...
TRENUTNO22:00 - 00:00Exit koncert

Muzika

Muzičko nasleđe dvehiljaditih: temelj savremenog zvuka

11.06.2024.

U poslednje vreme definitivno prisustvujemo rivavjlu muzike dvehiljaditih, a najbolji dokaz za to je sve veći broj tematskih žurki koje su skoro redovne. To ne bi ni trebalo da bude čudno, jer smo i danas zaluđeni osamdesetim i devedesetim, iako ih većina nas nije iskusila.

.

S pravom se kaže da je muziku dvehiljaditih teško definisati. U svakoj dekadi smo imali nekoliko karakterističnih pravaca, poput panka ili sintvejva u osamdesetima ili grandža i brit-popa devetesetih. Ipak u osnovi svega jeste osećaj nostalgije, sličan onom koji naši roditelji imaju prema, na primer osadesetim, priča novosadski DJ Markos Gkaitatzis poznatiji kao Beathoven.

"Ja sam rođen baš 2000.  godine i svako je vezan nekako tom nostalgijom baš za vreme to kad je rođen. Pod broj dva, ta muzika je baš dobra. Neću da budem bumer koji je u fazonu ova nova muzika je loša, nema dobre nove muzike... Ja slušam novu muziku, ali muzika dvehiljaditih je baš dobra. Da pitaš nekog ko je rođen u osamdesetim, reći će, osamdesete su najbolje", priča on.

beathoven

Foto: Instagram / iambeathoven

Upravo je na kartu nostaligija igrala Olivia Rodrigo kada je u septembru prošle godine izbacila album "GUTS", koji je u mejnstrim ponovo uveo pop-punk. Verovali ili ne, svih 12 pesma sa albuma je odmah ušlo u Bilbord Top 40 listu. Poslednji singl Billie Eilish "Lunch", koji je izašao početkom maja, takođe pliva na tom talasu. Eto dokaza da su dvehiljadite stvarno postavile temelje za ovo što slušamo danas, priča novinar i DJ Aleksandar Bugarin.

"Mislim da se kod nas, u popularnoj kulturi, kada kažeš muzika iz dvehiljaditih misli na stereotipni guilty pleasure, odnosno, na Britney Spears ili Black Eyed Peas. Ono što ja gledam kao muziku dvehiljaditih je revolucija u repu, revolucija u sferi panka, odnosno, popularizacija pop-panka i drugih sličnih žanrova, razvoj hardkora... Mislim da su dvehiljadite stvarno dale neki novi prozor u svet muzike", zaključuje on.

Kroz istoriju popularne kulture uvek možete da ispratitie neke cikluse koji se ponavljaju. Iako vam možda prvo na pamet padne povratak sintvejva, pre nekih desetak godina, to se dešavalo i ranije. Sredinom devedesetih, na primer, u Americi se ponovo slušao sving, pravac koji je obeležio pedesete godine. Nije to bilo nešto naročito popularno, ali je zanimljivo kao ekces koji je u decenijama koje dolaze očigledno postao pravilo, priča članica DJ dua 2000lejt Eva Škorić.

"To je negde očekivano, taj ciklus se uvek dešava i uvek se moda vraća u ciklusima. Mislim da je, na primer, mojoj generaciji malo šok što je onako brzo to došlo, nismo to očekivali. To je poslednja dekada muzike u kojoj smo još imali žanrove. Muzika, kada je bila tako podeljena, više je uticala kulturološki na stvaranje različitih grupa u društvu i slično", priča Eva.

2000late

Foto: Instagram / 2000late

Bilo kako bilo, dvehiljadite kao dekada, bogata raznovrsnim žanrovima i hibridnim stilovima, ponovno osvajaju publiku, kako onu nostalgičnu koja je odrastala uz te zvuke, tako i mlađe generacije koje ih otkrivaju po prvi put. Tematske žurke posvećene ovoj dekadi nisu samo trend, već i kulturni fenomen, koji pokazuje koliko je muzika iz te dekade bila i ostala uticajna, a njihov uspeh upravo leži u tome što okupljaju ljude svih generacija. Taj ciklični povratak muzičkih trendova potvrđuje tezu da popularna kultura uvek pronađe način da reciklira i ponovo osveži prošlost, prilagođavajući je novim generacijama.

Poslušajte novo izdanje emisije Pop up u kome smo razgovarali o ovoj temi:


M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

ZHIVA: Snaga muzike u prevazilaženju ličnih teškoća

Iva Pažin ZHIVA, napravila je veliki korak na domaćoj muzičkoj sceni debitantskim albumom "Preterujem". Album se sastoji od devet originalnih pesama…

.

Kruz Roudi: Od autobuske stanice do festivalskih bina

Nakon objavljivanja debitantskog studijskog albuma "Sve kruži", bend Kruz Roudi intenzivno promoviše svoje delo kroz nastupe uživo. U maju su se predstavili…

.

Počinje Arsenal fest

Festival koji se ove godine održava po 14. put u prostoru Kneževog arsenala u Kragujevcu od 27. do 29. juna,…

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. juna

Nedelja medija, filmske projekcije, nekoliko festivala i veliki koncert njujorških veterana Agnostic Front obeležiće ovu nedelju u Novom Sadu...

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Prva nedelja jula donosi nekoliko zanimljivih događaja i mali predah pred narednu sedmicu, kada nas očekuje Exit festival.

  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music mix by Anja
  • 22:00 Exit koncert

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo