...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

Od Begeja do Begea

14.02.2020.

TBK su momci koje isključivo zanima pravljenje hitova, hajpa, hipa i još mnogo toga na slovo "H". Nastali su na brzinu, pre par meseci, a već su spremni za snimanje albuma prvenca koji će se pojaviti do leta ove godine. Jedan su od prvih bendova koji je počeo da primenjuje, takozvani beogradski zvuk kao jedan novi i poseban žanr u modernom domaćem rokenrolu. Sve nam je ovo lepo pojasnio osnivač benda i glavni ideolog, Nenad Baraković - Bara(burma).

.

Kako je i zašto došlo do potrebe da se oformi jedan, prema vašim rečima, "beogradski bend", koji stvara na obali Begeja?

Ja sam pre par meseci napisao pesmu koju sam želeo da poklonim jednom bendu iz Beograda. Oni su je odbili. Javio se njihov menadžer, ali nije bio zadovoljan tom kompozicijom.

Nećeš da kažeš koji je bend u pitanju?

To sad nije bitno. Posle toga su mi se javili drugari, muzičari koji već dugo sviraju, sa predlogom da mi snimimo našu verziju hita "Idemo do klaba".

Na početku nam moraš otkriti šta znači ta famozna skraćenica TBK?

To ti je ko i sa pesmom. Kada je pustiš – ona više ne pripada autoru, nego celom bendu. To smo hteli da primenimo i sa nazivom benda. Svako može da ga protumači na svoj način.

Ko je pored tebe još u bendu?

Svi članovi imaju najmanje petnaest godina sviračkog iskustva. Tu su Srđan Dević (Oružjem protivu otmičara, Sukob interesa) na bubnjevima, gitarista Aleksandar Katić i Ivan Nikita Dujin koji se bavi semplovima, ali isto tako svira gitaru i bas. Svi smo multiinstrumentalisti.

Prvi hit singl sa predstojećeg albuma benda TBK "Idemo do klaba"

Iz mog ugla, TBK levitira na granici laži i istine, parodije i ozbiljnosti. Pojasni mi malo sliku vašeg benda.

Mi zapravo pokušavamo da stvorimo neki "moderan beogradski zvuk". Uvek ističemo kako smo mi beogradski bend koji stvara u Vojvodini, tako da smo na neki način spona koja će predstaviti kulturološko muzički most između ove dve tačke.

"Beogradski zvuk" je nekakav žanr, pravac u muzici?

U Vojvodini ne postoji ni jedan bend koji trenutno stvara taj, kako smo ga mi nazvali, moderan rokenrol sa beogradskog asfalta. Osetili smo potrebu da stvaramo takvu muziku, jer jedino ona može da privuče veliki broj slušalaca.

Dakle, bend kao taktika?

Nije nego mi samo hoćemo da se priklonimo trendu. Mi pokušavamo da napravimo pesmu koja će biti hit. Mislim da bendovi danas na ovim prostorima ne smeju da naprave hit pesmu, ali ćemo mi biti uporni i izbacivati pevljive singlove.

barakovic1402 jpg

"Hejter tuđeg uspeha": Nenad Baraković

A zašto se bendovi tako ponašaju, da neće da prave hit(ove)?

To zaista ne znam. Ja sam uvek hteo da napravim hit, samo što mene hit nikada nije hteo! Ali, možda ti bendovi ni ne žele to, jer možda ni ne znaju da naprave hit. Samo se sakrivaju pod velom nekakvog andergraunda. Svaki bend potajno teži da napravi veliku pesmu. TBK želi da bude mejnstrim, da ne nosimo maske andergraunda. Mi se, recimo, dobro slažemo i brzo pravimo stvari. Već sada imamo jedno sedam kompozicija, a po toj logici album prvenac bi trebalo da izbacimo već do leta ove godine.

Singl "Idemo do klaba" već ima spot. Šta je još u planu?

Za nedelju dana izbacujemo novi spot za pesmu "Soba u Bigzu". U pitanju je posveta našoj, beogradskoj sceni.    

Da nema te scene – nema ni vas?

Naravno. Oni su naši uzori, jer smo zaključili kako najbolje rade posao i najviše sviraju. A idemo i logikom da ćemo bolje proći ako kažemo da smo mi beogradski, a ne beočinski bend. Sve je stvar statistike. Beočinski bend će slušati pet ljudi, dok će ta cifra u Beogradu biti mnogi veća, a čak se može desiti i da nešto zaradimo.

Kako si došao do te računice?

Pa jednostavno. Petnaest godina sam svirao u Beočinu, a sada samo počeo da sviram iz Beograda i svanulo mi. Stan, teniski teren, pare od Sokoj-a...

Priča u vezi sa bendom TBK počela je brzo da se odvija među mladima?

Krenulo je simpatično. Ljudi nam govore kako im je "Idemo do klaba" super. Pevljiv je refren, a može uz nju i da se đuska. Izgleda da ju je svako shvatio na svoj način. Možda ta kompozicija krije i neku kritiku društva. Mislim da nama treba samo malo sreće, jer kao bend radimo puno. Svi sve radimo. Ova dva prva singla je otpevao gitarista, treći klavijaturista dok će moj vokal krasiti četvrti i peti singl.

Mora se priznati da profi reklamirate singl. Do sada ste gostovali na puno radio stanica, tu su i članci u novinama, tekstovi na internetu... Potrefili ste dobar momenat za ovakav zvuk?

Jako mi je zabavno da čitam naslove tih članaka. Mislim da smo tu već napravili neki presek stvari, ne samo u muzici nego i u novinarstvu. Kakav će naslov novinari objaviti, da li će ili neće obratiti pažnju o tome šta pišu.

Kada ćete, konačno, nastupiti u Beogradu?

Imamo već sada dosta poziva za svirke. Ali ne možemo da se odazovemo organizatorima jer nemamo dovoljno pesama.  Za nastup nam treba barem pola sata repertoara.

Dušan Majkić (iz Beograda)

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Niko i ništa u Parizu i Londonu

Nenad Baraković, muzičar i kolumnista iz Beočina nam je za ovu nedelju preporučio jedno književno delo epskih razmera. U pitanju…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo