenju SDK i plaćene tri noći u SDK kampu, jednom od najpopularnijih kampova ove vrste.

L.K.

foto: Plesno udruženje Groove

Možda te još zanima:

.

Poziv za OneBeat Balkans

Otvoren je poziv za učešće u programu "OneBeat Balkans 2024", namenjen mladim muzičarima i muzičarkama, od 19 do 35 godina,…

.

Poziv umetnicima iz Srbije za projekat Some Call Us Balkans

Projekat međunarodne saradnje Some Call Us Balkans (SCUB) je transdisciplinarni program i umetničko istraživanje, posvećeno procesima promišljanja i prezentacije mitova…

.

Kad ti se san pretvori u migrantski kamp

Jedan dan prosečne mlade osobe u Srbiji i Bosni i Hercegovini teško je opisati, jer je obično vrlo dinamičan -…

.

OneBeat Balkans: Moramo se držati zajedno

Svirali zajedno u okviru istog projekta muzičari iz Albanije, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije i Amerike. Na veliku sreću, ovo nije…

.

OneBeat Balkans stiže u Novi Sad

Program "OneBeat Balkans" koji okuplja 15 društveno angažovanih muzičara i muzičarki iz balkanskih država i Amerike, biće u narednim danima…

.

OneBeat Balkans poziva muzičare da se prijave

Organizacija OneBeat Balkans poziva mlade muzičarke i muzičare da učestvuju u zajedničkom stvaranju nove muzike i multidisciplinarnih dela u programu…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo