...
TRENUTNO18:00 - 19:00Superoperater

Muzika

Muzičko nasleđe dvehiljaditih: temelj savremenog zvuka

11.06.2024.

U poslednje vreme definitivno prisustvujemo rivavjlu muzike dvehiljaditih, a najbolji dokaz za to je sve veći broj tematskih žurki koje su skoro redovne. To ne bi ni trebalo da bude čudno, jer smo i danas zaluđeni osamdesetim i devedesetim, iako ih većina nas nije iskusila.

.

S pravom se kaže da je muziku dvehiljaditih teško definisati. U svakoj dekadi smo imali nekoliko karakterističnih pravaca, poput panka ili sintvejva u osamdesetima ili grandža i brit-popa devetesetih. Ipak u osnovi svega jeste osećaj nostalgije, sličan onom koji naši roditelji imaju prema, na primer osadesetim, priča novosadski DJ Markos Gkaitatzis poznatiji kao Beathoven.

"Ja sam rođen baš 2000.  godine i svako je vezan nekako tom nostalgijom baš za vreme to kad je rođen. Pod broj dva, ta muzika je baš dobra. Neću da budem bumer koji je u fazonu ova nova muzika je loša, nema dobre nove muzike... Ja slušam novu muziku, ali muzika dvehiljaditih je baš dobra. Da pitaš nekog ko je rođen u osamdesetim, reći će, osamdesete su najbolje", priča on.

beathoven

Foto: Instagram / iambeathoven

Upravo je na kartu nostaligija igrala Olivia Rodrigo kada je u septembru prošle godine izbacila album "GUTS", koji je u mejnstrim ponovo uveo pop-punk. Verovali ili ne, svih 12 pesma sa albuma je odmah ušlo u Bilbord Top 40 listu. Poslednji singl Billie Eilish "Lunch", koji je izašao početkom maja, takođe pliva na tom talasu. Eto dokaza da su dvehiljadite stvarno postavile temelje za ovo što slušamo danas, priča novinar i DJ Aleksandar Bugarin.

"Mislim da se kod nas, u popularnoj kulturi, kada kažeš muzika iz dvehiljaditih misli na stereotipni guilty pleasure, odnosno, na Britney Spears ili Black Eyed Peas. Ono što ja gledam kao muziku dvehiljaditih je revolucija u repu, revolucija u sferi panka, odnosno, popularizacija pop-panka i drugih sličnih žanrova, razvoj hardkora... Mislim da su dvehiljadite stvarno dale neki novi prozor u svet muzike", zaključuje on.

Kroz istoriju popularne kulture uvek možete da ispratitie neke cikluse koji se ponavljaju. Iako vam možda prvo na pamet padne povratak sintvejva, pre nekih desetak godina, to se dešavalo i ranije. Sredinom devedesetih, na primer, u Americi se ponovo slušao sving, pravac koji je obeležio pedesete godine. Nije to bilo nešto naročito popularno, ali je zanimljivo kao ekces koji je u decenijama koje dolaze očigledno postao pravilo, priča članica DJ dua 2000lejt Eva Škorić.

"To je negde očekivano, taj ciklus se uvek dešava i uvek se moda vraća u ciklusima. Mislim da je, na primer, mojoj generaciji malo šok što je onako brzo to došlo, nismo to očekivali. To je poslednja dekada muzike u kojoj smo još imali žanrove. Muzika, kada je bila tako podeljena, više je uticala kulturološki na stvaranje različitih grupa u društvu i slično", priča Eva.

2000late

Foto: Instagram / 2000late

Bilo kako bilo, dvehiljadite kao dekada, bogata raznovrsnim žanrovima i hibridnim stilovima, ponovno osvajaju publiku, kako onu nostalgičnu koja je odrastala uz te zvuke, tako i mlađe generacije koje ih otkrivaju po prvi put. Tematske žurke posvećene ovoj dekadi nisu samo trend, već i kulturni fenomen, koji pokazuje koliko je muzika iz te dekade bila i ostala uticajna, a njihov uspeh upravo leži u tome što okupljaju ljude svih generacija. Taj ciklični povratak muzičkih trendova potvrđuje tezu da popularna kultura uvek pronađe način da reciklira i ponovo osveži prošlost, prilagođavajući je novim generacijama.

Poslušajte novo izdanje emisije Pop up u kome smo razgovarali o ovoj temi:


M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Summer3p - urbani bastion Subotice

Duže od dve decenije traje subotički festival elektronske muzike "Summer3p". Ovogodišnje 21. izdanje održava se narednog vikenda, od 26. do…

.

Lufthansa: Klupski nastupi su stvarniji

Šestočlani bend Lufthansa, osnovan 2020. godine u Severnoj Makedoniji, već je postao značajan akter na regionalnoj muzičkoj sceni. Sastav čine…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. jula

Sredina jula donosi nam nekoliko zanimljivih događaja.  

.

Luka Rajić: Putovanje kroz kreativni proces

Debitantski album "Deca novog milenijuma" Luke Rajića, jednog od najperspektivnijih pop kantautora i izvođača na regionalnoj muzičkoj sceni, izlazi u…

.

Joker Out: Snovi se ostvaruju

Joker Out su uspeli za svega nekoliko godina da poruše sve granice. Jedan bend iz Slovenije je postao poznat širom…

.

Nova Energija na EXIT-u: Tam i Jymenik o muzici, prijateljstvu i supermoćima

Novu dimenziju pop zvuka na domaću scenu donose dve mlade autorke tam & Jymenik, koje su poslednje večeri ovogodišnjeg EXIT…

  • 17:40 Prava stvar
  • 17:50 Leto na O radiju
  • 18:00 Superoperater
  • 19:00 Škripa
  • 20:00 Music mix by Anja

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo