...
TRENUTNO15:00 - 16:00Vaš DJ sat

Društvo / Aktivizam

Humanitarni buvljak pomaže nezbrinutim životinjama

25.03.2022.

Veliki broj nezbrinutih životinja na ulicama Novog Sada inicirao je formiranje humanitarnog buvljaka "Pet connect". To je mesto na kom možete da donirate razne sitnice, odeću, knjige ili novac, koji će biti usmeren na pomoć i zaštitu životinja.

.

Stefan Đumić jedan je od donatora "Pet connecta". On je za humanitarni buvljak saznao nakon istraživanja o donacijama odeće u Novom Sadu. Kaže da je odlučio da pokloni stvari jer mali čin dobrote može da napravi veliku razliku.

"Odneo sam nekoliko sitnica, većinom odeću koju ne nosim. Jako mi je drago što će te stvari da služe nekome. Ako sam pomogao da se bar jedan pas skloni sa ulice, ja sam zadovoljan", kaže Stefan.

Ideja za organizovanje "Pet connecta" pokrenula je Sonja Odadžić nakon čišćenja i prodavanja stvari sa svog tavana. Odlučila je da prikupljeni novac donira organizaciji u kojoj je tada volontirala, jer su imali dug kod veterinara. Tako se rodila ideja za projekat koji će se zasnivati na donacijama.

"Cilj je da se na neki način podigne svest sugrađana o napuštenim životinjama. Ali, dok radimo na tome, što je i glavni problem, da usput pokušamo da što više pasa i maca sa ulice zbrinemo i da im pomognemo na neki način, da ih izlečimo i nađemo im domove", ističe Sonja.

humanitarnibuvljak png

Humanitarni buvljak "Pet connect"

Ideja o humanitarnom buvljaku naišla je na pozitivne reakcije među Novosađanima:

"Odlična ideja, jer ljudi će svakako kupovati sitnice poput nakita, knjiga ili keramike, pa zašto to ne bi uradili tamo gdje njihov novac ide u dobrotvorne svrhe."

"Čini mi se da su tu svi na dobitku, i donatori i životinje."

"Posetila sam ih nekoliko puta i stvarno imaju mnogo u ponudi. Može se naći nešto za svakoga, a zauzvrat mi pružamo pomoć onima kojima smo najpotrebniji."

Volonterka u "Pet connectu" Ivona Nađ kaže da se ta organizacija, pored udomljavanja i lečenja, bavi i sterilizacijom kolonija napuštenih životinja. Ako želite da donirate, neophodno je da ih kontaktirate putem društvenih mreža kako biste se dogovorili kada možete doneti svoje stvari.

"Pošto smo svi volonteri i imamo poslove, neki su i studenti. U zavisnosti od našeg vremena, dogovorimo se kada im odgovara", kaže Ivona.

ivonanadj png

Ivona Nađ

Stefan, sa početka priče, nada se da će i u drugim sredinama prepoznati potrebu da se pomogne napuštenim životinjama.

"Nadam se da će ovaj projekat da se proširi i da će se aktivirati još više volontera, jer verujem da je uvek potrebna dodatna pomoć. Ovo je, takođe, dobra inspiracija za susedne gradove u kojima ne postoji mnogo sličnih akcija. U suštini jedna odlična inicijativa koja je baš u skladu sa duhom Novog Sada", naglašava Stefan.

U novosadskom pasažu na Trgu Republike možete pronaći sitnice koje će biti simbol vaše donacije humanitarnom buvljaku, a možda pronađete i svog budućeg kućnog ljubimca.

Prilog o Pet connectu poslušajte u novom izdaju emisije Pop up:

K. Miodragović

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Hranite pse lutalice, to ih greje zimi

Zakon o dobrobiti životinja kaže da je lokalna samouprava dužna da obezbedi prihvatilište ako na svojoj teritoriji ima napuštene životinje.…

.

Labuđa tragedija produbila stare sukobe

Vest da je u Dunavskom parku čopor pasa zadavio tri labuda potresla je javnost i opet otvorila večno pitanje na…

.

Traži se razrešenje direktora Zoohigijene

Grupa organizacija civilnog društva uputila je Zahtev za razrešenje direktora Javnog komunalnog preduzeća "Zoohigijena i veterina Novi Sad” gradonačelniku Novog…

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo