...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

Muzika za imunitet

10.08.2020.

Muzička industrija polako se prilagođava novonastaloj situaciji, tako što se nastupi različitih izvođača održavaju uživo i prenose na striming platformama. Jedan od takvih projekata nastao je u Novom Sadu, u domu b-612 u okviru neformalne akcije "Muzika za imunitet", koju su pokrenuli Mediatasking, Watch More TV Radio (WMTVR) i dom b-612

.

foto: Fejsbuk stranica dom b-612

Svake naredne subote, u domu b-612 biće održavane svirke koje će publika moći da prati na različitim Fejsbuk stranicama. Prva dva termina su već prošla, početkom avgusta je nastupio novosadski bend UV, dok je prošle subote emitovan nastup Sajsi MC iz doma b-612 koji je održan u junu. Član Mediataskinga i doma b-612 Arsenije Rašić kaže da je ideja nastala kao reakcija na postojeću situaciju. Kako on kaže, proces sa tehničkog aspekta nije toliko komplikovan jer je internet olakšao prenos svirki.

"Lajv nastup benda je celodnevni događaj, u kome učestvuje bar desetak ljudi. To što smo radili sa UV-om bilo je pilot i za nas i za njih. Da vidimo kako to može da izgleda, kako može da zvuči. Odmah nakon završenog strima interesovanje je skočilo, svi su pozitivno reagovali na to, jer desila se svirka. To je sada najveći problem jer se ništa ne dešava", kaže Arsenije za Oradio.

Organizatori su se odlučili da u početku to budu lokalni bendovi, koji su već nastupali u domu b-612 i sa kojima su ljudi u timu za lajv strim već imali nekog iskustva. Nakon prvog koncerta, kako Arsenije kaže, veliki broj različitih bendova se zainteresovao za ovakav način nastupa.

"Poznati i manje poznati, proslavljeni, novonastali, svi su se odmah aktivirali. Shvatili su koliko je potrebno biti uvežban da bi se odsviralo nešto tako. Imamo već manje više zakazanih nekoliko nastupa, očekujemo da se narednih subota standardizuje, nastavi program i da slušamo dobre svirke", rekao je Arsenije Rašić.

Više o ovoj temi poslušajte ovde:

Član benda UV Filip Grubač kaže da je za njih to bio prvi lajv strim i potpuno novo iskustvo.

"Nama je super ispalo, prvo zato što nismo očekivali da će biti tako dobro, a drugo eto, bez nekih većih tehničkih problema i komplikacija uspeli smo da to izvedemo kao da smo to već radili. Zanimljivo je, atmosfera je kao na probi, ali ne baš kao na probi jer si ipak svestan da te neko gleda. Radićemo opet, verovatno", kaže član benda UV.

Prvim lajv strim koncertom, kako Arsenije kaže, došli su do 10.000 pratilaca. Po završetku nastupa, koncert je imao oko hiljadu pregleda, a nakon sedam dana broj pregleda se dvostruko uvećao. Ovakav rezultat postignut je zbog unakrsnog objavljivanja snimka na Fejsbuk stranicama doma b-612, Mediataskinga, Jutjub kanala WMTVR-a i stranice izvođača. Cilj tima koji ovo realizuje je da stupe u kontakt sa poznatijim bendovima i dođu do još brojnije publike.

domuv2 jpgfoto: Fejsbuk stranica dom b-612

Stvaralački tim sve radi volonterski, te im je cilj da u budućnosti uvedu kratkoročne donacije u toku strima kako bi publika, ako želi, pomogla da se sve podigne na viši nivo.

"Samim tim bi mogli da proširimo projekat, na primer, na celu Srbiju, da mogu da dolaze bendovi iz drugih mesta. Da dom kao nezavisni kulturni centar rasteretimo nekih troškova, možda da se uspostavi neki budžet da se bendovi i tehničari plate. Za sad je to volonterski, s nadom da ćemo od ovog ili sledećeg strima uvesti adove na strimingu za kratkoročne donacije. Iako postoji domski pantreon neko vreme, ali ćemo dodati i tu opciju u striming, jer bi publika time mogla umnogome da pomogne ova dešavanja i mogli bi da pravimo različitiji program", kaže Arsenije Rašić.

Lajv strim koncerti na domaćem internet nebu inače nisu novost. Još za vreme vanrednog stanja, muzički portal Balkanrock pokrenuo je seriju koncerta Balkanrock live. Do sada je strimovano deset koncerata na kojima su nastupali Paper Animals, VHS Stereo, The Petting Blues Band, Bilbord, Draga Mrvoš Mott, Dago, Hatter Matter, Frank Magnolia, Fipa i The Coil. Za razliku od doma b-612, Balkanrock live je trenutno na letnjoj pauzi i najavljuju nove koncerte na jesen.

S.P.

Možda te još zanima:

.

Poziv za Vikilajv volontere

Vikimedija Srbije otvara poziv za učešće na osmoj Vikilajv konferenciji koja će biti održanai 18. i 19. maja 2024, u…

.

O radio LIVE na Radio City u Milanu

Verujemo da ste već navikli da ekipa O radija s proleća uvek ima neke veze s Italijom. Ne znate o…

.

Netfliks napravio bilbord kakav niste videli do sada

Za nastavak akcionog trilera "Cena spasa 2" (Extraction), striming platforma Netfliks napravila je džinovski poster koji publici pruža priliku da…

.

Stiže novi gejming proizvod na YouTube

YouTube testira novi gejming proizvod, pod nazivom "Playables" i biće dostupan za mobilne i desktop platforme.

.

"Stranger Things" više nije na tronu, "Sreda" najgledanija

"Sreda" je pretekla četvrtu sezonu serije "Stranger Things" koja je bila najgledanija Netfliksova serija na engleskom jeziku.

.

Nova serija "Idol" razočarala publiku

Nedavno su se pojavile informacije da se raspravlja da li će kontroverzna HBO-ova serija "Idol" doživeti drugu sezonu.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo