...
TRENUTNO16:10 - 16:40Gost O radija

Muzika

Nije poenta baviti se muzikom samo zbog novca

13.08.2020.

Anita Šunjić se bavi pevanjem sviranjem, komponovanjem i produkcijom. Iza nje stoje brojni singlovi, nastupi na različitim događajima i festivalima, sa kojih neretko sa sobom ponese i nagrade. Bila je u bendu, a trenutno nastupa solo. Rođena je u Malom Zvorniku, a živi u Mostaru. I njoj je korona usporila neke planove, ali i otvorila neka nova vrata. 

.

Kako se ti kao umetnica, muzičarka, snalaziš u ovoj situaciji sa koronom?

Prvih desetak dana sam bila u kreativnom procvatu, jer sam odjednom imala vremena za takav rad, pa sam bila na sto strana. Međutim, nakon tog perioda, kada je stisla finansijska kriza, sav taj kreativni duh je nestao. Sada pokušavam da se čupam iz tih depresivnih misli. Pojavile su mi se poslovne prilike usled pandemije, tako da ne dam sebi da budem nezahvalna.

Na čemu trenutno radiš, da li ima nekog angažmana, nastupaš li?

Prvi put u životu sam uradila nešto što nisam mislila da mogu. Pristala sam da radim sezonu kao muzičar. Nisam se ranije na to usuđivala, jer sam se plašila za grlo i prste. Međutim, zbog cele ove situacije, zbog finansija, to sam uradila, ali kreativni angažman trpi. Inače sam u ovo vreme na festivalima, ili pišem pesme, širim svoj rad sa drugim kolegama. Ovo na umetnika baš loše deluje. Nije stvar baviti se muzikom samo zbog novca. Ne želiš da bude samo to, a ovo leto se doslovno pretvorilo u to, skupljanje i štednju.

Kada već pričamo o kreativnosti, ti si vrlo svestrana. Baviš se komponovanjem, pevanjem, sviranjem, ali i produkcijom. Odakle potreba i želja za tim?

Od malih nogu sam slušala muziku, analizirajući je u sitne detalje. Uvek me je interesovalo to ko je aranžer, ko je tekstopisac, ko je uopšte smislio tu pesmu. I gitaru sam svirala po sluhu, nikada nisam učila po nekom šablonu. Meni se taj sluh vremenom istančao i želela sam da i ja dostignem taj nivo, da mogu sama da aranžiram. Uvek sam imala želju da sviram više insturumenata. Kada sam konačno i finansijski mogla da nabavim te instrumente, onda sam videla da imam smisla i za producentski rad. Jedno je kada imaš ideju za neki rad, a drugo i kada imaš tehničke uslove za to.

Šta misliš, posmatrajući muzičku scenu u našem regionu, koliko je teško mladim ljudima da izađu iz senke i da neko čuje za njih?

Situacija na scenama bilo gde je zaista drugačija kada se gleda na različite vrste muzike. Nekako kvalitet uvek nađe svoj put, ali treba dugo raditi na tome da on nađe taj put. Nezgodno je krenuti profesionalnijim putem, jer treba puno ulagati. Ja od svog kreativnog rada i ulaganja još uvek nisam ništa dobila za uzvrat. Da bih ušla u taj jači krug, trebalo bi mnogo više pesama da izdajem, bar jedan album sa kojim bih radila koncerte, a za to treba dosta ulaganja. To traži i mnogo vremena. Bila sam u nekom periodu pravljenja benda, kada je počela korona, međutim, kako se sve ovo desilo, volja mi je nestala. Teško je nekom početniku da shvati šta je to što treba da uradi da dođe dotle, a sve je u koracima.

Koji su to koraci?

Važno je napisati svoju biografiju, bez obzira da li je rađeno nešto, bitan je stav. U njoj treba pokazati znanje i veštine. Važno je kako se obraća ljudima. Ne mora se imati nijedan nastup ili uspeh, bitno je pokazati da si interesantan medijima. Onda, ako neko planira da izbaci pesmu, treba da napravi makar minimalnu promociju. Saradnja sa domaćim grafičarima, dizajnerima i novinarima je jako važna takođe. To je profesionalni odnos prema poslu, a većina zapne u tom čekanju da neko nešto uradi.

anitasunjicc png

Ti imaš i svoj sajt gde redovno objavljuješ informacije o sebi, zašto si se odlučila baš za sajt, a ne društvene mreže?

Postoji mnogo muzičara na sceni. Tu podrazumevam i profesionalce i amatere. Društvene mreže i inače muzička industrija, koja je većinom na internetu, otvorene su svima. U takvoj situaciji ti imaš ogromnu baru u kojoj svako treba da ispliva na svoj način. Ja sam bila jedna od tih, koja je imala fejsbuk i sve te besplatne stranice, a inače stvari koje su besplatne su opširne. Što više besplatnih servisa, sve si više u moru informacija i nikako da izađeš na površinu. Kada imaš sajt, tu nisi jedan od milion, ti si tu vlasnik svoje stranice, jedina osoba o kojoj se tu priča, a sa registrovanim domenom ne pojavalju se slični kao ti, nego baš ti.

Trenutno se nalaziš u Neumu, koji je u poslednje vreme veoma atraktivan i ljudima iz Srbije. Kakva je atmosfera trenutno?

Iskreno, nikada nisam čula da je ikada iko u Neumu pričao na srpskom jeziku. Sada se i lokalci šale da nikada pre nisu videli dinare u prodavnicama. Na sve strane se čuje ekavica i meni je to baš simpatično. Rođena sam u Srbiji i na momente mi to baš nedostaje. Ovde se osećam kao da sam došla u Grčku, grad je prepun ljudi. Nekima je to na momente strašno, ali ovde su ljudi većinski opušteni. Skrivaju se od loših vesti, rekla bih.

Šta bi ti izdvojila kao svoj najveći uspeh, nevezano za to da li je na profesionalnom ili ličnom planu?

To što ostajem i postajem bolji čovek. Meni je jako važno da sutra, kada se probudim, ne menjam svoje težnje i snove, da radim na boljoj verziji sebe. Nije to priča da bi neko imao bolje mišljenje o meni. Želim da nekome ko je tek krenuo ili ko nema veze sa ovom profesijom olakšam početak, da mu pomognem da ne zaboravi da bude to što jeste i da se ne boji da krene u tom nekom pravcu. 

Intervju sa Anitom možete poslušati u plejeru:


Foto: Privatna arhiva

J. Božić

Možda te još zanima:

.

Ponovo skupljamo "Slatkiš za mog drugara"

Radio televizija Vojvodine, trinaestu godinu zaredom, organizuje humanitarnu akciju Slatkiš za mog drugara. Tokom akcije sakuplju se industrijski zapakovani slatkiši,…

.

Četvrti "Osmehov festival lampiona"

Četvrti po redu, sada već tradicionalni, humanitarni događaj "Osmehov festival lampiona", biće organizovan u subotu 7. decembra od 17 do 20…

.

U očekivanju nekog boljeg života

Novosadsko udruženje "Prevent" obeležiće 1. decembar, Svetski dan borbe protiv Side, koncertom koji ima humanitarni i edukativni karakter. Jedan od…

.

Ponedeljkom Novosađani pokazuju humanost

Novosađani već šestu godinu za redom, tokom kupališne sezone na Štrandu, svakog ponedeljka mogu da učestvuju u akciji Gradskog zelenila…

.

Život humanitarca posut trnjem i satisfakcijom

Međunarodni dan humanitarnih radnika, 19. avgust, Srbija je dočekala u okolnostima migrantske krize, svakodnevnih humanitarnih akcija za pomoć oboleloj deci,…

.

Mladi su najbolji organizatori događaja za mlade

U okviru TAKT festivala mladi su ove godine mogli da učestvuju i na radionicama koje su držali stručnjaci iz Mađarske,…

  • 15:40 O tome se priča
  • 15:50 Leto na O radiju
  • 16:10 Gost O radija
  • 16:40 O tome se priča
  • 17:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo